Alternatywny soft do sonoff bez serwera?
-
Salceson
Wczoraj znalazłem to forum zdziwiłem się że nawet po polsku ! Ładnych parę lat temu zrobiłem kilka sterowanych przekaźników na openwrt . Dorobiłem sobie do tego stronę do zarządzania a jednym miejscu przekaźnikami zarządza skrypt. Spodobał mi się sonoff po odkryciu znanego portalu z chin ,którego kupiłem leżał tak sobie przez dwa lata niestety kupując dokładnie nie wiedziałem jak to działa. Kupując myślałem że sobie wgram jakiś alternatywny soft ( których było kilka) , jak zdążyłem się zorientować wszystkie działają tak samo. Nawet nie zastanawiałem się nad tym wszak obecnie w zwykłym routerze ramu jest 256Mb a i flash pokaźny , Niestety ESP8266 to cienki bolek tylko 1 mb flash-u a ramu 32kb. Czy jest coś co można wgrać i na tym coś zrobić ??? Nie wchodzą w grę żadne usługi zewnętrzne. Wiem że niektórym to nie przeszkadza a wręcz wielu osobom podoba się integracja z goglem ale nie mi. Openwrt działa sobie bez najmniejszych problemów i jest stabilne jak skała.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Stawiasz na tym prosty serwer www i sterujesz bezpośrednio przez http(s).
Możesz też uruchomić serwer z własnym protokołem i sterować po TCP/UDP. Ramu i flash-a jest wystarczająco do takich zastosowań.
Możesz też uruchomić serwer z własnym protokołem i sterować po TCP/UDP. Ramu i flash-a jest wystarczająco do takich zastosowań.
SUPLA.... Nareszcie w domu.