Włączanie/wyłączanie zasilacza laptopa w zależności od % baterii
-
Pawele
Mam w pokoju gniazdka sterowane suplą. z laptopa korzytam przeważnie stacjonarnie i korzystam z 1 lub 2 różnych gniazdek. I tak się zastanawiam czy jest jakiś odpowiednik jak w smartfonie np. Automate czy Taskera, który w zależności od % naładowania laptopa wykona jakiś link bezpośredni - wyłączy lub włączy zasilacz?
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Napisałem w pośpiechu małą aplikację, przetestuj i sprawdź czy o to Ci chodziło. Zawsze można coś dopracować
W polu "Battery action ON" ustawiasz wartość poniżej której załączy Ci się zasilanie.
W polu "Battery action OFF" ustawiasz wartość powyżej której wyłączy Ci się zasilanie
W polu "Direct link ON" wprowadzasz link bezpośredni do załączania zasilania
Analogicznie dla pola "Direct link OFF"
Przyciskami "Test ON" oraz "Test OFF" możesz przetestować działanie linków bezpośrednich.
Przycisk "Start" uruchamia program, czyli automatyczne wysyłanie danych na serwer. Przycisk "Stop" zatrzymuje.
Dane na serwer wysyłane są co minutę, więc może być niewielki opóźnienie ale w tym zastosowaniu nie ma ono znaczenia.
W zasadzie tyle.
Pamiętaj tylko żeby przy tworzeniu linków zaznaczyć wszystkie opcje sterowania oraz opcję " Dla urządzeń".
Aha i jak chcesz żeby Ci działało po restarcie komputera to dodaj aplikację do autostartu.
Daj znać jak przetestujesz. W załączniku masz również kod źródłowy.
Najnowsza wersja i kod źródłowy dostępne na GitHub-ie
https://github.com/Yepestis/SuplaBatteryOnOff
W polu "Battery action ON" ustawiasz wartość poniżej której załączy Ci się zasilanie.
W polu "Battery action OFF" ustawiasz wartość powyżej której wyłączy Ci się zasilanie
Przyciskami "Test ON" oraz "Test OFF" możesz przetestować działanie linków bezpośrednich.
Przycisk "Start" uruchamia program, czyli automatyczne wysyłanie danych na serwer. Przycisk "Stop" zatrzymuje.
Dane na serwer wysyłane są co minutę, więc może być niewielki opóźnienie ale w tym zastosowaniu nie ma ono znaczenia.
W zasadzie tyle.
Pamiętaj tylko żeby przy tworzeniu linków zaznaczyć wszystkie opcje sterowania oraz opcję " Dla urządzeń".
Aha i jak chcesz żeby Ci działało po restarcie komputera to dodaj aplikację do autostartu.
Najnowsza wersja i kod źródłowy dostępne na GitHub-ie
https://github.com/Yepestis/SuplaBatteryOnOff
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Yepestis on Fri Jan 31, 2020 5:00 pm, edited 1 time in total.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
fajnie gdyby działa jako usluga, nikt przez przypadek by nie włączył apki podczas pracy.Yepestis wrote: Mon Jan 20, 2020 7:45 pm Napisałem w pośpiechu małą aplikację, przetestuj i sprawdź czy o to Ci chodziło. Zawsze można coś dopracować![]()
Supla Battery On off.jpg
Direst link on.JPG
W zasadzie tyle.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Chyba dało by się to zrobić wg tego opisu https://pl.if-koubou.com/articles/how-t ... ndows.html
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
PioKar
Witam.Yepestis wrote: Tue Jan 21, 2020 4:21 pm Można zrobić minimalizowanie aplikacji do zasobnika systemowego (tray). Wtedy przypadkowo nikt nie wyłączy.
U mnie nie działa.
Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.
************** Tekst wyjątku **************
EDIT:
Wykasowałem śmieci bo problemem były żle wygenerowane linki a nie aplikacja.
Last edited by PioKar on Fri Jan 24, 2020 4:35 pm, edited 1 time in total.
-
PioKar
Win-7-64 NET 4.5Yepestis wrote: Fri Jan 24, 2020 2:42 pm Masz zainstalowany .NET 4.5?
W którym momencie występuje ten błąd?
Masz linki poustawiane i sprawdzone przyciskiem test?
Jaki system operacyjny?
Przy wywołaniu TEST pojawia się:
Wystąpił nieobsługiwany wyjątek ....
...Indeks wykraczał poza granice tablicy.
Linki są dobre bo z supla-cloud działają prawidłowo.
Spodobała mi sie ta aplikacja. Nawet kupiłem specjalnie pod ten projekt małe gniazdo z pomiarem mocy i napięcia.
EDIT.
Naprawione, wszystko działa.