Na wstępie chciał bym się przywitać.
Tak więc witam wszystkich!
Jestem w temacie ESP i supli nowy.
Szukam pomocy w sprawie oprogramowania modułu ESP-01S dla przekaźnika, czujnika wilgotności i ewentualnie diod ws2812.
Z wgraniem programu i konfiguracją dla DS18B20 udało mi się poradzić. Znalazłem dobry filmik krok po kroku. Niestety nie udało się znaleźć jasno opisanej instrukcji dla wyżej wspomnianych modułów.
Tak więc proszę o podanie jasnego opisu ze wsadami dla tych elementów wykonawczych pod ESP-01S.
O ile dobrze się orientuję w aplikacji będzie możliwość ustawienia planu dla działania przekaźnika (oświetlenie na działce)?
Pozdrawiam, Kamil
ESP-01S
-
neo62
No dobra, udało się zmusić przekaźnik do działania. Znalazłem wszystko w dziale "pobierz".
Ale pojawił się kolejny problem. Na 6 posiadanych przeze mnie modułów ESP-01S działają tylko dwa.
Dokładniej wygląda to tak że wszystkie się programują elegancko, ale już nie widać ich w sieci wi-fi. Wszystkie czynności wykonuję tak samo.
Na bardzo widzę w czym może być problem.
Ale pojawił się kolejny problem. Na 6 posiadanych przeze mnie modułów ESP-01S działają tylko dwa.
Dokładniej wygląda to tak że wszystkie się programują elegancko, ale już nie widać ich w sieci wi-fi. Wszystkie czynności wykonuję tak samo.
Na bardzo widzę w czym może być problem.
-
Patryk
1. Przed wgraniem softu czyścisz pamięć ?
2 Jeżeli TAK, to czy wgrywasz dodatkowo trzeci "plik" inicjujacy chip:
viewtopic.php?p=17764#p17764
2 Jeżeli TAK, to czy wgrywasz dodatkowo trzeci "plik" inicjujacy chip:
viewtopic.php?p=17764#p17764
-
neo62
Korzystam z funkcji "erase" w ESP8266 download tool w wersji 3.6.8. To nic nie daje u mnie niestety. Chyba że jest jakaś lepsza metoda?
-
neo62
Pamięć wyczyszczona, wgrany ten plik pobrany z : https://github.com/espressif/ESP8266_AT ... efault.bin
Ustawienie : 0x1fc000 for 2 MB i nadal nic...
Zwieranie do masy też nic nie daje.
Ustawienie : 0x1fc000 for 2 MB i nadal nic...
Zwieranie do masy też nic nie daje.
-
Patryk
Przecież ESP-01S ma TYLKO 1MB ( 8Mbit ) pamięci !!!
-
neo62
Co do konfiguracji na 2MB. Zmiana na 0xfc000 też nic nie daje.
Robię tak:
erase
wgrywam plik esp_int z ustawieniem 0xfc000
następnie wgrywam pliki dla termometru (działają na innych modułach)
odpinam od programatora
podpinam zasilanie i nic... Nie widać sieci. Zwieranie GIPI00 do masy nic nie daje.
Co ciekawe moduły które działają pobierają około 70mA, nie działające 30mA. Po zwarciu GIPI00 około 50mA.
Robię tak:
erase
wgrywam plik esp_int z ustawieniem 0xfc000
następnie wgrywam pliki dla termometru (działają na innych modułach)
odpinam od programatora
podpinam zasilanie i nic... Nie widać sieci. Zwieranie GIPI00 do masy nic nie daje.
Co ciekawe moduły które działają pobierają około 70mA, nie działające 30mA. Po zwarciu GIPI00 około 50mA.