Zaniżone wskazania MEW-01
-
piotrekertoip
Chodziło mi o to, że w monecie pojawienia się nowego firmware-u dla MEW-a, gdzie pojawi się info o nowym sofcie. Czy takowej informacji szukać tylko na forum.
-
piotrekertoip
Czy jest taka możliwość ustawienia kosztów za kWh by po zmianie ceny za kWh, program liczył nową cenę od momentu wprowadzenia zmian a nie od początku pracy urządzenia MEW-01.
-
stratus84
Witam, od niedawna używam MEW-01 do pomiaru powietrznej pompy ciepła. Z racji, że jeszcze do końca tam nie mieszkam sprawdziłem zgodność pomiarów Zamela z licznikiem PGE i niestety na dwa dni rozjazd okazał się około 12kWh co uważam za dużą. Mam też kilka innych pytań ale po kolei. W chwili robienia pomiarów wszystko w rozdzielnicy było OFF poza światłem halogen LED na czujce ruchu, jakieś dupereliki jak router więc biorę pod uwagę różnice w pomiarze ale nie aż takie. Sprawdziłem wersję firmware i jest V2.3.12, czytając wcześniejsze wpisy jest aktualnie najnowszą z poprawą dokładności.

Od razu chciałbym zapytać, firmware update jest puste, nie ma opcji wyboru pobierania, tak ma być?

Co do pomiaru, na fazie 1 jest sprężarka (agregat zewnętrzny), faza 2 (jedna z grzałek), faza 3 hydrobox z pompą obiegową i kolejna grzałka backup:

Pytanie do Was czy oby wszystko jest dobrze? W czasie defrostu w fazie 2 i 3 moc czynna jest na miniusie... O co z tym chodzi?
Gdy urządzenie pracuje ogrzewając budynek (normalna praca bez odszraniania agregatu zewnętrznego) faza 1 i 3 podaje moc czynna na "plusie" natomiast w fazie 2 jest pokazywana na "minusie":

Ogólnie fajna sprawa ten miernik, rozjaśnijcie mi jednak troszkę parę spraw których nie do końca rozumiem oraz w jaki sposób sprawić dokładniejszy pomiar?

Od razu chciałbym zapytać, firmware update jest puste, nie ma opcji wyboru pobierania, tak ma być?

Co do pomiaru, na fazie 1 jest sprężarka (agregat zewnętrzny), faza 2 (jedna z grzałek), faza 3 hydrobox z pompą obiegową i kolejna grzałka backup:

Pytanie do Was czy oby wszystko jest dobrze? W czasie defrostu w fazie 2 i 3 moc czynna jest na miniusie... O co z tym chodzi?
Gdy urządzenie pracuje ogrzewając budynek (normalna praca bez odszraniania agregatu zewnętrznego) faza 1 i 3 podaje moc czynna na "plusie" natomiast w fazie 2 jest pokazywana na "minusie":

Ogólnie fajna sprawa ten miernik, rozjaśnijcie mi jednak troszkę parę spraw których nie do końca rozumiem oraz w jaki sposób sprawić dokładniejszy pomiar?
Last edited by stratus84 on Sun Jan 19, 2020 7:26 pm, edited 1 time in total.
-
stratus84
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie na fazie drugiej wszystko działa na "minusach" podczas zwykłej pracy oraz defrostu:

Nie rozumiem natomiast zachowania na fazie 3 tzn. podczas zwykłej pracy pokazana jest w sposób normalny moc czynna natomiast gdy jest defrost mocy czynna jak na fazie 2 na dużych "minusach":

-
stratus84
Mam jednak chyba problem z tym ZAMElem MEW-01, miał z Was ktoś podobną sytuację jak u mnie? Wczoraj ze znajomym elektrykiem który robił u mnie instalacje w domu zrobiliśmy kilka testów sprawdzających z których wyszło, że faza 1 działa poprawnie, 2 i 3 niestety nie. Faza 2 pokazywała ujemną moc czynną, było podejrzenie złego kierunku przekładnika, okazało się, że kierunek jest założony poprawnie, po zmianie kierunkowości w odwrotną stronę moc czynna z ujemnej zmieniła się na dodatnią... Inna sytuacja jest na fazie 3, kierunek przekładnika założony poprawnie, moc czynna na plusie ale jak się pojawia obciążenie jest już na minusie... Wszystko widać na moich wcześniejszych screenach w tym temacie. Aby zaczęło to działać "jako tako" na fazie 2 przekładnik założony w przeciwnym kierunku (moc czynna dodatnia), Na fazie 3 również przekładnik założony w przeciwnym kierunku (moc czynna ujemna jakieś -9W ale jak jest obciążenie już na plusie).
Zrobiliśmy również testy poprawności pokazywanej mocy czynnej na żarówce 100W oraz czajniku elektrycznym 2000W (po wprowadzonych zmianach na przekładnikach na fazie 2 i 3. Okazało się, że na fazie 1 moc czynna wynosiła 100W i 2000W, faza 2 i 3 zaniża o połowę i tu mieliśmy wyniki około 50W i około 1000W.
Co o tym sądzicie? Miał ktoś podobną sytuację? Zadzwonię do serwisu Zamela, najgorsze jest to, że mam już dość kolejnego produktu którego muszę wysyłać na serwis, demontować itd...
Zrobiliśmy również testy poprawności pokazywanej mocy czynnej na żarówce 100W oraz czajniku elektrycznym 2000W (po wprowadzonych zmianach na przekładnikach na fazie 2 i 3. Okazało się, że na fazie 1 moc czynna wynosiła 100W i 2000W, faza 2 i 3 zaniża o połowę i tu mieliśmy wyniki około 50W i około 1000W.
Co o tym sądzicie? Miał ktoś podobną sytuację? Zadzwonię do serwisu Zamela, najgorsze jest to, że mam już dość kolejnego produktu którego muszę wysyłać na serwis, demontować itd...