Czy zmiany będą obsługiwać chwilowe zerwanie połączenia z serwerem CLOUD np. na 10-20 sekund żeby w tym czasie można było nawiązać połączenie z innym serwerem / urządzeniem, pobrać z niego dane i wznowić transmisję z CLOUD?
Pytam pod kątem odpytywania w międzyczasie serwera Airly o stan jakości powietrza by następnie wyświetlić to w aplikacji Supla. Może coś na wzór pakietu z informacją: "Sorry stary, na moment muszę się rozłączyć ale zaraz do Ciebie wracam". Fakt może się okazać że supla-dev nie wznowi już transmisji więc wtedy jakiś timeout po stronie serwera.
Aktualizacja SuplaDevice
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie kojarzę, aby było gdzieś ograniczenie na nawiązanie drugiego połączenia.Duch__ wrote: Wed Jan 22, 2020 8:53 am Czy zmiany będą obsługiwać chwilowe zerwanie połączenia z serwerem CLOUD np. na 10-20 sekund żeby w tym czasie można było nawiązać połączenie z innym serwerem / urządzeniem, pobrać z niego dane i wznowić transmisję z CLOUD?
Pytam pod kątem odpytywania w międzyczasie serwera Airly o stan jakości powietrza by następnie wyświetlić to w aplikacji Supla. Może coś na wzór pakietu z informacją: "Sorry stary, na moment muszę się rozłączyć ale zaraz do Ciebie wracam". Fakt może się okazać że supla-dev nie wznowi już transmisji więc wtedy jakiś timeout po stronie serwera.
Jedyny problem może być z ilością pamięci na Arduino Mega, bo druga instancja połączenia będzie zajmować pamięć (z tego co pamiętam, to koło 500 bajtów). Biblioteka do ethernet shield pozwala (z tego co pamiętam) na 4 jednoczesne połączenia. Ale sam jeszcze się tym nie bawiłem, więc teoretyzuję
Druga sprawa jest taka, że serwer/cloud nie pokaże, że utracił połączenie, dopóki nie minie "activity timeout" (teoretycznie konfigurowany na 30 s, ale w praktyce serwer stosuje aktualnie 110-120 s). Więc nawet w te 30 s idzie się wcisnąć.
Także jeśli odłączysz się od serwera i połączysz ponownie, to aplikacja zarejestruje się od nowa i będzie to niezauważalne. Wszelkie obserwowane przez użytkowników efekty takiego ponowenego połączenia należy traktować jak błąd (np. błedami są: klikanie przekaźników, znikanie odczytów temperatury, itd)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ja właśnie w wolnych chwilach piszę bibliotekę SuplaDeviceGUI dla nowej wersji SuplaDevice by @klew w oparciu o GUI by @Duch__ , żeby było jak najbardziej jednolite i ustandaryzowane.
W tej chwili GUID urządzenia generuje się automatycznie w oparciu o jego Chip ID i MAC.
Właśnie "znalazłem" PrimaryGUI od @krycha88 no i to jest kawał dobrej roboty, tylko przepisać to jako bibliotekę...
W tej chwili GUID urządzenia generuje się automatycznie w oparciu o jego Chip ID i MAC.
Właśnie "znalazłem" PrimaryGUI od @krycha88 no i to jest kawał dobrej roboty, tylko przepisać to jako bibliotekę...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
O ile masz tylko sensory na tym urządzeniu, to bym się zbytnio nie przejmował. Gorzej jak masz sterowanie czymś przez przekaźniki, wtedy przełączenie przekaźnika może nie zadziałaćDuch__ wrote: Wed Jan 22, 2020 9:59 am Czyli nie zwracać uwagi na to że wywala komunikat "NOT CONNECTED", a za chwilę "Registered and Ready"?
A czym jest spowodowane wyrzucanie tych komunikatów?
-
klew
Docelowo planuję w samej bibliotece dodać automatyczne generowanie GUID i AuthKey, oraz zapisywanie konfiguracji urządzenia w eeprom/flash.Goral64 wrote: Wed Jan 22, 2020 10:03 am Ja właśnie w wolnych chwilach piszę bibliotekę SuplaDeviceGUI dla nowej wersji SuplaDevice by @klew w oparciu o GUI by @Duch__ , żeby było jak najbardziej jednolite i ustandaryzowane.
Natomiast nie mam w planach dodawania warstwy GUI i lokalnego serwera www do konfiguracji - to wg mnie powinno zostać jako oddzielna biblioteka.
-
Goral64
Ale GUID na podstawie MAC-a? Czy chcesz generować dowolny i go zapisać w eeprom/flash? Znajdę gdzieś opis dotyczący roli AuthKey, które też jest generowane dowolnie?klew wrote: Wed Jan 22, 2020 12:41 pm Docelowo planuję w samej bibliotece dodać automatyczne generowanie GUID i AuthKey, oraz zapisywanie konfiguracji urządzenia w eeprom/flash.
Też jestem zdania, że GUI powinno być niezależą nakładką na SuplaDevice. A w formie biblioteki będzie łatwiejsze w użyciu.klew wrote: Wed Jan 22, 2020 12:41 pm Natomiast nie mam w planach dodawania warstwy GUI i lokalnego serwera www do konfiguracji - to wg mnie powinno zostać jako oddzielna biblioteka.

-
klew
Generować "dowolny" i go zapisać. Na ESP można używać MAC, ale już na Arduino Mega adres MAC się też konfiguruje, więc nie można na nim polegać do generowania wartości.Goral64 wrote: Wed Jan 22, 2020 12:49 pm Ale GUID na podstawie MAC-a? Czy chcesz generować dowolny i go zapisać w eeprom/flash? Znajdę gdzieś opis dotyczący roli AuthKey, które też jest generowane dowolnie?
AuthKey ma identyczną strukturę jak GUID, tylko nie jest nigdzie wyświetlany. Pozwala na logowanie do serwera w uproszczony sposób (nie trzeba podawać lokalizacji ani hasła). AuthKey powinien zawierać stałą wartość, która była wygenerowana losowo.
-
Goral64
Czyli na Arduino można najpierw wygenerować MAC, a potem z niego GUIDklew wrote: Wed Jan 22, 2020 12:54 pm Generować "dowolny" i go zapisać. Na ESP można używać MAC, ale już na Arduino Mega adres MAC się też konfiguruje, więc nie można na nim polegać do generowania wartości.
No właśnie, a jak urządzenie zostanie przypisane do lokalizacji np. 5 przy 10 lokalizacjach na podstawie maila i przypadkowej wartości AuthKey?klew wrote: Wed Jan 22, 2020 12:54 pm AuthKey ma identyczną strukturę jak GUID, tylko nie jest nigdzie wyświetlany. Pozwala na logowanie do serwera w uproszczony sposób (nie trzeba podawać lokalizacji ani hasła). AuthKey powinien zawierać stałą wartość, która była wygenerowana losowo.

-
klew
To jest nowa wersja sposobu logowania. Urządzenie zostanie przypisane do "pierwszej" z brzegu lokalizacji.Goral64 wrote: Wed Jan 22, 2020 1:25 pm No właśnie, a jak urządzenie zostanie przypisane do lokalizacji np. 5 przy 10 lokalizacjach na podstawie maila i przypadkowej wartości AuthKey?
Docelową lokalizację konfiguruje urzytkownik w cloud, a nie na urządzeniu wykonawyczym.
Tak działają wszystkie nowe gotowe urządzenia.
Ani mail, ani AuthKey nie wpływa na to, do jakiej lokalizacji urządzenie trafi domyślnie. Należy po prostu zapomnieć o konfigurowaniu lokalizacji na urządzeniu i przyzwyczaić się do tego, że trzeba to ustawić w cloud.