Home Assistant to taki potężny most łączący wiele platform automatyki domowej.
Chociaż moim zdaniem nie dla zwykłego Kowalskiego.
Ryrzy wrote: Tue Jan 28, 2020 9:21 am
HA mimo wszystko trzeba ogarnąć o co tam chodzi i jak to ugryźć
Właśnie trzeba to ogarnąć czyli poświęcić bardzo dużo czasu aby prawidłowo skonfigurować HA tak aby wszystko działało prawidłowo,
wystarczy mały błąd w konfiguracji i całość leży.
Supla jest nastawiona na prostotę w przeciwieństwie do HA gdzie jest wiele plików konfiguracyjnych które muszą współgrać ze sobą.
Prosty przykład konfiguracji ROW-01 i sonoff z TASMOTA:
supla.jpg
tasmota.jpg
Ryrzy wrote: Tue Jan 28, 2020 9:21 am
ale jak człowiek zaskoczy to już jest mód malina
I tu się z Tobą zgadzam, ale trzeba mieć dużo samozaparcia.
Ryrzy wrote: Mon Jan 27, 2020 2:19 pm
Z początkiem roku zakończyłem migracje wszystkich urządzeń z suplą na inny system smart
Znam kilka osób które migrowały z Supli do HA i wiem że nie zajęło im to kilku godzin a kilkanaście dni.
Mnie szkoda by było poświęconego czasu na programowanie modułów najpierw softem Supli a później Tasmoty.
Sam bym zrobił to inaczej. Zresztą nie widzę przewagi jednego nad drugim.
Ryrzy wrote: Mon Jan 27, 2020 3:25 pm
jedyne co dla czesci osob moze być minusem to trzeba własny serwer w domu postawic
Dla mnie jest to pozytyw mam wszystko lokalnie. Mając HA np: na malinie, można dodatkowo postawić serwer Supli obok HA na tej
samej maszynie i w kilka godzin zamiast w kilka dni migrować, zintegrować oba systemy i cieszyć się dobrodziejstwami obydwu.
Jak wcześniej pisałem HA to potężny most a Supla może być jego częścią składową.
Ryrzy wrote: Mon Jan 27, 2020 2:19 pm
Panowie... myślę, że warto pomyśleć na rozbudową systemu chociażby o standard mqtt na serwerach

wtedy supla zaczęła by się liczyć na rynku jeszcze bardziej niż do tej pory!
100% popieram, tym bardziej że mamy podstawę którą udostępnił nam @Beku, wielu użytkowników w oczekiwaniu na logikę mogło by
zrealizować kilka własnych projektów z wykorzystaniem np: HA
I żeby nie było że staje w obronie Supli ,sam jestem autorem kilku wpisów na tym forum gdzie wychwalam polskiego asystenta głosowego który jak wiemy oparty jest na HA, i uważam że "JOLKA + SUPLA" robi robotę!!!, i ja z takiej połączenia jestem mega zadowolony.
Chciałem tylko uświadomić przyszłych użytkowników że trzeba mieć dużo samozaparcia i czasu aby wszystko skonfigurować prawidłowo o czym często zapominamy poinformować aby zwykły Kowalski mógł podjąć właściwą decyzję.
Pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.