Zaniżone wskazania MEW-01
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ja to przyjąłem do wiadomości, chodziło tylko o to, że @stratus84 napisał diametralnie inną przyczynę.pzygmunt wrote: Wed Jan 22, 2020 10:59 am Nie trzeba ustalać wspólnych "zeznań". Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem to co napisał @miroph.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Opisał dokładnie to samo tylko niejasno. Pewnie przekazał to co mu elektryk powiedział, który tym samym chciał zapudrować swoją niekompetencję.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Goral64
Wersja @stratus84 Wersja @mirophpzygmunt wrote: Wed Jan 22, 2020 11:27 am Opisał dokładnie to samo tylko niejasno. Pewnie przekazał to co mu elektryk powiedział, który tym samym chciał zapudrować swoją niekompetencję.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

-
stratus84
Witam, możliwe, że ja wyrazilem się niezbyt jasno, tak czy inaczej dwa przekładniki były na niewlasciwych fazach z tych lub innych powodów, ludzki błąd który jak widać generował problemy. Mój znajomy elektryk natomiast należy do kompetentnych osób, nie robi fuszerki a błąd lub niedopatrzenie każdy popełnić może. Ja natomiast nie jestem elektrykiem więc trzymajmy się wyjaśnienia @miroph 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie. Obie wersje to są poprawne wersje, które wrzucił tu @miroph.
Problem występuje tylko jeśli pomylisz fazy z przekładnikami. Nie ma czegoś takiego jak poprawna kolejność faz bo każda kolejność jest poprawna. 1,2,3 lun 3,2,1 lub 1,3,2 lub 2,3,1. Poniżej jest jedyna obowiązująca zasada podłączenia:
Obwód zasilający musi pokrywać się z obwodem mierzonym.
Jeśli masz dobrze podłączonego MEW-a i po kilku dniach przyjdzie zakład energetyczny (nie zrobi tego oczywiście ale pisze teoretycznie) zamieni fazy miejscami przy przyłączu do budynku to nadal będzie to poprawnie działać. Pokaż mi gdzie istnieje coś takiego jak "numeracja faz" to jest kwestia umowna. Zakład energetyczny nie przychodzi i nie mówi Ci, że ten przewód to faza 1, a ten to 2 itd. Nie dodaje też, że faza 1 jest przeznaczona tylko dla telewizorów, a druga dla lodówek.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
To jest przypadek @stratus84. Myślę, że prościej nie mogę tego narysować. TAK NIE ŁĄCZYĆ.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dla mnie to i tak nie trzyma się kupy. Nie jest dla mnie logiczne, aby zamiana kolejności faz w skrzycie z licznikiem powodowała, że ktoś pomylił podłączenie przekładników i przewodów do wejść V1, V2, V3 w rozdzielni w domu. Zamiana kolejnści faz w skrzynce na ulicy może wpłynąć jedynie na to, czy w domu mamy podłączenie w kolejności L1, L2, L3, czy L3, L2, L1 (czyli zmienia tzw. kierunek wirowania prądu. Pomieszanie przekładników i wejść V1,V2,V3 to zupełnie inny temat.
Ale ok, może @stratus84 to źle opisał.
PS: niektóre liczniki (nie mówię tu o MEW) nie działają prawidłowo, gdy fazy podłączy się w nieprawidłowej kolejności.
Ale ok, może @stratus84 to źle opisał.
PS: niektóre liczniki (nie mówię tu o MEW) nie działają prawidłowo, gdy fazy podłączy się w nieprawidłowej kolejności.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
Z tego co gdzieś czytałem, to tylko te starsze magnetyczne świrowały przy złej kolejności faz. Ale tylko przy małym lub braku obciążenia. Kółko potrafiło się kręcić do przodu albo do tyłu. Osobiście tego nie widziałem.klew wrote: Wed Jan 22, 2020 12:37 pm PS: niektóre liczniki (nie mówię tu o MEW) nie działają prawidłowo, gdy fazy podłączy się w nieprawidłowej kolejności.