Wartość progowa dla czujnika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elhenio

Mam drobną sugestię/pytanie związaną z odczytem np. temperatury.

Przy dłuższym obserwowaniu temperatury naszła mnie myśl związana z rozszerzeniem funkcjonalności czujników w cloud o:
  • możliwości dodania dwóch ikona dla czujnika temperatury lub innych
  • zdefiniowanie przy czujniku dodatkowego parametru "wartość progowa"
Idea jest prosta. Wszystko co jest powyżej "wartość progowa" ikona 1, poniżej ikona 2.

Przy zwykłym odczycie temperatury może mniej istotne, ale przy np. termostatach czy innych sterowaniach to już ciekawiej może wyglądać.
Zawsze można powiedzieć, że termostat to nie tylko termometr. Przekaźnik, który steruje ma zmienne ikony, które widać.
Tu doszedłem do wniosku, że przekaźnik od istotnego sterowania nie wszyscy muszą/mogą widzieć w aplikacji, a temperaturę już tak.
Do tego mamy o jeden element mniej w aplikacji jak wyłączymy widoczność przekaźnika, który ogólnie w tym przypadku jest bezobsługowy.

Dodatkowo "wartość progowa" mogła by by linią na wykresie.

Taka możliwość zakładam, że jest. Pytanie czy jest takie zapotrzebowanie?

W załączeniu szkice węglem moich przemysleń.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
wojtas567

Jak najbardziej dodatkowy "bajer" ale i tak jak piszesz przydatny lub ułatwiający wizualizację.
Ja też mam przełączniki ukryte i żeby zobaczyć czy grzejniki grzeją to muszę dopiero wejść głębiej.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomysły i koncepcje”