Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

leszcz70

fracz wrote: Sun Dec 16, 2018 11:46 am W wersji 3.0 skryptów dodałem nowy format specyfikowania warunków oparty o Twig.

Poniżej zamieszczajcie pomysły co można z tym zrobić... ;-)

Aby podglądnąć, co jest w danym stanie kanału, można sobie (np. w odpowiedzi sceny przy edycji) podać

Code: Select all

{{ state(1)|json_encode|raw }}
witam.

mam pytanie czy wersja Android musi być min. 6
nie mogę zainstalować "pełnej" wersji Automate
emg

marcinkrysk wrote: Sun Dec 29, 2019 8:52 am Witam. Zastanawiam się jak ugryżć jeden problem. Ustawiłem sobie wykonywanie następującego skryptu w linuxowym cronie za pomocą skryptu aby wywołać scenę co 5 sekund. Ta scena to kiedy czujnik bramy otwarte i jest po zachodzie słońca to włącz światło i wyłącz po 1 minucie ale chciałbym zrobić tak aby światło zgasło tylko jeśli brama się zamknęła . Oczywiście można tak zrobić że kiedy brama zamknięta zgaś swiatło ale wtedy wyłączy mi światło zawsze nawet wtedy kiedy tego nie chce. Z tym ustawieniem czasowym to też nie bardzo bo mając skrypt sprawdzający czy brama otwarta np. po minucie się zamknie a następnie za 5 sekund jeśli brama będzie otwarta znowu się włączy. Szukam pomysłu jak najrozsądniej mógłbym to rozwiązać.
Ja u siebie zrobiłem tak - dałem niezależny kontaktron na bramę, timer wyzwalany tym kontaktronem. Timer załącza plus do ROW-2. Timer jest tak ustawiony, że po otwarciu zapala światło i pali się cały czas jak brama otwarta. Jak się zamknie to plus minuta jeszcze i gaśnie. Dodatkowo jest czujnik zmierzchu, który w dzień nie pozwoli włączyć światła. Mogę włączyć sobie światła przed wyjazdem z aplikacji, a później jak brama się zamknie to światła po minucie zgasną. Niezależnie mogę gasić i zapalać światła bez otwierania bramy aplikacją, przyciskiem i głosem.
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
SzymaneK

Witam co może być powodem, że podając w warunku zwykłe sprawdzenie czy włącznik ma status on lub off zawsze dostaję informację, że warunek aktualnie jest nie spełniony.

on - {{state(x).on}}
off - {{state(x).on}}

on - {{state(x).off}}
off - {{state(x).off}}

zawsze dostaję że warunek jest nie spełniony. :/

Pozdrawiam
michael

dla off zrób

not state(x).on
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SzymaneK

michael wrote: Tue Jan 14, 2020 1:46 pm dla off zrób

not state(x).on
Teraz dla odmiany czegokolwiek bym nie włączył/wyłączył zawsze mam, że warunek jest spełniony. :/

Pozdrawiam
PuteR

SzymaneK wrote: Tue Jan 14, 2020 1:54 pm

not state(x).on
Teraz dla odmiany czegokolwiek bym nie włączył/wyłączył zawsze mam, że warunek jest spełniony. :/

Pozdrawiam
dla on ma być - state(x).on
a dla off - not state(x).on
SzymaneK

PuteR wrote: Tue Jan 14, 2020 2:52 pm
SzymaneK wrote: Tue Jan 14, 2020 1:54 pm

not state(x).on

Pozdrawiam
dla on ma być - state(x).on
a dla off - not state(x).on
No dobra albo mój rozumek czegoś nie pojmuje albo ja źle podchodzę do tej logiki...

mam włącznik. Może on mieć 2 stany on lub off
chciałbym aby scena wykonała się tylko wtedy gdy włącznik jest w stanie off nigdy przy stanie on.

w żadnym z powyższych nie udało mi się uzyskać założonego efektu.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Cześć,
Jak sprawdzić czy dany kanał jest dostępny (włączony)? Mam warunek w zależności od wskazanej temperatury lecz co w przypadku gdy esp zostanie wyłączony, jest szansa na sprawdzenie tego w warunkach sceny?

I jeszcze jedno pytanie, czy mogę z poziomu warunku sceny sprawdzić jaki obecnie profil jest ustawiony w termostacie?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
PuteR

Mam wstawiony taki warunek

{{state(23405).on and not state(22700).on and time() > sunsetTime() or time("+60 minutes") <= sunriseTime()}} 
Problem w tym że mimo tego że kanał 23405 jest wyłączony to pokazuje że warunek jest spełniony. Jest to o tyle dziwne że przez większość czasu już nawet po zachodzie słońca jest ok, a w którymś momencie scena zaczyna się wykonywać mimo że nie wszystkie warunki są spełnione. O co może chodzić?

Screeny zrobione w tym samym czasie.

Edit.
Nie wiem co ma na to wpływ ale teraz z rana już jest ok, prawidłowo pokazuje że warunek nie jest spełniony.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by PuteR on Tue Mar 10, 2020 5:40 am, edited 1 time in total.
wsosniak
Been thanked: 1 time

uchnast.michal wrote: Wed Mar 04, 2020 9:31 am Cześć,
Jak sprawdzić czy dany kanał jest dostępny (włączony)? Mam warunek w zależności od wskazanej temperatury lecz co w przypadku gdy esp zostanie wyłączony, jest szansa na sprawdzenie tego w warunkach sceny?
.......
na pierwszej stronie tego wątku to masz:

state(19330).connected

Return to “SUPLA Scripts”