MEW-01 i błędne wskazania płyty indukcyjnej

RafAłtyn

Witajcie.
Tydzień temu kupiłem MEWa by sprawdzić gdzie można zaoszczędzić na zużyciu prądu w domu. Jakież było moje zdziwienie, gdy wyłączając poszczególne obwody doszedłem do kuchennej płyty indukcyjnej. Wyłączenie obwodu elektrycznego 3-fazowego na, którym podłączona jest tylko płyta firmy Amica spowodowało spadek wskazań o 160W. Zaznaczę, że płyta nie pracowała w tym momencie, a była w stanie czuwania! W związku z tym sprawdziłem wskazania MEWa, a licznika głównego z Enei zainstalowanego na wejściu do domu. Różnice wskazań były znaczne. MEW wskazywał znacznie większe zużycie prądu niż licznik Enei. Przez 24h licznik Enei podał 4.88 kWh zużytej energii, MEW w tym czasie 7.8kWh energii czynnej pobranej. Po wyłączeniu obwodu zasilającego płytę przez kolejne 24h licznik Enei 5.43 kWh, a MEW w tym samym czasie 4.42 kWh.
I tutaj ogromna prośba: czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi te rozbieżności lub lepiej podpowiedzieć jak doprowadzić te wskazania do porządku? Domyślam się tylko, że chodzi o energię pozorną, bierną itd. ale w takim zastosowaniu, czyli jako licznik energii w tym przypadku MEW nie sprawdza mi się wcale. Czytałem o konieczności aktualizacji firmware w MEWie, ale mam chyba najnowszy w którym poprawiono wskazania (2.7.12).
Uzupełniając informację o podłączeniu: MEW podłączony jest pod 3 fazy, przekładniki założone poprawnie na przewody pomiędzy wyłącznikiem głównym, a różnicówkami, zaciski V1, V2, V3 i N podłączone do wskaźnika faz w rozdzielni elektrycznej. Przekładniki podłączone właściwą stroną bo aktualne zużycie energii na każdej fazie jest na plusie. Brak jakiejkolwiek produkcji energii w domu. Dziwne jest tylko wskazanie kąta fazowego na poszczególnych fazach, ale to nie ma podobno znaczenia (F1=-171,F2=-149, F3=166).

Jeszcze w kwestii wyjaśnienia: te 160W płyty indukcyjnej na czuwaniu sprawdzałem włączając i wyłączając bezpiecznikiem w rozdzielni cały obwód. Po wyłączeniu bieżące wskazania "Moc czynna" na fazach 1+2+3 spadało o około 160W. Po włączeniu obwodu wzrastało o 160W. Sprawdzone kilkukrotnie. Poza tym dziwnym zachowaniem płyta pracuje normalnie i w czasie jej normalnego używania MEW pokazuje znacznie większe obciążenie np. +900W.

Czy któryś z szanownych czytelników ma jakiś pomysł jak to doprowadzić do ładu?
Pozdrawiam
Rafał
Ernest

Witaj,

Jest szansa wrzucić kilka zdjęć jak jest zainstalowany MEW-01. Chętnie przyjrzymy się temu przypadkowi i spróbujemy coś wspomóc.

Pozdrawiam
Ernest
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może coś jest nie tak z przekładnikami. Był jeden taki przypadek.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
RafAłtyn

Dobry wieczór. Dopiero teraz mogłem zrobić zdjęcie mojej rozdzielni elektrycznej. Dwa słowa objaśnienia: lewy górny narożnik to wyłącznik główny. Nad nim wychodzą przewody do różnicówek i na nich zamontowałem przekładniki. Prawy górny róg to identyfikacja faz i do nich podłączyłem MEWa. W razie konieczności będę objaśniał dalej.
Pozdrawiam
Rafał

PS. Zdjęcie obrócone jest w lewo o 90st ale nie wiem jak to poprawić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ernest

hej,

jeżeli jest taka możliwość to czy można zrobić mały eksperyment : sprawdzić jak będą zachowywać się pomiary jeżeli MEWa i przekładniki wyciągniemy z tablicy - tutaj mamy sytuację niezbyt optymalną - przekładniki idą przez całą rozdzielnię wśród wszystkich kabli - zobaczmy co będzie jak oddalimy ...

dzięki

PS. oczywiście za wspólne rozpracowanie tematu odwdzięcze się :)
RafAłtyn

Zgodnie z sugestią wyniosłem MEWa z dala od kabli. Teraz wisi sobie około 30cm przed rozdzielnią, a kable prowadzone są bezpośrednio między punktami podłączenia a MEWem. Niestety pierwsze testy polegające na włączeniu i wyłączeniu obwodu z płytą indukcyjną nie przyniosły żadnych zmian. MEW nadal pokazuje 160W na czuwaniu płyty co wydaje się być wartością absurdalnie wysoką. Gdyby to była prawda to gdzieś te 160W musi się wydzielić na płycie, a nic takiego nie ma miejsca. Różnice wskazań mogę sprawdzić za 24h :)
pzygmunt

Czy możesz odłączyć samą płytę od zasilania ? Tak aby się upewnić, że to 160W ma z nią cokolwiek wspólnego.
Nie mam tu na myśli obwodu 3-fazowego co już robiłeś bo może na nim coś jeszcze jest.
RafAłtyn

Cześć.
Niestety nie udało mi się odłączyć samej płyty z uwagi na to jak jest wklejona w blat kuchenny. Dojście ze śrubokrętem do zacisków prawie zerowe. Jednak sprawdziłem zdjęcia instalacji elektrycznej z czasu budowy i jestem pewien, że prócz tej płyty na tym obwodzie wisi tylko okap kuchenny i LEDy pod szafkami. Obie te rzeczy wpięte do gniazdek więc możliwe do odłączenia. Po ich odłączeniu zużycie spadło około 10-15W i wychodzi na to, że płyta w stanie czuwania nadal pobiera około 150W. Co ciekawe nadal notuję duże rozbieżności pomiędzy wskazaniami MEWa a wskazaniami licznika ENEi. Czyżby trafione przekładniki? Ktoś wymieniał je w ramach gwarancji? Albo inaczej: jak je sprawdzić?
Pozdrawiam i czekam na sugestie
pzygmunt

To musisz zgłosić Zamelk-owi. Niemniej jednak szukałbym opcji odłączenia samej płyty. To pozwoli wykluczyć lub potwierdzić, że to zużycie ma jakiś związek z samą płytą.
Waldiwaldi

Odłącz lodówkę i będzie git. Moja też tyle zużywa.

Return to “ZAMEL MEW-01”