Witam wszystkich serdecznie.
Jestem laikiem w kwestii sterowania WiFi itp, dopiero dzisiaj zobaczyłem że takie coś istnieje i już kupiłem sonoff do zabawy. Dodam że prądu ani lutownice się nie boję i nie jest mi obca.
Do rzeczy, pierwsze pytanie czy taki sonoff np podłączony w domu do gdzie ma cały czas WiFi, ds się sterować z telefonu kiedy będę w pracy czy musi być w tej samej sieci?
A teraz kwestia z tematu, czy mogę kupić jakiś moduł sonoof czy inny aby dało się sterować brama rowierna jak w tytule?
Sterowanie bramy BFT Thalia
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie polecam Sonoffa Basic do sterowania bramą z uwagi na ryzyko porażenia lub uszkodzenia sterownika.
Lepiej użyj jednego z poniższych:
Zamel SBW-01
Nice WIFi
Yunshan
Sonoff SV
W/w sprzętem bez problemu wepniesz się w BFT Thalia.
Możesz sterować z dowolnego miejsca na świecie. Możesz też kontrolować czy brama jest otwarta czy zamknięta.
Lepiej użyj jednego z poniższych:
Zamel SBW-01
Nice WIFi
Yunshan
Sonoff SV
W/w sprzętem bez problemu wepniesz się w BFT Thalia.
Możesz sterować z dowolnego miejsca na świecie. Możesz też kontrolować czy brama jest otwarta czy zamknięta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
rustin
Kupuje coś takiego
25,92 zł 15%OFF | Sonoff SV bezpieczne napięcie bezprzewodowy przełącznik wi-fi moduł rozrządu wsparcie rozwoju wtórnego 5-24V dla IOS Android Smart Home
https://a.aliexpress.com/BpNax4tcf
I co dalej? Jest na forum jakiś schemat lub mógłbyś podpowiedziec?
25,92 zł 15%OFF | Sonoff SV bezpieczne napięcie bezprzewodowy przełącznik wi-fi moduł rozrządu wsparcie rozwoju wtórnego 5-24V dla IOS Android Smart Home
https://a.aliexpress.com/BpNax4tcf
I co dalej? Jest na forum jakiś schemat lub mógłbyś podpowiedziec?
-
pzygmunt
Wyjście przekaźnika możesz podłączyć bezpośrednio do sterownika bramy 60 i (61 lub 62).
Zasilanie możesz bezpośrednio wziąć z 50 i 51 o ile tam jest 24VDC. Upewnij się miernikiem.
Piny czujnika otwarcia (zależne od użytego oprogramowania) możesz podłączyć pod AUX pod warunkiem, że jest skonfigurowany jako Aux=1 lub Aux=8
Zasilanie możesz bezpośrednio wziąć z 50 i 51 o ile tam jest 24VDC. Upewnij się miernikiem.
Piny czujnika otwarcia (zależne od użytego oprogramowania) możesz podłączyć pod AUX pod warunkiem, że jest skonfigurowany jako Aux=1 lub Aux=8
-
rustin
Zerknij jeszcze na instrukcje jaka mam. Czy tak podłączyć jak mówisz? Jeżeli tak to zamówię sonoff sv. Czy nie spali się nic?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
rustin
Podłączajac sonoff sv jest opcja ze się spali napęd?
-
pzygmunt
Podłączając cokolwiek zawsze jest szansa. Kwestia "talentu". Kilkanaście tysięcy osób (w tym wielu, którzy nie ma zbytniego pojęcia o elektryce/elektronice) podłączyło Suplowe DIY pod swoje bramy i póki co wiem tylko incydentach z udziałem Sonoff Basic.