Rozszerzenie sterowania z aplikacji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
shimano73
Been thanked: 1 time

Mam taki pomysł który wiąże się z pomysłami na wykorzystanie supli w moim domu. Myślę nad sterowaniem np piekarnikiem , samo załączenie i wyłączenie i kontrola temperatury to trochę mało , przydało by się mieć możliwość ustawienia programu np grzanie góra , termoobieg itp. Trudno oczekiwać na taki kanał w supli , bo są różne priorytety i ja to rozumiem. Dlatego pomyślałem o takiej rozszerzonej funkcjonalności która wykorzystywała by webserwer utworzony na module esp. Widziałbym to tak , mam kanał włącznika, który w aplikacji by się zachowywał podobnie jak ten od rolet, tzn po przesunięciu palcem w lewo otwierałby stronę www na urządzeniu wykonawczym na której zrobiłbym sobie kilka przycisków więcej i co tylko sobie zamarzę. Podobnie można by wykorzystać do sterowania np. TV, stację pogodową , rekuperację i dużo innych w których istnieje wiele funkcji . Czy było by to możliwe do ogarnięcia ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Dunay

Mi się marzy sterowanie okapem, włączanie oświetlenie sterowanie nawiewem :oops:
Last edited by Dunay on Thu Jan 02, 2020 12:12 pm, edited 1 time in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodam
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Może Amica dołączy do projektu Supla :D
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Trochę problemów technicznych się pojawia:
  • urządzenie musi wystawić swoje Web GUI na konkretnym porcie, i jego adres (i port) musi być dostępny na zewnętrznym, publicznym IP żeby to działało zewsząd (smartfon nie zna adresów IP urządzeń)
  • ten adres trzeba podać w konfiguracji takiego "kanału" w Cloudzie
  • taki "kanał" po przesunięciu paluchem w aplikacji pokazywałby po prostu... przeglądarkę internetową; w której móżesz sobie wstawić interfejs dowolnego urządzenia, ale też... nie wiem: facebooka, forum supli, termostat skryptów...
Więc teoretycznie mamy coś powerful, a z drugiej strony... Czy to na pewno jest funkcjonalność supli żeby móc w niej wyświetlać fejsa?

Inne rozwiązanie - które pewnie miałeś na myśli - czyl urządzenie wystawia Web GUI i smarfon automatycznie je konsumuje - bez żadnej konfiguracji adresów itp. Wtedy ma to sens, ale protokół komunikacji supli nei jest na to gotowy... bardzo
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może inny pomysł....
Kanał wieloprzyciskowy. Urządzenie może zdefiniować ile ma być przycisków w jednym kanale i na cloud.supla.org będzie można określić ich nazwy. Wtedy wchodzisz jak w rolety, a wewnątrz masz np 10 przycisków sterowanych natywnie ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fracz

No i to brzmi jak Supla.

Czyli masz urządzenie które deklaruje kanał "Przyciski" i mówi że ma ich określoną liczbę.

W aplikacji taki kanał ma swoją nazwę i po przesunięciu palcem pokazuje się tyle przycisków ile urządzenie zdeklarowało. Mają etykiety nadane w cloud.

I teraz jak wciśniesz taki przycisk to jest wysyłany rozkaz do urządzenia, że wciśnięto przycisk "X".

Urządzenie z tym robi co chce: włącza profil termostatu, wysyła sygnał IR do klimy, robi kawę w ekspresie, whatever.
klew

pzygmunt wrote: Thu Jan 02, 2020 2:47 pm Może inny pomysł....
Kanał wieloprzyciskowy. Urządzenie może zdefiniować ile ma być przycisków w jednym kanale i na cloud.supla.org będzie można określić ich nazwy. Wtedy wchodzisz jak w rolety, a wewnątrz masz np 10 przycisków sterowanych natywnie ?
A jak będzie wyglądało GUI klienckie dla termostatu? Jak dla mnie sterowanie piekarnikiem i termostatem są dość podobne ;)
fracz

Ale sterowanie termostatem, który ma firmare supli różni się od sterowania piekarnikiem firmy XYZ który nic o Supli nie wie.

Można zrobić tak, że urządzenie nie deklaruje tylko przycisków, ale też inne "wejścia", np. slider z możliwością przesuwania wartości od-do, pola wyboru do wybrania kanału w TV itp.

Koniec końców sprowadza się to do wysłania konkretnego rozkazu do urządzenia, które już wykonuje akcję zależną od autora firmwaru (pewnie tłumaczy ją na coś, co rozumie XYZ).
klew

fracz wrote: Thu Jan 02, 2020 2:56 pm Ale sterowanie termostatem, który ma firmare supli różni się od sterowania piekarnikiem firmy XYZ który nic o Supli nie wie.
Urządzenie sterujące piekarnikiem będzie wiedziało co robić, a apka, czy cloud nie będzie wiedział, czy to Amica dołączyła do projektu, czy ktoś wstawił robota, który wciska fizyczne przyciski na piekarniku ;).
Więc to nie ma znaczenia, czy przekaźnik bezpośrednio włącza grzanie, czy też powoduje, że coś innego włącza grzanie.

Return to “Pomysły i koncepcje”