Sonoff sterowanie bramą.
-
bruno360
Pisałem już wczesniej że putty zainstalowałem ale nic mi w nim nie wyświetla.Nie widzi programatora. Dlatego pytałem jak zmienić tą prędkość w jakiś inny sposób.
-
Kornel
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę w tym.
Wgrałem do Sonoffa soft multiboard, ustawiłem przyciski na bistabile i wybrałem sensor.
W cloudzie jeżeli w przekaźniku powiążę czujnik otwarcia z kanałem kontaktrona to w aplikacji supli na telefonie znika mi całkowicie czujnik i zostaje tylko przekanik.
Jeżeli wybiorę opcję brak to wtedy się pojawia, ale sam czujnik nie działa. Przekaźnik funkcjonuje prawidłowo. Kontaktron polutowałem tak jak na zdjęciach, tutaj jest bez rezystora ale próbowałem oczywiście razem z nim 3.3V do TX ale efektu nie ma. Próbowałem różne ustawienia w Cloudzie ale nie działa. Co robię nie tak?
Wgrałem do Sonoffa soft multiboard, ustawiłem przyciski na bistabile i wybrałem sensor.
W cloudzie jeżeli w przekaźniku powiążę czujnik otwarcia z kanałem kontaktrona to w aplikacji supli na telefonie znika mi całkowicie czujnik i zostaje tylko przekanik.
Jeżeli wybiorę opcję brak to wtedy się pojawia, ale sam czujnik nie działa. Przekaźnik funkcjonuje prawidłowo. Kontaktron polutowałem tak jak na zdjęciach, tutaj jest bez rezystora ale próbowałem oczywiście razem z nim 3.3V do TX ale efektu nie ma. Próbowałem różne ustawienia w Cloudzie ale nie działa. Co robię nie tak?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Na początku rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że używanie sonoff-a basic może być NIEBEZPIECZNE do sterowania bramą.
Jeżeli tak to:
Natomiast kontaktron podłącza się między gpio3 (RX),a GND, oraz trzeba zastosować rezystor pull up między gpio3 ( RX ), a +3,3V zgodnie z schematem:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
Kontaktronu Nie można używać z gpio1 (TX).
Osobiście NIE używam tego sonoffa oraz tego softu do sterowania bramą.
Są lepsze i bezpieczniejsze rozwiązania.
Jeżeli tak to:
Jest to prawidłowo, bo wtedy ikona zmienia, się w zależności czy brama jest zamknięta, czy otwarta.Kornel wrote: Sun Jan 12, 2020 12:38 pm
Natomiast kontaktron podłącza się między gpio3 (RX),a GND, oraz trzeba zastosować rezystor pull up między gpio3 ( RX ), a +3,3V zgodnie z schematem:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
Kontaktronu Nie można używać z gpio1 (TX).
Osobiście NIE używam tego sonoffa oraz tego softu do sterowania bramą.
Są lepsze i bezpieczniejsze rozwiązania.