Chińskie wynalazki

andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

ndz sty 19, 2020 3:42 am

suplson pisze:
wt gru 03, 2019 10:23 am
andrej pisze:
pn gru 02, 2019 3:09 pm
Czy ktoś suplował moduł z tego linku https://pl.aliexpress.com/item/40000652 ... 5c0ffMOzaV
Zasuplowany

S1 - GPIO 13
S2 - GPIO 12
L1 (Relay K1) - GPIO 14
L2 (Relay K2) - GPIO 15
Witam ponownie w tym temacie , moduł dotarł i został zasuplowany firmware inCan-Easy działa elegancko . Mam jednak pytanie do kolegi suplson czy przyjrzał się na których gpio jest przycisk i mały buzzer który działał podczas konfiguracji oryginalnego softu .
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

ndz sty 19, 2020 10:12 am

Ja mam również pytanko do kolegów:
jak wprowadzić ten sterownik w tryb flashowania?
Czy podobnie jak z SONOFFami przytrzymując przycisk przed podłączeniem do komputera czy jakoś inaczej?

Mam kilka takich sterowników i koniecznie chciałbym wgrać SUPLĘ.

Z góry dzięki za pomoc.
zokopian
Posty: 59
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:00 pm

ndz sty 19, 2020 5:05 pm

andrej pisze:
ndz sty 19, 2020 3:42 am
suplson pisze:
wt gru 03, 2019 10:23 am
andrej pisze:
pn gru 02, 2019 3:09 pm
Czy ktoś suplował moduł z tego linku https://pl.aliexpress.com/item/40000652 ... 5c0ffMOzaV
Zasuplowany

S1 - GPIO 13
S2 - GPIO 12
L1 (Relay K1) - GPIO 14
L2 (Relay K2) - GPIO 15
Witam ponownie w tym temacie , moduł dotarł i został zasuplowany firmware inCan-Easy działa elegancko . Mam jednak pytanie do kolegi suplson czy przyjrzał się na których gpio jest przycisk i mały buzzer który działał podczas konfiguracji oryginalnego softu .
S1 - GPIO 13
S2 - GPIO 12
L1 (Relay K1) - GPIO 14
L2 (Relay K2) - GPIO 15
Przycisk - GPIO 2
Buzer - GPIO 4
8x Zamel SRW-01,
1x Zamel SBW-01,
1x Zamel MEW-01,
1x Sonoff TH 10,
7x Sonoff Touch,
2x Sonoff Socket
1x Sonoff SV,
1x Shelly 1,
4x sonoff mini,
1x nodemcu + BME 280,
2x Sonoff POW R2
1x Sonoff S55
1x MoesHouse switch 2 gang
andrej
Posty: 37
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

ndz sty 19, 2020 6:47 pm

zokopian pisze:
ndz sty 19, 2020 5:05 pm
andrej pisze:
ndz sty 19, 2020 3:42 am
suplson pisze:
wt gru 03, 2019 10:23 am


Zasuplowany

S1 - GPIO 13
S2 - GPIO 12
L1 (Relay K1) - GPIO 14
L2 (Relay K2) - GPIO 15
Witam ponownie w tym temacie , moduł dotarł i został zasuplowany firmware inCan-Easy działa elegancko . Mam jednak pytanie do kolegi suplson czy przyjrzał się na których gpio jest przycisk i mały buzzer który działał podczas konfiguracji oryginalnego softu .
S1 - GPIO 13
S2 - GPIO 12
L1 (Relay K1) - GPIO 14
L2 (Relay K2) - GPIO 15
Przycisk - GPIO 2
Buzer - GPIO 4
Dzięki za odpowiedż, podczas analizy tematu dotarłem do strony 13 ;)
dobo
Posty: 235
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz sty 19, 2020 10:15 pm

Koledzy na forum rozpisują się nad zaprzęgnięciem ESP32 do nowych zabawek to może coś na wzór Wemos D1 mini :)

ESP32.jpg
ESP32.jpg (57.29 KiB) Przejrzano 596 razy
https://pl.aliexpress.com/item/40002320 ... 7307c002cc


lub "goły" ESP32
.
ESP32.png
ESP32.png (769.21 KiB) Przejrzano 591 razy
https://pl.aliexpress.com/item/33008962 ... cc9dc7f21d
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 60
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn sty 20, 2020 11:42 am

Dzień Dobry.

Kontynuuję wątek z "4 rocznicy":
viewtopic.php?p=58859#p58859

1. Proszę o info jak tę zabawkę przesuplować? Czy potrzeba coś lutować?
2. Czy mechanizm jest trwały?
3. czy prawdziwe ręczne sterowanie jest też odzwierciedlane w supli? - zakładam, że tak

ze zdjęcia wnioskuję że zasilanie 12 V?
dobo
Posty: 235
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn sty 20, 2020 6:19 pm

ad. 1 Może i można przez tuya convert ale nie sprawdzałem szybciej wlutowałem 5 przewodów z goldpinami niż by mi zajęło szukanie i sprawdzanie czy da się bez kabelków. Po wgraniu supli "poprawki" można już wgrywać przez WiFi.
ad. 2 Mechanizm wygląda na trwały.
IMG201904_qshpnhs.jpg
IMG201904_qshpnhs.jpg (86.51 KiB) Przejrzano 482 razy
ad. 3 Tak

Zasilanie 12 z zasilacza sieciowego.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 60
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn sty 20, 2020 6:32 pm

Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę prosić o zdjęcie gdzie wlutować kabelki. Jaki soft trzeba wgrać w to urządzenie i jak to później poustawiać.
dobo
Posty: 235
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn sty 20, 2020 7:01 pm

Ja wgrałem ESP8266 Primary GUI v2 @krycha88 poustawiałem GPIO
GPIO 12 - przycisk/konfiguracja (dwie funkcje tryb konfiguracji po przytrzymaniu przycisku przez 10 sekund)
GPIO 13 - przekaźnik
GPIO 0 - dioda
espjpg_qshpnrp.jpg
espjpg_qshpnrp.jpg (36.17 KiB) Przejrzano 430 razy
.
Programator wpinasz w TX, RX, GND, VCC (3,3V) i GPIO 0
GPIO 0 w czasie podłączania na chwilę zwierasz z GND

Natomiast w cloud ustawiasz jako włącznik zasilania.
Ostatnio zmieniony pn sty 20, 2020 7:47 pm przez dobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 60
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn sty 20, 2020 7:05 pm

Na ten moment dziękuję. Trzeba zacząć przygotowywać się do suchego :( lata.
ODPOWIEDZ