Jak podłączyć do NICE Robus 600/1000

akren

Po wielu próbach- poprawieniu zasięgu wi-fi, usunięciu przekaźnika, zastosowaniu dodatkowego kontaktronu- bez poprawy. Dopiero wyłączenie w napędzie S.C.A. /przełączonego wcześniej w tryb "Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte"/ uzdrowiło sytuację. Widać ten napęd tak ma.
adapis1977

Cześć,

Odświeżam temat. Czy komuś finalnie udało się poprawnie skonfigurować SBW-01 pod napęd Nice Robus 600?

U mnie pojawiły się dwa problemy:
1. SBW reaguje na aplikację (słychać klikanie), ale brama się nie otwiera
2. Dramatyczny spadek jakości nadajnika radiowego (problem opisywany wyżej). Pilot łapie z odległości 1m od napędu.

Wyjście S.C.A. bramy użyte do sygnalizowania rozwartości bramy (zastosowano przekaźnik w celu obniżenia napięcia do 24V), napęd przeprogramowany na "aktywna jeśli skrzydło zamknięte".

Ze strony producenta otrzymałem informację, że SBW jest zbyt blisko modułu radiowego napędu, co powoduje zakłócenia.

Jakieś pomysły?
Pozdr.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

1. Wrzuć zdjęcie jak podłączyłeś
2. Zgłoś to Zamelowi. Wymienią Ci moduł. Nie powinien zakłócać.

Odnośnie S.C.A - tu nie wiem czy problem nadal występuje czy po prostu komunikujesz jak rozwiązałeś problem ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
adapis1977

Wow. Szybka odp. Dzięki.
Zdjęcie jutro, z S.C.A. to info odnośnie podłączenia pod sygnalizowanie rozwartości bramy jakie zastosowałem.
Z Zamelem się już kontaktowałem. To od nich info odnośnie zbyt bliskiej odległości SBW od modułu radiowego, co może przełożyć się na moje problemy.
Jeśli nikt nie miał podobnej sytuacji, to pozostaje mi chyba tylko przetestować przeniesienie SBW poza obudowę napędu.
pzygmunt

Te częstotliwości nie mogą się zakłócać.
Instalacja SBW w obudowie nie powinna mieć wpływu na obniżenie zasięgu pilotów. Stawiam na uszkodzony/wadliwy egzemplarz.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Wydaje mi się, że jest wadliwy egzemplarz. Proszę o odpowiedź na moją wiadomość PV
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
adapis1977

Cześć,
dwie rzeczy:

1. SBW nie może być zbyt blisko nadajnika radiowego. U mnie praktycznie dotykał ten moduł. Przełożenie SBW na drugą stronę w obudowie napędu rozwiązuje problem z zasięgiem pilotów.
2. Trochę wstydliwa: elektryk nie podłączył kabli z SBW nr 11 i nr 14 do napędu bramy. Raczej trudno oczekiwać, żeby bez tego działało. Po podpięciu do wejścia SBS w napędzie wszystko działa pięknie. No i sygnalizacja rozwartości bramy działa perfect.

Także super produkt i pełna satysfakcja ;)

Podsumowując: pełna funkcjonalność z Nice Robust 600.

Pozdr.
A
_unnamed

Cześć,
czy ktoś miał problem z zaprogramowaniem funkcji S.C.A (u mnie OGI) na wartość L2 (Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte)?
Próbowałem to zrobić jednak przy programowaniu drugiego poziomu dla tej funkcji świeci dioda L8 i nie daje się tego zmienić. Złącze działa jakby było zaprogramowane standardowo (L1), tj. masa pojawia się z przerwami przy ruchu bramy, jest na stałe gdy brama otwarta i znika jak zamknięta.
Inne funkcje dają się programować - sprawdziłem, żeby się upewnić, że zrozumiałem instrukcję :)

Będę wdzięczny, jeśli ktoś miał taki przypadek i podzieli się rozwiązaniem.

PS. Otwieranie i zamykanie via SBW-01 działa bez zarzutu.
pzygmunt

"masa pojawia się z przerwami przy ruchu bramy, jest na stałe gdy brama otwarta i znika jak zamknięta." - tak to chyba tam działa
_unnamed

Tak,
to jest domyślne działanie. Problemem jest to, że nie daje się go przeprogramować na opcję L2 gdzie masa pojawia się wyłącznie po całkowitym zamknięciu bramy.

Return to “ZAMEL SBW-01”