Zapis konfiguracji urządzeń na Cloud

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
QLQ

Tak dziś sobie wymyśliłem, że dobrze by było można zapisać sobie konfigurację swoich urządzeń z Clouda na swoim dysku a'la zapis konfiguracji routera. W razie co możnaby bardzo szybko odtworzyć.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
tijo
Been thanked: 1 time

Piękna to myśl....np w razie awarii karty na RPi.
Simono
Been thanked: 6 times

W razie awarii karty maliny to można sobie zrobić co jakiś czas obraz karty.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Chciałem postawić własny serwer na malinie, nawet zaopatrzyłem się w stały publiczny adres IP. Ale z racji że posiadam sporo urządzeń nie chce mi się wszystkiego na nowo konfigurować a taka funkcja eksportu konfiguracji była by pomocna. Wiem że zostaje kwestia zmiany konfiguracji urządzeń ale zawsze to dużo mniej roboty.
Zdaję też sobie sprawę że są inne priorytety w projekcie. Ja osobiście najbardziej czekam na logikę i wejścia.
fracz
Has thanked: 4 times

Wystarczy kopia bazy danych: viewtopic.php?f=23&t=3078
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

fracz wrote: Sun Jan 12, 2020 7:00 am Wystarczy kopia bazy danych: viewtopic.php?f=23&t=3078
Tylko, że @Yepestis jest zapewne na oficjalnym Cloud i chce przenieść się na malinę.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
fracz
Has thanked: 4 times

To trudniej.

Ale i tak przy takich przenosinach to najwięcej czasu zajmie reset kazdegoy urządzenia i zmiana konfiguracji...

Ale potwierdzam że funkcjonalność w stylu "zabierz swoje dane ze sobą" przez eksport z ustawień konta może być przydatna.

Dodam zadanie "na kiedyś".

https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/348
coder89

Mnie udało się zrobić migrację urządzeń w następujący sposób:
- rekord DNS na moim routerze, aby przekierowywać z cloud (np. svr58.supla.org) na moją instancję na malince
- na malince w bazie utworzyłem lokalizację o takim samym ID/haśle jak na cloud (plus kilka dodatkowych rekordów, które odnoszą się do tabeli supla_locations).
- włączenie rejestracji urządzeń na prywatnej instancji.
- reboot wszystkich urządzeń w celu ich rejestracji w nowej "chmurze".

Dysponując własną domeną można by również porobic CNAME na supla.org i rejestrować nowe urządzenia w ten sposób. Umożliwiało by to późniejszą migrację spowrotem do chmury publicznej.

Nie rozwiązuje to oczywiście harmonogramow, grup, itp. ale przynajmniej jest to pewien workaround i usprawnienie przy większej liczbie urządzeń.

Return to “Pomysły i koncepcje”