Rozszerzenie sterowania z aplikacji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Zgadzam się, ale GUI takiego kanału musi być uniwersalne. shimano nie proponuje dodania "wsparcia innych termostatów", tylko wsparcia dosłownie wszystkiego co zżera prąd.
shimano73 wrote: Thu Jan 02, 2020 10:18 am Podobnie można by wykorzystać do sterowania np. TV, stację pogodową , rekuperację i dużo innych w których istnieje wiele funkcji .
Ekspres do kawy, webasto, monitoring...
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

fracz wrote: Thu Jan 02, 2020 3:01 pm Zgadzam się, ale GUI takiego kanału musi być uniwersalne. shimano nie proponuje dodania "wsparcia innych termostatów", tylko wsparcia dosłownie wszystkiego co zżera prąd.
shimano73 wrote: Thu Jan 02, 2020 10:18 am Podobnie można by wykorzystać do sterowania np. TV, stację pogodową , rekuperację i dużo innych w których istnieje wiele funkcji .
Ekspres do kawy, webasto, monitoring...
Dokładnie. I mając tak uniwersalne rozwiązanie, które pozwala na zrobienie GUI, można w nim zrobić GUI dla termostatu - bo po co tworzyć dedykowane, skor są klocki, z których można je złożyć ?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Jeszcze nie ma :-D

Ale rozumiem Twój punkt widzenia.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

GUI na razie proste. Proporcjonalnie rozłożone przyciski jakimś automatem.
Termostat to inna kwestia. Na to będzie osobne GUI.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Cieszę się bardzo że mój pomysł się spodobał , może jeszcze jeden bajer do tego a mianowicie więcej ikon. tzn np w rozszerzeniu wybieram grzanie piekarnika góra-dół i taka ikona pojawiłaby się na podstawowym ekranie , czyli tyle ikon ile przycisków.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
kinium

Widzę, że szykuje się coś na wzór wirtualnych pinów w Blynk :) idealnie.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Tak jeszcze sobie myślę, czy tego tematu nie dałoby się sprowadzić do grupy kanałów?
Tzn. aktualnie w apce widzimy kanały, które można grupować w lokalizacjach.
To co tu jest proponowane, to aby zamiast kanału w apce wyświetlać "grupę" lub "urządzenie", które zawierają w sobie cały zestaw kanałów.
shimano73 wrote: Fri Jan 03, 2020 6:24 am Cieszę się bardzo że mój pomysł się spodobał , może jeszcze jeden bajer do tego a mianowicie więcej ikon. tzn np w rozszerzeniu wybieram grzanie piekarnika góra-dół i taka ikona pojawiłaby się na podstawowym ekranie , czyli tyle ikon ile przycisków.
Raczej jedna ikona na przycisk to nie będzie dobre rozwiązanie. Trzymając się przykładu piekarnika, możesz mieć dolną grzałkę i górną załączane osobnymi przyciskami. U mnie można też osobno włączać np. lampkę.
Więc gdyby "przycisk" jednoznacznie określał stan, to byłoby ok, ale wtedy raczej symulujemy "pokrętło" a nie wiele przycisków.
Jeśli już mowa o ikonach, to takie urządzenie/grupa powinny mieć jeden kanał sygnalizujący "stan" i wtedy można by myśleć o ikonach przypisanych do każdego ze stanów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wojtas567

Kiedyś myślałem o zautomatyzowaniu w supli ekspresu ale z racji braku takiego panela z wieloma przyciskami dowolnie konfiguracyjnymi (podpinanymi) na jednym ekranie uznałem, że nie ma sensu to tworzyć na zwykłych suwakach. Ale widzę, że będzie można wrócić do pomysłu :).
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomysły i koncepcje”