Włącznik manualny czasem nie działa

Dźwiedź

Heja mam paręnaście włączników światła działające na modułach Shelly1, Sonoff mini i Zamel.
Wszystkie mają wgrany firmware Supla i są zintegrowane z Home Assistant przez supla-mqtt-client.
Rozwiązanie działa super i działa bez zarzutu kiedy steruję z poziomu HA.

Problem pojawia się przy włącznikach manualnych. Raz na jakiś czas (przynajmniej raz dziennie), po naciśnięciu włącznika światło się nie zapala, dopiero drugie naciśnięcie włącza światło. Wszystkie ustawione są w tryb bistabilny, problem pojawił się przynajmniej raz na każdym rodzaju modułu. Na ROW 2 zdarzyło się nawet raz tak, że jeden przełącznik zadziałał, a drugi nie. Stan włączony/wyłączony zawsze jest poprawny w supla cloud, MQTT oraz HA. Wydaje mi się, że problem zawsze dotyczy tylko samego włączania, wyłączanie zawsze działa jak trzeba. Przeszukałem forum oraz internet i nie znalazłem nic o podobnych problemach więc ewidentnie robię coś źle, tylko nie mam pojęcia co.

Czy ktoś napotkał kiedyś na podobny problem ?
10 x Shelly1
3 x Sonoff Mini
2 x Zamel Row 02
1 x Zamel Row 01
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaki przycisk/łącznik? Bistabilne czyli standardowe on/off Czy monostabilny (dzwonkowy) ? Zmieniałeś w ustawieniach ROW czułość wejścia ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
local

Posiadam Shally 1 i faktycznie problem się pojawia.
U mnie wygląda to tak, że włączam manualnie następnie wyłączam przez aplikację i przy próbie włączenia manualnie nie działa.
Po ponownym kliknięciu załącza. Przypomina to przełącznik bistabilny przy ustawieniach na monostabilny.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Dźwiedź

pzygmunt wrote: Thu Jan 30, 2020 9:38 pm Jaki przycisk/łącznik? Bistabilne czyli standardowe on/off Czy monostabilny (dzwonkowy) ? Zmieniałeś w ustawieniach ROW czułość wejścia ?
Tak standardowe on/off. Poza zmianą typu przełącznika z monostabilnego na bistabilny w konfiguracji modułu domyślne ustawienia pozostawiłem bez zmian.
10 x Shelly1
3 x Sonoff Mini
2 x Zamel Row 02
1 x Zamel Row 01
Dźwiedź

local wrote: Thu Jan 30, 2020 9:55 pm Posiadam Shally 1 i faktycznie problem się pojawia.
U mnie wygląda to tak, że włączam manualnie następnie wyłączam przez aplikację i przy próbie włączenia manualnie nie działa.
Po ponownym kliknięciu załącza. Przypomina to przełącznik bistabilny przy ustawieniach na monostabilny.
U mnie podobna historia jak wyjdę z domu wszystkie niezgaszone światła się automatycznie wyłączają. Po powrocie, niektóre nie zapalają się od razu. Nie potrafię znaleźć reguły nie jest to 100% powtarzalne, więc nie zawsze jak wyłączę z aplikacji to jest problem z manualnym włączeniem, ale jednak na tyle często, że jest to irytujące.
10 x Shelly1
3 x Sonoff Mini
2 x Zamel Row 02
1 x Zamel Row 01
milion81

Miałem to samo. Czasem samo się zapalało, czasem trzeba kilka razy kliknąć żeby zapalić, czasem samo gasło. Czasem = przynajmniej raz dziennie. Hardware to incany dopuszkowy, shelly 1, sonoff mini, na wszystkich to samo. W te same moduły wgrałem tasmote i problem zniknął.
lukosław

U mnie również to występuje (sonoff mini + djack sofware), choć z opisu wnioskuję, że jakby nieco rzadziej niż u kolegów.
Dźwiedź

milion81 wrote: Fri Jan 31, 2020 9:20 am Miałem to samo. Czasem samo się zapalało, czasem trzeba kilka razy kliknąć żeby zapalić, czasem samo gasło. Czasem = przynajmniej raz dziennie. Hardware to incany dopuszkowy, shelly 1, sonoff mini, na wszystkich to samo. W te same moduły wgrałem tasmote i problem zniknął.
Modułów mam sporo , więc chciałbym uniknąć zmiany firmware. Tasmota też mi chodzi po głowie, ale póki co nie chciałbym rezygnować z Supli. tym bardziej że samoczynnych zapaleń/zgaszeń nie obserwuję. Narazie testowo zmieniłem w konfiguracji w modułów *relay flag z domyślnego RESET na RESTORE_FORCE. Do tej pory problem się na nich nie pojawił, ale być może to tylko przypadek. Jutro tak samo zmienię ustawienia pozostałych przełączników i za jakiś czas napiszę czy to coś pomogło.
10 x Shelly1
3 x Sonoff Mini
2 x Zamel Row 02
1 x Zamel Row 01
QLQ

Dźwiedź wrote: Thu Jan 30, 2020 9:11 pm Heja mam paręnaście włączników światła działające na modułach Shelly1, Sonoff mini i Zamel.
Wszystkie mają wgrany firmware Supla i są zintegrowane z Home Assistant przez supla-mqtt-client.
Rozwiązanie działa super i działa bez zarzutu kiedy steruję z poziomu HA.

Problem pojawia się przy włącznikach manualnych. Raz na jakiś czas (przynajmniej raz dziennie), po naciśnięciu włącznika światło się nie zapala, dopiero drugie naciśnięcie włącza światło. Wszystkie ustawione są w tryb bistabilny, problem pojawił się przynajmniej raz na każdym rodzaju modułu. Na ROW 2 zdarzyło się nawet raz tak, że jeden przełącznik zadziałał, a drugi nie. Stan włączony/wyłączony zawsze jest poprawny w supla cloud, MQTT oraz HA. Wydaje mi się, że problem zawsze dotyczy tylko samego włączania, wyłączanie zawsze działa jak trzeba. Przeszukałem forum oraz internet i nie znalazłem nic o podobnych problemach więc ewidentnie robię coś źle, tylko nie mam pojęcia co.

Czy ktoś napotkał kiedyś na podobny problem ?
Taki efekt jest po rozlaczeniu modułu z Cloudem. Dopiero za drugim się zapala. Sporadycznie. Ale nigdy sie nie zdarzylo od 09.2017 r aby cos innego sie działo. Mam inCan Espablo z v 2.5.2. Trzeba sie do tego przyzwyczaić lub zmienic soft.

A ha a włączniki mam yy zawsze zapominam lub mylę ?bistabilne/niedzwonkowe inaczej :lol:
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
lukosław

Dźwiedź wrote: Fri Jan 31, 2020 12:11 pm
milion81 wrote: Fri Jan 31, 2020 9:20 am Miałem to samo. Czasem samo się zapalało, czasem trzeba kilka razy kliknąć żeby zapalić, czasem samo gasło. Czasem = przynajmniej raz dziennie. Hardware to incany dopuszkowy, shelly 1, sonoff mini, na wszystkich to samo. W te same moduły wgrałem tasmote i problem zniknął.
Modułów mam sporo , więc chciałbym uniknąć zmiany firmware. Tasmota też mi chodzi po głowie, ale póki co nie chciałbym rezygnować z Supli. tym bardziej że samoczynnych zapaleń/zgaszeń nie obserwuję. Narazie testowo zmieniłem w konfiguracji w modułów *relay flag z domyślnego RESET na RESTORE_FORCE. Do tej pory problem się na nich nie pojawił, ale być może to tylko przypadek. Jutro tak samo zmienię ustawienia pozostałych przełączników i za jakiś czas napiszę czy to coś pomogło.
I jak testy? Pomogło coś?

Return to “Pomoc”