BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów
-
PuteR
-
bulek68
Chyba się nie zrozumieliśmy, przecież Raspberry Pi w wersji 3 B+ ma na pokładzie WiFi 2,4 GHz i 5 GHz, Bluetooth 4,2 .PuteR wrote: Fri Jan 31, 2020 5:30 pm o tym zapomniałem hehe, no cóż będzie okazja wymienić na RPI 4 albo kupi się zero w.
Wiec zasadniczo wszystko czego potrzeba by funkcjonować jako most miedzy czujnikami Xiaomi a Suplą.
Ps. Ja też już zamówiłem kolejne zabawki, na walentynki
-
PuteR
bulek68 faktycznie źle zrozumiałem koniec tygodnia to i myślenie już nie te
w takim razie trzeba zamawiać czujniki i czekać na turotorial od fracza 
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Ciężko ściągnąć z niego ta tylną obudowę ale udało się. I nie kłamali, jest CR2032 
Od wczoraj Temp podwana co 5s I nadal 100% baterii. Ciekawe czy kolejny próg po tym to 20%
Od wczoraj Temp podwana co 5s I nadal 100% baterii. Ciekawe czy kolejny próg po tym to 20%
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Niewiemnic
Sprawdź jaki jest w nim czujnik temperatury.fracz wrote: Fri Jan 31, 2020 6:37 pm Ciężko ściągnąć z niego ta tylną obudowę ale udało się. I nie kłamali, jest CR2032
Od wczoraj Temp podwana co 5s I nadal 100% baterii. Ciekawe czy kolejny próg po tym to 20%![]()
-
Beku
Mogę potwierdzić doświadczalnie że Rpi Zero ma zdecydowanie lepszy zasięg Bluetooth niż Rpi 4.
Szału nie ma na okrągłych czujnikach ale jest lepiej -> zobaczymy na kwadraciakach
Szału nie ma na okrągłych czujnikach ale jest lepiej -> zobaczymy na kwadraciakach
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Dostałem odpowiedź od autora:
There is no "real" measurement interval. As soon as the Xiaomi is once connected with the official app (or this script) it sends out the current readings every ~6 seconds. Don't be worried about the battery life too much. My first sensor is now almost one month sending data and has still 99 %.
-
wojtas567
Czyli nie trzeba się przejmować i kombinować żeby rzadziej pobierać dane.
A Ciekawe jak oryginalna aplikacja pobiera lub dostaje dane, ona nie pracuje cały czas więc jeżeli z telefonem wyjdziemy z mieszkania to nie wysyła danych i tu może są te oszczędności, bo jakoś żywotność tej baterii na rok to ja nie widzę.
Zauważyłem, że te czujniki są dosyć dokładne i mają powtarzalne wyniki, w komentarzach jak ludzie pokazują to przy 3 - 4 szt potrafią mieć te same wartości.
A Ciekawe jak oryginalna aplikacja pobiera lub dostaje dane, ona nie pracuje cały czas więc jeżeli z telefonem wyjdziemy z mieszkania to nie wysyła danych i tu może są te oszczędności, bo jakoś żywotność tej baterii na rok to ja nie widzę.
Zauważyłem, że te czujniki są dosyć dokładne i mają powtarzalne wyniki, w komentarzach jak ludzie pokazują to przy 3 - 4 szt potrafią mieć te same wartości.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek