Aktualizacja SuplaDevice

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bigthomas wrote: Wed Jan 08, 2020 6:50 am Czy budowaną biblioteka będzie można wykorzystać do ESP-32S czy raczej tylko ArduinoMEGA i Arduino które mają ESP8266/ESP828 (np.WEMOS, NodeMCUv3) ?
Biblioteka jest robiona dla Arduino IDE (aplikacja do pisania kodu i wgrywania na płytki).
Pracuje na pewno z Arduino Mega oraz z ESP8266 (na Wemos D1) - takie mam u siebie i wszystko działa.
Ogólnie w kodzie nie ma raczej niczego co by zabraniało podłączania innego HW. Trzeba by jedynie dopisać wsparcie dla biblioteki wifi dla tej płytki (o ile nie chodzi na bibliotekach z esp8266).
Także nie widzę problemu :)
Zamówię sobie taki układ i dam znać jak uruchomię. Jeśli umiesz programować, to też nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam spróbował to odpalić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Wed Jan 08, 2020 9:54 am
bigthomas wrote: Wed Jan 08, 2020 6:50 am Czy budowaną biblioteka będzie można wykorzystać do ESP-32S czy raczej tylko ArduinoMEGA i Arduino które mają ESP8266/ESP828 (np.WEMOS, NodeMCUv3) ?
Biblioteka jest robiona dla Arduino IDE (aplikacja do pisania kodu i wgrywania na płytki).
Pracuje na pewno z Arduino Mega oraz z ESP8266 (na Wemos D1) - takie mam u siebie i wszystko działa.
Ogólnie w kodzie nie ma raczej niczego co by zabraniało podłączania innego HW. Trzeba by jedynie dopisać wsparcie dla biblioteki wifi dla tej płytki (o ile nie chodzi na bibliotekach z esp8266).
Także nie widzę problemu :)
Zamówię sobie taki układ i dam znać jak uruchomię. Jeśli umiesz programować, to też nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam spróbował to odpalić.
Na szybko sprawdziłem i są delikatne różnice w bibliotekach np. dla wifi
https://github.com/espressif/arduino-es ... Client.ino

biblioteki dla płytki ESP32 też nie mają: user_interface.h espmissingincludes.h itd. trzeba trochę poprawić.

Też sobie zamówiłem ESP32 ale bibliotekę można by już dostosować :D
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Wed Jan 08, 2020 10:23 am Na szybko sprawdziłem i są delikatne różnice w bibliotekach np. dla wifi
https://github.com/espressif/arduino-es ... Client.ino

biblioteki dla płytki ESP32 też nie mają: user_interface.h espmissingincludes.h itd. trzeba trochę poprawić.

Też sobie zamówiłem ESP32 ale bibliotekę można by już dostosować :D
W samej bibliotece SuplaDevice, nie używamy tych pozostałych plików. Interfejs można na szybko dorzucić, tylko trzeba mieć czas ;).
Wczoraj planowałem wrzucić wspracie dla electricity meter, ale niestety zasnąłem podczas usypiania dzieci ;).
W sumie nikt nie zabrania robienia pull requestów ;).
krycha88

krycha88 wrote: Tue Jan 07, 2020 9:06 pm kolejna zagwozdka :D urządzenie nie chce mi się zarejestrować do clouda ciągle wisi na Current status: Register in progress

Code: Select all

Using protocol version 8
Current status: SuplaDevice initialized
wifi Station disconnected
wifi Station disconnected
local IP: 192.168.1.103
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
Signal Strength (RSSI): -70 dBm
Current status: Not connected
Establishing connection with: svr19.supla.org (port: 2015)
Connected
Current status: Register in progress
srpc_ds_async_registerdevice_d: 1
Current status: Not connected
Establishing connection with: svr19.supla.org (port: 2015)
Connected
Current status: Register in progress
srpc_ds_async_registerdevice_d: 2
dodałałem Serial.print("srpc_ds_async_registerdevice_d: ");Serial.println(result)
https://github.com/klew/arduino/blob/47 ... .cpp#L1380

moje urządzenie to nodemcu v3 kompiluje wg ustawień jak w zał.
Czy ten problem występuje tylko u mnie? :D
klew

krycha88 wrote: Wed Jan 08, 2020 7:11 pm
dodałałem Serial.print("srpc_ds_async_registerdevice_d: ");Serial.println(result)
https://github.com/klew/arduino/blob/47 ... .cpp#L1380

moje urządzenie to nodemcu v3 kompiluje wg ustawień jak w zał.

Czy ten problem występuje tylko u mnie? :D
Niestety nie mam nodemcu, więc u siebie nie sprawdzę ;)

Ta printowana wartość zwracana z metody register, to numer RR ramki wysyłanej z urządzenia do serwera. Więc wygląda jakby wysyłał ramkę rejestracyjną, ale nie pojawia się odpowiedź.

Spróbuj dodać jeszcze w pliku supla_lib_config.h takiego define'a:

Code: Select all

#define SUPLA_COMM_DEBUG
Wtedy będzie na Serial wrzucać całą komunikację.
Dla mnie pomocne jeszcze jest dodanie timestampu do logów. W podglądzie Seriala w Arduino może to włączyć "show timestamp".
kmaslowski

klew wrote: Wed Jan 08, 2020 9:54 am Biblioteka jest robiona dla Arduino IDE (aplikacja do pisania kodu i wgrywania na płytki).
Cześć. Wrzucił byś gdzieś przykład dla DS18B20 pod ESP8266? Może warto by było w examples podać przykłady dla ESP?
klew

kmaslowski wrote: Thu Jan 09, 2020 9:48 am
klew wrote: Wed Jan 08, 2020 9:54 am Biblioteka jest robiona dla Arduino IDE (aplikacja do pisania kodu i wgrywania na płytki).
Cześć. Wrzucił byś gdzieś przykład dla DS18B20 pod ESP8266? Może warto by było w examples podać przykłady dla ESP?
Przykłady są takie same dla Arduino mega i ESP8266. Trzeba zrobić tylko dwie zmiany: wyrzucić 3 linijki związane z ethernet shieldem i odkomentować 2 linijki z intefejsem wifi - w komentarzach w przykładach jest to opisane.
Dostosuj też numery PIN-ów zgodnie z tym jak masz to podłączone.
Poza tym trzeba sobie wygenerową GUID i authkey - też w komentarzach jest to opisane.
krycha88

klew wrote: Thu Jan 09, 2020 9:51 am Poza tym trzeba sobie wygenerową GUID i authkey - też w komentarzach jest to opisane.
Właśnie dlaczego trzeba generować aż dwa identyfikatory GUID i authkey? Miało być łatwiej z tym authkey ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Można zrobić tak aby GUI i AuthKEY wygenerowały się automatycznie i zapisały we eepromie.
Jako opcja domyślna, którą można by wyłączyć i ustawić klucze ręcznie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

krycha88 wrote: Thu Jan 09, 2020 10:09 am
klew wrote: Thu Jan 09, 2020 9:51 am Poza tym trzeba sobie wygenerową GUID i authkey - też w komentarzach jest to opisane.
Właśnie dlaczego trzeba generować aż dwa identyfikatory GUID i authkey? Miało być łatwiej z tym authkey ;)
Docelowo będzie się samo generować i zapisywać w eeprom. Ale to będę robił póżniej, gdy dojdzie implementacja konfiguracji, którą można zapisać na urządzeniu

Return to “Arduino IDE”