Wgrywanie softu do smart gniazdka przez Tuya-Convert

PuteR

Witam, kilku osobom z forum udało się wgrać inny soft do smart gniazdka bez jego rozbierania.

dzięki koledze elmaya mam soft z suplą który prawdopodobnie będzie do niego pasował problem w tym że nie mogę sobie z tym poradzić. Czy znajdzie się ktoś kto mnie naprowadzi i podpowie co robię nie tak:
Do instalacji używam RPI B3+ to samo na którym mam dockera z suplą.
Dochodzę do momentu gdzie trzeba połączyć się z nowo utworzoną siecią. Sieć pokazuje się na telefonie i mogę się z nią połączyć bez wpisywania hasła. Następny krok to wprowadzenie gniazdka w tryb konfiguracji - i tu zaczynają się schody. Moje gniazdko na zmianę mruga szybko a za chwilę troszkę wolniej. Gdy mruga szybko w telefonie pojawia się kolejna sieć o nazwie smartlife. W tym momencie klikam enter i dalej nic się nie dzieje

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ cd tuya-convert
pi@raspberrypi:~/tuya-convert $ ./start_flash.sh
Checking for network interface wlan0... Found.
Checking UDP port 53... Available.
Checking UDP port 67... Available.
Checking TCP port 80... Available.
Checking TCP port 443... Available.
Checking UDP port 6666... Available.
Checking UDP port 6667... Available.
Checking TCP port 1883... Available.
Checking TCP port 8886... Available.
======================================================
  Starting AP in a screen
  Starting web server in a screen
  Starting Mosquitto in a screen
  Starting PSK frontend in a screen
  Starting Tuya Discovery in a screen

IMPORTANT
1. Connect any other device (a smartphone or something) to the WIFI vtrust-flash
   This step is IMPORTANT otherwise the smartconfig may not work!
2. Put your IoT device in autoconfig/smartconfig/pairing mode (LED will blink fast). This is usually done by pressing and holding the primary button of the device
   Make sure nothing else is plugged into your IoT device while attempting to flash.
3. Press ENTER to continue

Starting smart config pairing procedure
Waiting for the device to install the intermediate firmware
Put device in EZ config mode (blinking fast)
Sending SSID                  vtrust-flash
Sending wifiPassword
Sending token                 00000000
Sending secret                0101
................
SmartConfig complete.
Resending SmartConfig Packets
.................
SmartConfig complete.
.................
SmartConfig complete.
................
SmartConfig complete.
.................
SmartConfig complete.
.................
SmartConfig complete.
................
SmartConfig complete.
.................
SmartConfig complete.
.................
SmartConfig complete.
................
SmartConfig complete.
..............
Device did not appear with the intermediate firmware
Check the *.log files in the scripts folder
Do you want to try flashing another device? [y/N]

Aha soft który chcę wgrać jest wrzucony do katalogu /home/pi/tuya-convert/files, chociaż na etaspie do którego dochodzę chyba nie ma to znaczenia
Pomoże ktoś co robię nie tak.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Andreas112

Siemanko
Widzę że jesteś na tym samym etapie co ja więc może to ci pomoże? https://www.youtube.com/watch?v=dt5-iZc4_qU&t=808s Ja już mam kilka prób za sobą z raspberry pi 3 i jak na razie bez powodzenia ale......nie poddaje się i w wolnej chwili powtórka ale tym razem przez linux-a. Dam znać jakie są wyniki...no chyba że ktoś ma podobny problem już rozwiązany i zechciał by się podzielić wiedzą??!!
PuteR

Andreas112 wrote: Thu Jan 16, 2020 8:21 am Siemanko
Widzę że jesteś na tym samym etapie co ja więc może to ci pomoże? https://www.youtube.com/watch?v=dt5-iZc4_qU&t=808s Ja już mam kilka prób za sobą z raspberry pi 3 i jak na razie bez powodzenia ale......nie poddaje się i w wolnej chwili powtórka ale tym razem przez linux-a. Dam znać jakie są wyniki...no chyba że ktoś ma podobny problem już rozwiązany i zechciał by się podzielić wiedzą??!!
Witaj, ja już problem rozwiązałem a były w sumie dwa. Po pierwsze moje gniazdko było wadliwe i nie mogło wejść w tryb wifi config. Po drugie zmieniłem właśnie RPI na linuxa kali w wersji live. RPI niby rozgłaszało sieć ale był jakiś problem z połączeniem się, na linuxie działa to bez problemu.
Andreas112

Wszystkie próby zakończone niepowodzeniem tzn:
-RPi3 nie dał rady
-Linux Kali również poległ
wykonałem kilkadziesiąt prób ogólnie i to na trzech gniazdkach TP24, przetestowałem wszystkie możliwe sposoby i efekt jak wcześniej już pisałem . Producent załatał dziurkę w moim konkretnym przypadku i do akcji wkroczył nożyk do tapet oraz chirurgiczna precyzja :lol: . Dostęp jest piękny i tutaj po dostaniu się do środka nie przewiduje żadnych niespodzianek. Pomimo niepowodzenia z tuya-convert to przyznam że i tak było WARTO i polecam jeżeli komuś się kiedyś przyjdzie bawić w ten sposób.

Return to “Pomoc”