Urządzenie po sieci GSM (bez Wi-Fi)

Niewiemnic

Witam!

Jestem nowy i mam takie pytania.
1. Czy do korzystania z supla konieczna jest instalacja własnego serwera w obrębie sieci domowej?
2. Czy urządzenie można podłączyć bezpośrednio do https://cloud.supla.org z pominięciem własnego serwera?
3. Czy można sterować urządzeniem za pomocą linku bezpośredniego z pominięciem własnego serwera?
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Nie, tak, tak
Niewiemnic

fracz wrote: Tue Dec 24, 2019 8:10 pmNie, tak, tak
Dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze dopytam.

Czy możliwe będzie dodanie do https://cloud.supla.org modułu GSM, który będzie wysyłał link bezpośredni i zmieniał stan przycisku?  Dodam, że chcę to osiągnąć bez instalacji własnego serwera.

Przeglądając https://cloud.supla.org nie znalazłem możliwości dodania własnego urządzenia.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Nie rozumiem co masz na myśli przez dodanie własnego urządzenia.

Jeśli masz owy przycisk pod kontrolą supli (czyli przypisany do Twojego konta na cloud.supla.org) to możesz dla niego stworzyć link, którego wywołanie będzie skutkować jego włączeniem/wyłączeniem/przełączeniem. Możesz wywołać ten link z dowolnego modułu GSM, komputera, telefonu, lodówki... :-)
Niewiemnic

fracz wrote: Tue Dec 24, 2019 9:24 pm Nie rozumiem co masz na myśli przez dodanie własnego urządzenia.

Jeśli masz owy przycisk pod kontrolą supli (czyli przypisany do Twojego konta na cloud.supla.org) to możesz dla niego stworzyć link, którego wywołanie będzie skutkować jego włączeniem/wyłączeniem/przełączeniem. Możesz wywołać ten link z dowolnego modułu GSM, komputera, telefonu, lodówki... :-)
Pisząc o dodaniu własnego urządzenia miałem na myśli dodanie przycisku do mojego konta cloud.supla.org. Myślałem, że opcja dodawania przycisku będzie na stronie cloud.supla.org, ale jej nie znalazłem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co chcesz osiągnąć ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Niewiemnic

pzygmunt wrote: Tue Dec 24, 2019 9:45 pm Co chcesz osiągnąć ?
Chcę używać supla w miejscu bez dostępu do sieci wifi. Dostęp do internetu będzie wyłącznie przez sieć GSM (sim800l + arduino). Wysyłanie stanu przycisku (przekaźnika) chcę zmieniać za pomocą linku bezpośredniego.

W tej chwili podobnego rozwiązania z przyciskiem używam w Cayenne IoT Cloud. Przycisk może być sterowany bezpośrednio ze strony Cayenne lub z aplikacji telefonu. Rozwiązanie to działa w "szczerym polu" wykorzystując sieć GSM bez instalacji serwera w sieci domowej.

Image
Last edited by Niewiemnic on Wed Dec 25, 2019 2:12 pm, edited 1 time in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na forum znajdziesz przykład przycisku na Arduino z wykorzystaniem linków bezpośrednich.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Niewiemnic

pzygmunt wrote: Wed Dec 25, 2019 10:11 am Na forum znajdziesz przykład przycisku na Arduino z wykorzystaniem linków bezpośrednich.
Znalazłem to viewtopic.php?p=38365#p38365, ale nie wiem w jaki sposób dodać przycisk, aby był on widoczny na stronie cloud.supla.org. Czy ktoś może wytłumaczyć jak dodać przycisk do cloud.supla.org?
QLQ

Niewiemnic wrote: Wed Dec 25, 2019 10:54 am
pzygmunt wrote: Wed Dec 25, 2019 10:11 am Na forum znajdziesz przykład przycisku na Arduino z wykorzystaniem linków bezpośrednich.
Znalazłem to viewtopic.php?p=38365#p38365, ale nie wiem w jaki sposób dodać przycisk, aby był on widoczny na stronie cloud.supla.org. Czy ktoś może wytłumaczyć jak dodać przycisk do cloud.supla.org?
W Cloud nie dodajesz przycisku tylko generujesz sobie link bezpośredni do włącznika np światła, lub typu gate (czyli urządzenia), które za pomocą linku bezpośredniego będziesz włączał lub wyłączał. Ten Soft co znalazłeś obsługuje dwa linki - 1 klik pierwszy link, 2 kliknięcia 2 link . Klikamy resetem.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Ogólna dyskusja”