BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Nie wiem bo ja tego nie ogarniam. Wydawało mi się że to jest broadcast który wysyła nowy odczyt gdy się zmienił o ileś... ale wszędzie piszą że on już jeste połączeniowy i musi być sparowany. Ten skrypt którego użyłem do odczytu przy wyłączeniu wszystkich optymalizacji baterii wyświetla nowy odczyt co 5s, a ikonka Bluetooth na termometrze wtedy jest wyświetlona w trybie ciągłym. Do "normalnego" zastosowania planuję to odczytywać co 3-5 minut żeby zmaksymalzować czas pracy baterii (wtedy ikonka BT zapala się tylko na moment w trakcie tego odczytu). Choć piszą też:
So far it is not proven, that only connecting at some interval will actually save power.
Tutaj w readme jest dużo informacji: https://github.com/JsBergbau/MiTemperature2 albo w tej dyskusji: https://github.com/JsBergbau/MiTemperat ... -572982314

Między innymi piszą o tym, że pomimo tego że poniżej zera na ekranie pokazuje tylko "Low", to przez Bluetooth nadal wysyła odczyty z ujemnymi wartościami do -10 :D Więc nie muszę już sprawdzać.
Beku

fracz wrote: Thu Jan 30, 2020 4:34 pm Nie wiem jakie są Wasze oczekiwania ale moje wrażenia są następujące: :shock:

Testowane na infrastrukturze wdrożeniowej, tj. Pi Zero W schowane w zamkniętej szafce za książkami tak żeby Żona nie widziała.
  • obok szafki: OK
  • 5m bez ściany: OK
  • 5m za drzwiami: OK
  • 5m za ścianą (cegła): OK
  • 5m za kolumną (żelbet): OK
  • 5m za dwoma ścianami (2x cegła): OK
  • 8m piętro wyżej, 2 ściany + strop: OK
  • 10m za drzwiami zewnętrznymi (2 ściany wewn i 1 zewn): po drugiej próbie odczyt OK
  • schowałem do lodówki za ścianą: OK (myślałem że jest chłodniej w lodówce :D )
No i co z tego że leje deszcz :lol:
  • 15m na działce: OK
  • 20m: OK
  • 25 m w garażu (3 ściany domowe, 15m po podwórku + ściana garaż): LOST NIC NIE MA SZMELC ZA CO JA PŁACĘ
:lol:

Każda próba trwała 2-3 minuty (nie tak że zobaczyłem jeden odczyt i cieszyłem). W ostatnim "teście" wystarczyło wyjść z garażu i po drugiej próbie malina zobaczyła czujnik.

Jest mega :D

Ciekawe jak będzie gdy bateria zacznie słabnąć i ile to generalnie na jednej wytrzyma... Ale po 4 dniach pracy i tych wszystkich testach dziś przy ciągłym odczycie co 5s nadal raportuje 100% mocy.
To albo:

1. Ja mam w ścianach klatki Faradaya
2. Ty masz ściany kartonowe
3. Kwadratowa obudowa jest lepsza niż okrągła

Ten sam skrypt na Rpi4 nie widzi czujników oddalonych o może 3 metry przedzielonych stropem parter: RPI4, piętro: czujnik

Zamówię te kwadraciaki :) zamawiałeś u myfriendów ?
fracz

Cytując materiały podlinkowane wyżej:
Note Raspbery Pi 4 has a very limited bluetooth range. PI Zero W gives much longer range.
albo:
The Pi Zero W actually is amazing. It goes through 2 thick outer stonewalls and still can read a sensor ~20m away. A RPI 3 didn't even manage to go through the basement ceiling.
Więc myślę że może nie chodzić o czujniki tylko o Pi ;-)

Aaa tak, zamawiane u źródeł :D
Beku

fracz wrote: Thu Jan 30, 2020 7:13 pm Cytując materiały podlinkowane wyżej:
Note Raspbery Pi 4 has a very limited bluetooth range. PI Zero W gives much longer range.
albo:
The Pi Zero W actually is amazing. It goes through 2 thick outer stonewalls and still can read a sensor ~20m away. A RPI 3 didn't even manage to go through the basement ceiling.
Więc myślę że może nie chodzić o czujniki tylko o Pi ;-)

Aaa tak, zamawiane u źródeł :D
No dobra, nie chce mi się czekać. Rpi Zero i czujniki zamówione w Pl. Może będzie coś lepiej :)
fracz

RPi Zero W w botlandzie jest taniej niż na Ali ;)
Beku

fracz wrote: Thu Jan 30, 2020 7:17 pm RPi Zero W w botlandzie jest taniej niż na Ali ;)
też tam zamówiłem ;)
bulek68

fracz wrote: Wed Jan 29, 2020 11:39 pm Postaram się przygotować to w mniej hakszący sposób to udostępnię jakąś bardziejszą instrukcję dla nieprogramistów :-)
Nie chciał bym być nachalny, :D ale długo to może potrwać?
Pytam bo tyle co zacząłem kombinować z pająkiem DS-ów i zastanawiam się czy jednak takie rozwiązanie nie będzie lepsze.
Nieco droższe ale dzięki temu mamy również estetyczne urządzenie do odczytu lokalnego :D
fracz

Niedługo ;-) Choć zaraz mnie tu ktoś przegoni że takie rzeczy to się na ESP robi a nie na RPi :oops:
Beku

fracz wrote: Thu Jan 30, 2020 8:01 pm Niedługo ;-) Choć zaraz mnie tu ktoś przegoni że takie rzeczy to się na ESP robi a nie na RPi :oops:
Wiesz, jedni gadają a inni robią.
Zapytam teraz w końcu po Twojemu: gdzie kod?? 😄
fracz

Miło że pytasz!

Tu powstaje: https://github.com/fracz/supla-core/tree/ble-reader

Już prawie mam pierwszą sensowną wersję, ale "normalna" praca wzywa. Chcę jeszcze "przy okazji" pozwolić na wysłanie do supli innych wartości w ten sposób, np. prognozowanej temperatury, zanieczyszczenia z airly, i zajętości karty pamięci na malinie.... Stay tuned.

Return to “Ogólna dyskusja”