Nieprawidłowy adres IP w aplikacji klienckiej

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 11:53 am

Goral64 pisze:
śr sty 22, 2020 11:26 am

Kod: Zaznacz cały

INFO[1579692194.630266] Connection accepted: 217.99.244.137:59494 ClientSD: 24 Secure: 1
INFO[1579692194.692440] Cipher: ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384, ClientSD: 24
INFO[1579692194.745985] Client registered. ClientSD: 24 Protocol Version: 10
W takim razie nie wiem jakim cudem w bazie ląduje 127.255.255.255. Serwer zapisuje do bazy adres IP dokładnie taki jaki masz w logach.
Bynajmniej powinien tak robić :/
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 281
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 12:35 pm

pzygmunt pisze:
śr sty 22, 2020 11:53 am
W takim razie nie wiem jakim cudem w bazie ląduje 127.255.255.255. Serwer zapisuje do bazy adres IP dokładnie taki jaki masz w logach.
Bynajmniej powinien tak robić :/
No więc zaglądnąłem do bazy i tam jak wół stoi, że:
Smartfon zarejestrował się z adresu 2886766659 czyli 172.16.144.67 a ostatnio łączył się z adresu 3647206537 czyli 217.99.244.137.
Ale interfejs WWW mówi cały czas o 127.255.255.255
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1831
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr sty 22, 2020 2:14 pm

Zapytam jeszce raz - czy w historii wyknoywania linków bezpośrednich adres IP jest poprawny?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 2:44 pm

Wprowadziłem analogicznie adresy do bazy testowej i efekt mam następujący. Ciekawy problem.
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-01-22 o 15.42.30.png
Zrzut ekranu 2020-01-22 o 15.42.30.png (45.43 KiB) Przejrzano 339 razy
Zrzut ekranu 2020-01-22 o 15.43.15.png
Zrzut ekranu 2020-01-22 o 15.43.15.png (45.73 KiB) Przejrzano 339 razy
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 281
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 5:02 pm

No a u mnie bez zmian...
dziwne_ip.jpg
dziwne_ip.jpg (38.88 KiB) Przejrzano 321 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 281
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 5:05 pm

fracz pisze:
śr sty 22, 2020 2:14 pm
Zapytam jeszce raz - czy w historii wyknoywania linków bezpośrednich adres IP jest poprawny?
historia.jpg
historia.jpg (62.21 KiB) Przejrzano 318 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1831
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr sty 22, 2020 10:19 pm

To jest instalacja dockerowa zgodnie z instrukcją?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 281
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:57 pm

fracz pisze:
śr sty 22, 2020 10:19 pm
To jest instalacja dockerowa zgodnie z instrukcją?
Tak, krok po kroku wg instrukcji.
Dodałem tylko, zgodnie z sugestą tu na forum, do supla-scripts plik docker-compose.local.yml z zawartością

Kod: Zaznacz cały

version: '3'

services:
  suplascripts:
    extra_hosts:
      - "supla.domena:172.16.144.2"
I to całe odstępstwo.
No jeszcze poza rozwiązaniem sieciowym.

Przy okazji to jak wyłączyłem prąd (instalując MEWkę) i ponownie włączyłem RPi4B to po starcie dockera supla.domena zamieniła się zawartością z supla-script.domena. Proxy kierowało odwrotnie. Po restarcie maliny wróciło na miejsce.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1831
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw sty 23, 2020 7:37 am

Goral64 pisze:
śr sty 22, 2020 11:57 pm
No jeszcze poza rozwiązaniem sieciowym.
Coś więcej na ten temat?
ODPOWIEDZ