Czy to "normalne" że SBW-01 się zawiesza?
Mam ten moduł od zamela przy bramie, po tygodniu się zawiesił a niestety nie miałem przez dwa tygodnie do niego fizycznego dostępu (byłem poza domem) jak już się do niego dostałem odłączyłem od zasilania podłączyłem ponownie i od razu chodził dobrze, chodził tak prawie trzy tygodnie i niestety znów jak byłem dłuższy czas poza domem to złapał zwiechę, dziś wróciłem odłączyłem na chwilę zasilanie podłączyłem ponownie i śmiga... pytanie jak długo :/
Czy to normalne, nie ma w tych modułach żadnego watchdoga albo choć nie mógłby sam się restartować raz na 24h? Czy może problem jest przez to że moduł pracuje u mnie na granicy zasięgu WiFi? Tyle że dziwne że jak już straci połączenie to może tak dwa tygodnie wisieć i ani na chwilę się nie połączy z WiFi ponownie ale wystarczy że zrobię mu restart i po restarcie od razu się łączy bez problemu.
Zawieszające się SBW-01 od zamela
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tam jest sprzętowy i software-owy watchdog. Nie powinno się tak dziać. Jak się moduł „zawiesi”, przełącz go w tryb konfiguracji (tylko nie restartuj) i sprawdź na 192.168.4.1 co jest w „LAST STATE”. Wróć uwagę czy jest widoczny w routerze. Ewentualnie spróbuj go pingnąć. Wyniki testów napisz na forum. Na pewno da się problem rozwiązać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
XnIcRaM
Nie sprawdzałem czy był widoczny na routerze jednak podejrzewam że nie. Wydaje mi się że jak straci zasięg (a jak wspominałem jest na granicy zasięgu WiFi) to ma problem z ponownym połączeniem z WiFi nie wiem co się tam w nim dzieje ale się zapętla czy coś i już nigdy się nie połączy dopiero jak odetnę mu zasilanie to jest w stanie ponownie się połączyć, mam nadzieję że wkrótce poprawię zasię i problemy się skończą. Następnym razem jak się zwiesi to sprawdzę tak jak pisałeś, może uda się coś ustalić.
-
XnIcRaM
Zrobię, zrobię, tylko muszę poczekać aż znowu się zwiesi
-
XnIcRaM
Moduł zawiesił się znowu, nie reagował na przycisk reset, nie był widoczny na routerze, dioda status świeciła. Po odłączeniu zasilania i podłączeniu ponownie moduł działał prawidłowo. Wszedłem w tryb konfiguracji ale tu po resecie wszystko było ok.
Trochę grzebałem przy bramie i odłączyłem moduł po godzinie podłączyłem ponownie i chciałem zmienić WiFi ma inną bo mam nową sieć niestety co bym nie robił nie mogę wejść ani w tryb konfiguracji ani zresetować do ustawień fabrycznych. Od godziny już walczę i nic moduł cały czas ma stare ustawienia, łączy się ze starą siecią wifi i działa poprawnie (można otwierać i zamykać bramę) niestety nie idzie wejść w tryb konfiguracji ani nie działa przywracanie ustawień fabrycznych.
Jak trzymam przycisk reset to po kilku sekundach dioda błyśnie kilka razy szybko po czym zaczyna migać rzadziej po dalszych kilku sekundach dioda świeci światłem ciągłym i mogę otwierać i zamykać bramę.
Ma ktoś pomysł?
Trochę grzebałem przy bramie i odłączyłem moduł po godzinie podłączyłem ponownie i chciałem zmienić WiFi ma inną bo mam nową sieć niestety co bym nie robił nie mogę wejść ani w tryb konfiguracji ani zresetować do ustawień fabrycznych. Od godziny już walczę i nic moduł cały czas ma stare ustawienia, łączy się ze starą siecią wifi i działa poprawnie (można otwierać i zamykać bramę) niestety nie idzie wejść w tryb konfiguracji ani nie działa przywracanie ustawień fabrycznych.
Jak trzymam przycisk reset to po kilku sekundach dioda błyśnie kilka razy szybko po czym zaczyna migać rzadziej po dalszych kilku sekundach dioda świeci światłem ciągłym i mogę otwierać i zamykać bramę.
Ma ktoś pomysł?
-
XnIcRaM
Nie wiem co jest grane moduł na razie zostawiłem na starej wifi i zastanawiam t co dalej z tym zrobić aczkolwiek....
Mam kolejną niezrozumiałą dla mnie sytuację bardzo podobną do tej z SBW-01, kupiłem sobie MEW-01 dla testów podłączyłem na szybko kabelek z wtyczką pod V1 i n i jeden przekładnik bez problemu skonfigurowałem odpaliłem i wszystko śmigało super. Kolejnego dnia przeniosłem miernik do innej lokalizacji (tej samej gdzie mam SBW-01) wszystko ładnie podłączyłem niestety próba zmiany konfiguracji (wejścia w tryb konfiguracji) mimo wielokrotnych prób zakończyła się porażką, próbowałem podłączać na różne sposoby tj. z jedną fazą i z jednym przekładnikiem tak jak w poprzedniej lokalizacji i nic z tego, zabrałem licznik do lokalizacji gdzie go wcześniej testowałem po podłączeniu od razu działał w tryb konfiguracji wszedłem bez problemu już w pierwszej próbie i tu pytanie co robiłem źle? Dodam jeszcze że jedyną różnicą w przypadku licznika MEW-01 była taka że w lokalizacji testowej jak wchodziłem w tryb konfiguracji to moduł był połączony z wifi i był połączony z chmurą natomiast w lokalizacji docelowej z powodu innej sieci wifi oczywiście nie był połączony z chmurą ale chyba nie musi być połączony żeby była możliwość wejścia w tryb konfiguracji czy resetu do ustawień fabrycznych?
Na marginesie dodam że wcześniej opisywany moduł SBW-01 w lokalizacji docelowej nie chce się przełączyć w tryb konfiguracji niezależnie od tego jest połączony z chmurą czy nie zmiana źródła zasilania inne AC czy też DC również nic nie daje
Mam kolejną niezrozumiałą dla mnie sytuację bardzo podobną do tej z SBW-01, kupiłem sobie MEW-01 dla testów podłączyłem na szybko kabelek z wtyczką pod V1 i n i jeden przekładnik bez problemu skonfigurowałem odpaliłem i wszystko śmigało super. Kolejnego dnia przeniosłem miernik do innej lokalizacji (tej samej gdzie mam SBW-01) wszystko ładnie podłączyłem niestety próba zmiany konfiguracji (wejścia w tryb konfiguracji) mimo wielokrotnych prób zakończyła się porażką, próbowałem podłączać na różne sposoby tj. z jedną fazą i z jednym przekładnikiem tak jak w poprzedniej lokalizacji i nic z tego, zabrałem licznik do lokalizacji gdzie go wcześniej testowałem po podłączeniu od razu działał w tryb konfiguracji wszedłem bez problemu już w pierwszej próbie i tu pytanie co robiłem źle? Dodam jeszcze że jedyną różnicą w przypadku licznika MEW-01 była taka że w lokalizacji testowej jak wchodziłem w tryb konfiguracji to moduł był połączony z wifi i był połączony z chmurą natomiast w lokalizacji docelowej z powodu innej sieci wifi oczywiście nie był połączony z chmurą ale chyba nie musi być połączony żeby była możliwość wejścia w tryb konfiguracji czy resetu do ustawień fabrycznych?
Na marginesie dodam że wcześniej opisywany moduł SBW-01 w lokalizacji docelowej nie chce się przełączyć w tryb konfiguracji niezależnie od tego jest połączony z chmurą czy nie zmiana źródła zasilania inne AC czy też DC również nic nie daje