Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Budek
Posty: 43
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

czw maja 23, 2019 10:37 am

OK, ok, ok, zrobiłem ERASE, na 16Mbit-C1, wgrałem i śmiga:

2nd boot version : 1.5
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DIO
SPI Flash Size & Map: 16Mbit(1024KB+1024KB)
jump to run user1 @ 1000

rf cal sector: 507
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01
w_flash

SDK ver: 1.5.4.1(39cb9a32) compiled @ Jul 1 2016 20:04:35
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 6
Starting 405818
WiFi Status: 255
Disconnected
ENTER CFG MODE
mode : softAP(b6:e6:2d:6a:be:19)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100
STATE WRITE SUCCESS

Dziękuję.
Masad
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 01, 2019 7:58 pm

pn lip 01, 2019 7:59 pm

Witam. Po raz pierwszy próbuję uruchomić coś z „własnej produkcji” urządzeniem. Przylutowałem poszczególne podzespoły wg instrukcji, niestety na etapie wgrywania NodeMCu wypisuje mi błąd: „UnicodeEncodeError: ‚gbk’ codec can’t encode character u’ \u0105′ in position 48: ilegal multibyte sequence” . Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać problem? pzdr

Okazało się że sterowniki nie bardzo działały na moim WIndows10. U kolego na komputerze przy zastosowaniu Easy Esp wszystko poszło bez problemu.
Masad
Mew-01, licznik impulsów, sonoff basic R2 Gates (ewelink) 3szt. SRW-01
koziolek90
Posty: 15
Rejestracja: pn lut 19, 2018 8:16 pm

śr lis 06, 2019 12:10 pm

Czy wersje softu dostępna na majsterkowo pasuje do wemos d1 mini?
Niby piny wemosa się zgadzają z modeMcu ale po wgraniu softu miga tylko niebieska dioda wemosa i nie udostępnia wifi do konfiguracji
Awatar użytkownika
Camis
Posty: 1
Rejestracja: ndz mar 17, 2019 11:01 am

sob gru 28, 2019 7:11 pm

Witam

Dziękuje za projekt, wszystko śmiga od pierwszego uruchomienia.


A czy można byłoby dodać wyświetlanie aktualnego poboru w watach?.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 533
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob gru 28, 2019 7:54 pm

Camis pisze:
sob gru 28, 2019 7:11 pm
Witam

Dziękuje za projekt, wszystko śmiga od pierwszego uruchomienia.


A czy można byłoby dodać wyświetlanie aktualnego poboru w watach?.
To jest licznik impulsów, więc informacji o pobieranej mocy nie ma. Można jedynie próbować coś przeliczać na podstawie częstotliwości występowania impulsów, ale to jest taka mocna proteza.
Jeśli chcesz moc, to trzeba podłączyć licznik elektryczny, np MEW-01, albo jakiś układ DIY
PioKar
Posty: 351
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pn gru 30, 2019 4:45 pm

Takie info w temacie.
Układ skleciłem jak tylko pojawił się opis.
Do dziś działało.
Nodev2 wykitowało.
Nie reaguje na bin ani ereaze.
Zrobiłem teraz licznik od @elmaya na wemos mini.
Zobaczymy ile podziała.
Może nodemcu jakieś felerne trafiłem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7706
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 30, 2019 5:37 pm

Albo na felerny zasilacz, który ubił node.
PioKar
Posty: 351
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pn gru 30, 2019 6:02 pm

pzygmunt pisze:
pn gru 30, 2019 5:37 pm
Albo na felerny zasilacz, który ubił node.
Zasilanie było z ładowarki telefonicznej.
Czyli wszystko możliwe.
Teraz wemos jedzie na tej samej zasilarce.
Zobaczymy co będzie.
ODPOWIEDZ