Żaden wstyd, ja poki co mam w domu "smart" tylko oświetlenie które nie wymaga harmonogramów- ale jak już będzie trzeba to będę wszystko robił node-redem który sobie gdzies tam pod biórkiem stoi gdyż mogę nim ogarnąć nie tylko suple ale takze ikea broadlinki i inneLucas wrote: Thu Jan 16, 2020 12:10 pmJeżeli jest polska wersja asystenta, to linku do tej zakładki nie ma. Trzeba wpisać "routines" w asystencie i na dole w dymku pojawi się ikonka Routines z trybikiem. Tak się można dostać w polskiej wersji. Wstyd się przyznać, ale teraz mam większość rzeczy opartych na rutynach GH, a nie na harmonogramie Supli...Vallhalen wrote: Wed Jan 15, 2020 10:41 pmCzy próbowałeś to ustawić w rutynach ?nit wrote: Tue Jan 14, 2020 8:31 pm Jest możliwość zrobienia sceny aby np włączenie światła w pomieszczeniu uruchomiła na głośniku google muzykę, np spotify/googlehome/radio internetowe ?
Ja mam np taką:
https://imgur.com/a/x0GgYay
Ścieżka do ustawień rutyn w najnowszej wersji (angielskojęzycznej ) Gh to: Ikonka domku->Settings->More Settings->Zakładka Assistant->Routines
Google Home
-
Vallhalen
Zawsze pozytywny 
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
-
nit
Rutyny ogarną włączanie muzyki jeśli włączę światło poleceniem głosowym, a jak zrobić aby muzyka się włączała gdy włączę światło przez aplikację supli lub włącznikiem?
-
patryk051185
Próbowałem wczoraj ustawić rutyny w polskiej wersji to odpowiada ,"nie rozpoznaje tego urządzenia" a miał testowo włączyć światło po wypowiedzeniu "jestem w domu" i nic się nie dzieje, to samo z Rutynami które google przygotowało też nie wykonuje.Lucas wrote: Thu Jan 16, 2020 12:10 pm
Jeżeli jest polska wersja asystenta, to linku do tej zakładki nie ma. Trzeba wpisać "routines" w asystencie i na dole w dymku pojawi się ikonka Routines z trybikiem. Tak się można dostać w polskiej wersji. Wstyd się przyznać, ale teraz mam większość rzeczy opartych na rutynach GH, a nie na harmonogramie Supli...
Masz polską czy angielską wersję asystenta? Głośnik czy smartfon?
-
missim
OK, dziękuję za odpowiedź,pzygmunt wrote: Tue Jan 14, 2020 1:07 pm Każdy Suplowicz spotkał się z tym problemem. Bramy nie są póki co wspierane.
w takim razie podpiąłem sterownik bramy Supli do Asystenta Google przez Webhooks i sobie gadamy
Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
czyli jak podpiąć linki bezpośrednie z czujników do tego zawiłego zestawu AG, WH i IFTTT, czy jest to w ogóle możliwe ?
-
lukosław
U mnie jest dokładnie to samo (asystent na telefonie, wszystko w PL wersji).patryk051185 wrote: Fri Jan 17, 2020 10:19 am Próbowałem wczoraj ustawić rutyny w polskiej wersji to odpowiada ,"nie rozpoznaje tego urządzenia" a miał testowo włączyć światło po wypowiedzeniu "jestem w domu" i nic się nie dzieje, to samo z Rutynami które google przygotowało też nie wykonuje.
Masz polską czy angielską wersję asystenta? Głośnik czy smartfon?
-
patryk051185
Ja tylko po to zainstalowałem Alexe żeby wyświetlała powiadomienia/informowała głosowo (po angielsku). Póki co nie ma innej możliwości. Cały czas czekamy na powiadomienia tak żeby nie używać aplikacji firm trzecich.missim wrote: Fri Jan 17, 2020 12:01 pm Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
czyli jak podpiąć linki bezpośrednie z czujników do tego zawiłego zestawu AG, WH i IFTTT, czy jest to w ogóle możliwe ?
-
missim
Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?patryk051185 wrote: Fri Jan 17, 2020 2:56 pmJa tylko po to zainstalowałem Alexe żeby wyświetlała powiadomienia/informowała głosowo (po angielsku). Póki co nie ma innej możliwości. Cały czas czekamy na powiadomienia tak żeby nie używać aplikacji firm trzecich.missim wrote: Fri Jan 17, 2020 12:01 pm Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
-
patryk051185
To o co chcesz uzyskać robi Amazon Alexa. Tymczasowo możesz to wykorzystać póki nie ma powiadomień w Supli. Swoją drogą można sterować poprzez Alexę Suplą Musisz zainstalować i dodać skill Supli a potem rutyny.missim wrote: Fri Jan 17, 2020 4:02 pm
Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?
-
missim
Wiem o Alexie, ale nie chcę mnożyć bezsensownie bytów, bo iluż można używać aplikacji do robienia tego samegopatryk051185 wrote: Fri Jan 17, 2020 4:05 pmTo o czym piszesz robi Amazon Alexa. Musisz zainstalować i dodać skill Supli a potem rutyny.missim wrote: Fri Jan 17, 2020 4:02 pm
Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?
Sterowanie głosem działa w Asystencie, Asystent też odpowiada co robi, więc myślałem, że jakoś się go zmusi jeszcze do czegoś.
Tak czy tak wskaźnik otwarcia jest w aplikacji Supli, wiec nie ma problemu, wiadomo gdzie jest skrzydło bramy.
-
patryk051185
Na dzień dzisiejszy tylko takie rozwiązanie, swoją drogą ciekawe czy kiedy supla będzie miała integracje bram z Google Home to może wtedy będzie można zmusić asystenta to głosowej informacji.