Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

Awatar użytkownika
klew
Posty: 657
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 17, 2020 10:44 am

pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Można, ale zaraz pojawi się pytanie o to samo, tylko dla pomiaru odległości ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7964
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 17, 2020 11:31 am

W przypadku odległości wartością błędną było < 0 ale dla wiatru, ciśnienia, opadów i wagi już nie.
Dodałem.

https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 32eef0b78f
https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 9a815503f0
https://github.com/SUPLA/supla-ios/comm ... 5f81ef6d2a
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt sty 17, 2020 11:47 am

I o to mi chodziło.
Dzięki.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1029
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 17, 2020 2:04 pm

pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Sztywne ustawienie może być czasem kłopotliwe , są takie aplikacje że czujnik ciśnienia raz pokazuje wartości dodatnie a raz ujemne co miało by świadczyć o podciśnieniu. Tak na szybko nie przedstawię przykładu zastosowania w domu ale w zakładzie mamy przyssawki chwytające detal i one raz zasysają a raz dmuchają gdy ma puścić detal . Kontrolujący czujnik raz pokazuje + a raz - .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 17, 2020 2:21 pm

shimano73 pisze:
pt sty 17, 2020 2:04 pm
pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Sztywne ustawienie może być czasem kłopotliwe , są takie aplikacje że czujnik ciśnienia raz pokazuje wartości dodatnie a raz ujemne co miało by świadczyć o podciśnieniu. Tak na szybko nie przedstawię przykładu zastosowania w domu ale w zakładzie mamy przyssawki chwytające detal i one raz zasysają a raz dmuchają gdy ma puścić detal . Kontrolujący czujnik raz pokazuje + a raz - .
Częściej zdarzy się zepsuty czujnik niz czujnik pokazujący ciśnienie -1 ;)
Yepestis
Posty: 227
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pt sty 17, 2020 6:35 pm

Pierwszy z brzegu manowakuometr ;)
manowakuometr.JPG
manowakuometr.JPG (23.88 KiB) Przejrzano 263 razy
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 17, 2020 6:41 pm

dalej uważam, że bardziej logiczne jest wyświetlanie kresek przy wartości -1 niż 0 gdy czujnik niepodłączony lub uszkodzony.
Yepestis
Posty: 227
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pt sty 17, 2020 6:56 pm

Masz rację że informacja o uszkodzonym czujniku jest potrzebna, tylko dlaczego upierać się przy wartości -1. Skoro w przypadku pomiaru temperatury możemy to zrobić przy temperaturze poniżej zera absolutnego czyli -275. Dlaczego nie możemy iść tą samą drogą przy pomiarze ciśnienia?
Skoro "standardowe" ciśnienie atmosferyczne wynosi 1013,25 hPa, to stosując czujnik nadciśnienia nie jesteśmy w stanie zejść poniżej -1013,25 hPa. Dla zaokrąglenia możemy przyjąć wartość 1015 hPa.
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt sty 17, 2020 7:20 pm

pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 11:31 am
W przypadku odległości wartością błędną było < 0 ale dla wiatru, ciśnienia, opadów i wagi już nie.
Dodałem.

https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 32eef0b78f
https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 9a815503f0
https://github.com/SUPLA/supla-ios/comm ... 5f81ef6d2a
Dla temperatury "---" mieliśmy wcześniej wartość -275, czy przechodzimy na -273 ?
.
Załączniki
temp.png
temp.png (11.57 KiB) Przejrzano 241 razy
ODPOWIEDZ