Udane wgranie multiboard do Yunshan i co dalej?

kerad

@dydyrydy trochę odświeżę Twój wątek, ale mam pytanie wgrałeś do Yunshan soft multiboard i podpiąłeś wg poniższych schematów elektrozaczep przy furtce i kontaktrony i wszystko działa jak należy?

Soft:
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin

Zdjęcia zaczerpnięte z dwóch wątków:
Image

i z tego wątku podpięcie kontaktronu
Image

Dzięki za odpowiedz

Do wgrania softu wystarczy mi taki interface, czy polecasz coś innego:
https://pl.aliexpress.com/item/32694152202.html

PS. Tak fatalnie jest z zasięgiem na tym module? Ile kresek lub jaka siła sygnału musi być żeby działał poprawnie z powyższymi założeniami?
dydyrydy

Tak jak w pierwszym schemacie to będzie ok do furtki. Konwerter z linku, który podałeś też jest OK. Wgrałem soft multiboard i wszystko ładnie śmiga oprócz ponoć termometra.
kerad

Dzięki. Ale kontaktron też poprawnie obsługuje, podpięty jak na drugim zdjęciu?

Ktoś pisał że jak jest brak zasilania to przekaźnik klepie... Zaobserwowałeś to, bo ja mam zaczep z pamięcią więc wystarczy podać impuls i będzie odblokowany do momentu otwarcia furtki (nawet parę godzin).
I faktycznie taki problem jest z łapaniem zasięgu?
emg

U mnie jakieś 12m w linii prostej, na dworzu przez deski dachowe i już słabo się łączył, a zasięg sieci niby ok. Z kolei w domu przez mury i około 8m bez problemu
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
dydyrydy

Jeśli chodzi o kontrakton to zero najmniejszego nawet problemu. Po zaniku zasilania nic kompletnie się nie zmienia, samo nie otwiera itp.
Tak, podpięty tak jak na drugiej fotce.
kerad

dydyrydy wrote: Sat Jan 25, 2020 7:38 am Jeśli chodzi o kontrakton to zero najmniejszego nawet problemu. Po zaniku zasilania nic kompletnie się nie zmienia, samo nie otwiera itp.
Tak, podpięty tak jak na drugiej fotce.
Dzięki, to super, w takim wypadku założę też do bramy garażowej, bo się obawiałem że po zaniku i powrocie zasilania otworzy sam bramę.
dydyrydy wrote: Thu Jan 23, 2020 6:58 pm oprócz ponoć termometra.
Cofam pytanie o czujnik temp. bo odpowiedz jest powyżej na zdjęciach, tak to jest jak sie na telefonie pisze posty :)

A jaki dawałeś termomert ze nie działa, ds18b20 czy inny?
dydyrydy

Tak. DS18.

Return to “Pomoc”