Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
becON
Posty: 30
Rejestracja: czw lis 16, 2017 12:02 am

czw sty 16, 2020 9:30 pm

@fracz
Wiem, że obecnie: "ze względu na pracę przy scenach i rozwoju głównej gałęzi supli" nie masz czasu na Supla Scripts, ale jeśli zajrzysz do tego projektu to mam jeszcze w temacie kilka sugestii, poprawek:

1. Najważniejsze i bardzo irytujące.
Podczas przeglądania logów na urządzeniu mobilnym, po "ruszeniu" strony i przewinięciu jej lekko w do góry, po paru sekundach strona notorycznie sama się przewija na sam dół. Nie da się spokojnie przeglądać logów, ponieważ po każdym przewinięciu i po lokalizacji interesującej godziny/zdarzenia za chwilę strona automatycznie zjeżdża na dół.
Próbowałem ją przytrzymać palcem, jak również powoli przesuwać aby zdążyć odczytać logi - nic nie pomaga - strona sama przewija się w górę aż do linku: "wcześniej".
Tak się dzieje na mojej domyślnej przeglądarce Brave oraz na Chrome.
Edit. Sprawdziłem w domu na PC i w przeglądarce Firefox występuje ten sam problem.

2. Czy dolny przycisk każdego pomieszczenia: "na jak długo wyłączyć?" (lub włączyć - bo o taką możliwość mi chodzi), można wyposażyć w więcej czasowych możliwości oprócz "15, 30, 60 minut" oraz "do odwołania"?
Myślę o podobnym działaniu tak jak rozwiązałeś moją poprzednią sugestię dodając prawą stronę w panelu "do kiedy ma być aktywny profil".

3. Bardzo mi (jednak) brakuje w historii pozycji ostatnie 12 godzin. To nie jest niezbędne, ale gdyby się pojawiło to byłoby miło.

Dwie powyższe sugestie to tylko wygoda.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 232
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw sty 23, 2020 9:37 am

Dziwna sytuacja miała u mnie miejsce ostatnio, czy ktoś może to potwierdzić a mianowicie.
W pomieszczeniu zmieniłem urządzenie grzewcze i profil przestał go "brać pod uwagę", nie włączał i wyłączał. Edycja profilu (bez zmian) wyłącznie otwarcie do edycji i zapisanie rozwiązało problem.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 232
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw sty 23, 2020 9:43 am

Co do sugestii, w termostacie przydałoby się miejsce na sam piec (przekaźnik) i opcja np. wietrzenie pomieszczenia.
Rozwiązałem to na skryptach lecz funkcjonalność w usłudze Termostat myślę wielu by się przydała. Jako wietrzenie dałem włącznik schodowy, który wyłącza mi piec na 30 min. Za każdym razem gdy ktoś z domowników wietrzy pokój tylko raz klika na wietrzenie bez konieczności pamiętania o włączeniu ponownie pieca po zakończeniu.
Ponadto wyłączanie pieca w zależności od temperatura zewnętrznych, mam 2 termometry od strony północnej i południowej, alternatywa warunków pozwala mi na wyłączenie pieca gdy mocno słońce przygrzeje a temperatura zewnętrzna nagle znacznie się podwyższy.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 05, 2020 3:42 pm

becON pisze:
czw sty 16, 2020 9:30 pm
@fracz
Wiem, że obecnie: "ze względu na pracę przy scenach i rozwoju głównej gałęzi supli" nie masz czasu na Supla Scripts, ale jeśli zajrzysz do tego projektu to mam jeszcze w temacie kilka sugestii, poprawek:

1. Najważniejsze i bardzo irytujące.
Podczas przeglądania logów na urządzeniu mobilnym, po "ruszeniu" strony i przewinięciu jej lekko w do góry, po paru sekundach strona notorycznie sama się przewija na sam dół. Nie da się spokojnie przeglądać logów, ponieważ po każdym przewinięciu i po lokalizacji interesującej godziny/zdarzenia za chwilę strona automatycznie zjeżdża na dół.
Próbowałem ją przytrzymać palcem, jak również powoli przesuwać aby zdążyć odczytać logi - nic nie pomaga - strona sama przewija się w górę aż do linku: "wcześniej".
Tak się dzieje na mojej domyślnej przeglądarce Brave oraz na Chrome.
Edit. Sprawdziłem w domu na PC i w przeglądarce Firefox występuje ten sam problem.

2. Czy dolny przycisk każdego pomieszczenia: "na jak długo wyłączyć?" (lub włączyć - bo o taką możliwość mi chodzi), można wyposażyć w więcej czasowych możliwości oprócz "15, 30, 60 minut" oraz "do odwołania"?
Myślę o podobnym działaniu tak jak rozwiązałeś moją poprzednią sugestię dodając prawą stronę w panelu "do kiedy ma być aktywny profil".

3. Bardzo mi (jednak) brakuje w historii pozycji ostatnie 12 godzin. To nie jest niezbędne, ale gdyby się pojawiło to byłoby miło.

Dwie powyższe sugestie to tylko wygoda.
To wszystko są dobre pomysły i jak najbardziej je popieram. Narazie natomiast skrypty traktuję jako utrzymanie (gaszę pożary jeśli są) bo nie mam aktualnie wolnych przebiegów na dodawanie tam nowych rzeczy :(
Awatar użytkownika
piotrwolski
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 30, 2020 6:59 pm

wt lut 25, 2020 10:35 am

Witam,

czy można uzyskać link bezpośredni do włączania i wyłączania danego termostatu?
Chcę wyłączyć termostat na kilka dni jak wyjeżdżam i pozostsawić 18 st.

Jeden termostat cały czas ustawiony jest na 17-18 st.
a drugi na 22 w dzień i 20 w nocy i sam przełącza profile.
Zrzut ekranu 2020-02-25 o 11.32.41.png
Zrzut ekranu 2020-02-25 o 11.32.41.png (240.66 KiB) Przejrzano 241 razy
Gucio2607.
Posty: 455
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt lut 25, 2020 11:13 am

Można. Utwórz sobie scenę z danym profilem.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
piotrwolski
Posty: 2
Rejestracja: czw sty 30, 2020 6:59 pm

wt lut 25, 2020 12:53 pm

Scena zmienia tylko profil termostatu, a o określonej godzinie znowu przełączy się profil. Jak to rozwiązać?
Zrzut ekranu 2020-02-25 o 13.51.51.png
Zrzut ekranu 2020-02-25 o 13.51.51.png (179.09 KiB) Przejrzano 219 razy
srdz
Posty: 20
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

ndz mar 08, 2020 9:39 pm

Hej. Można ustawić właczanie przy np. 25.5 stopnia a wyłączanie na 25.8 ? Inaczej rzecz ujmując - jaka jest histereza na tych skryptach ? Dziękuję.
Gucio2607.
Posty: 455
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

ndz mar 08, 2020 10:03 pm

0,1 stopnia
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz mar 08, 2020 10:50 pm

Dokładność jest 0,1. Histereza jest taka jak skonfigurujesz.
ODPOWIEDZ