yhmmmm czyli Zybi bardzo cię przepraszam. Czyli tak na prawdę przyczyna mrygania czwartego stycznika raczej nie rozwiązana
Espabol programy już pobrane, postaram się ogarnąć później na spokojnie.
Na razie urządzenie działa, ustawiłem harmanogramy tak by się przełączało często i mam podpięte 3 grzejniki. Wszystko dobrze działa.
Ale już odłączyłem czwarte gniazdko i przycisk od sterowania, gdyż przy podłączaniu np lampki do gniazdka w pudełku, przekaźnik potrafił zmienić stan.
Wygląda mi to trochę na brak rezystora pull-up między wejściem przycisku, a 3,3V. Zimny lut? Ale sprawdziłem miernikiem przy braku kontrolera i podpiętego zasilania, jak byk 10kOhm. Zresztą podłączyłem tam raz równolegle drugi 10kOhm. Brak zmiany w działaniu.
Tak jeszcze patrząc na te schematy widzę, że korzystasz z shield relay x 4. Tam już chyba są tranzystory i nie ma potrzeby dodawania następnych. Wystarczy podłączyć piny z nodemcu bezpośrednio do tego shielda.
Tranzystory są zastosowane gdyż sterowanie shieldem odbywa się masą, zresztą shield ma nawet transoptory.
Faktycznie kto nic nie robi, nie robi błędów, zawsze coś tam lubiłem z arduino, jakieś płytki, nawet swoje projekty. Zresztą w pierwszej klasie podczas ćwiczeń na bramkach logicznych kłóciłem się o rezystory pod pull-up przy sterowaniu masą, a z normalnymi pod GND. Nauczyciel zastanawiał się czemu nie działa czasami, przy łączeniu kilkunastu dopiero były cyrki