czy będzie dodana możliwość odwrotna? ... czyli np. wirtualny wyłącznik co zmienia zawartość pliku 1/0
... a potem w rozszerzonej wersji jakiś suwak do zmiany np. temperatury czy jasności ustawiający zawartość pliku w zadanym zakresie np. 18-25 lub 0-255
SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek
-
nonflammable
@fracz ... czytałem tamten wpis przed zadaniem pytania ... niestety dotyczy on fizycznie istniejącego kanału, który musi być uruchomiony jako urządzenie pracujące w sieci (i owszem wtedy jest to do ogarnięcia przez API), a mi konkretniej chodzi o wirtualne urządzenie (wyłącznik) które nie musi fizycznie istnieć.
Jest potrzeba stworzenia wirtualnego wyłącznika widocznego w aplikacji, który będzie zmieniał zawartość wskazanego pliku.
Docelowo przyda się też poza zwykłym włącznikiem interfejs pozwalający ustawić temperaturę, jasność, kolor RGB etc.
Jest potrzeba stworzenia wirtualnego wyłącznika widocznego w aplikacji, który będzie zmieniał zawartość wskazanego pliku.
Docelowo przyda się też poza zwykłym włącznikiem interfejs pozwalający ustawić temperaturę, jasność, kolor RGB etc.
-
nonflammable
coś w ten deseń ... choć myślę, że skoro termometr można symulować to zwykły włącznik da się również ... tyle, że zamiast odczytywać plik dokonujemy zapisu. powinno dać się łatwo zaimplementować bez czekania na multi-button w cloud.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Aaaa czaję
Noo ciekawy pomysł.
Podoba mi się
...10 długich minut....
Działa
Ale nazwę projektu teraz muszę zmienić
...jeszcze 5 minut...
Zapisywanie do pliku jest bez sensu.... Można przecież wykonać dowolne polecenie
A miałem iść spać 
...
Mam takie coś:
W miejsce %d zostanie podstawione 1 przy włącz i 0 przy wyłącz. Komenda może być dowolna.
Czy to oznacza, że można teraz sterować z supli wszystkim, czym umie sterować malina (czyli wszystkim?)?
Noo ciekawy pomysł.
Podoba mi się
...10 długich minut....
Działa
Ale nazwę projektu teraz muszę zmienić
...jeszcze 5 minut...
Zapisywanie do pliku jest bez sensu.... Można przecież wykonać dowolne polecenie
...
Mam takie coś:
Code: Select all
[CHANNEL_0]
type=RELAY
command=python okap.py %d > file.txt
Czy to oznacza, że można teraz sterować z supli wszystkim, czym umie sterować malina (czyli wszystkim?)?
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Zapraszam chętnych do testów. Poniższe komendy należy wykonać w zainstalowanym wg instrukcji supla-filesensors, po jego wcześniejszym zatrzymaniu.
Następnie w konfigu można zdefiniować nowy typ kanału RELAY i podać komendę która ma się uruchamiać w momencie wykonania akcji na kanale, np:
Po uruchomieniu filesensors w Cloudzie trzeba skonfigurować czy to ma być monostabilny (furtka/brama/drzwi) czy bistabilny (światło/gniazdko). No i działać 
cd src
git config remote.origin.fetch "+refs/heads/*:refs/remotes/origin/*"
git fetch
git checkout supla-filesensors-beta
cd supla-dev/Release
make all
[CHANNEL_5]
type=RELAY
command=echo "%d" > file.txt
-
nonflammable
Ave Ty !!!fracz wrote: Tue Feb 11, 2020 10:33 pm Aaaa czaję![]()
Noo ciekawy pomysł.
Podoba mi się
...
P.S. wygrałem koszulkę za koncepcję ? ;P
-
nonflammable
Zapisywanie jednak może mieć swoją zaletę bo po restarcie "usługi" supla-filesensors nie pamięta stanu włącznika, a tak przy starcie można by odczytać. Dodatkowo - tak jak w realnych modułach zmiana przekaźnika fizycznym przyciskiem zmieniała stan w aplikacji, tak zmiana stanu w pliku przez jakiś skrypt na malinie może być widoczna w aplikacji. Obecnie sterowanie ograniczone jest wyłącznie do aplikacji i zewnętrzne czynniki nie mogą mieć wpływu na realny stan wirtualnego "włącznika". Bardzo podoba mi się opcja wykonywania komend, ale wydaje mi się, że jednak warto rozszerzyć funkcjonalność o stan zapisywany i odczytywany z pliku.fracz wrote: Tue Feb 11, 2020 10:33 pm Zapisywanie do pliku jest bez sensu.... Można przecież wykonać dowolne polecenieA miałem iść spać
![]()
[CHANNEL_5]
type=RELAY
command=echo "%d" > file.txt
state=/home/pi/supla-filesensors/var/relay_state.txt
Druga rzecz (mało ważna) ./supla-filesensors -v wyświetla wciąż starą wersję 1.1.0 co np. dla mnie było lekko mylące co do poprawności aktualizacji
Trzecia ... no to teraz czekamy na wysyp kolejnych wirtualnych urządzeń, suwaki, termostaty (może nie z algorytmem, ale samo ustawianie temperatury do pliku/lub komenda), pokrętła, RGB ... i co tam jeszcze dusza zapragnie.
Tak jak parę dni temu bardzo ucieszyła mnie możliwość filesensors to od dzisiaj można powiedzieć, że został poczyniony kolejny milowy krok w sterowaniu "czymkolwiek":)
(warto rozważyć aktualizację tematu "wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek" na coś bliższego nowym możliwościom)
Co do nazwy projektu - jeżeli "filesensors" nie może zostać ... to czas na konkurs
Z mojej strony wielkie DZIĘKUJĘ dla Ciebie ... i pewnie od wielu użytkowników którzy dopiero za jakiś czas odkryją "rewolucję"
P.S. też miałem iść spać ;P
-
michael
Napiszcie mi proszę jakieś przykłady wykorzystania tej nowej funkcjonalności. Czaję jak to działa, ale nie widzę za bardzo zastosowania. Pomóżcie mi "otworzyć umysł"