Akwarium, co można i warto mierzyć?
-
Vallhalen
Cześć panowie i panie. Raz na jakiś czas wpada jakiś temat, tym razem żona stawia sobie dość duże 80x40 akwarium i zacząłem się zastanawiać czy mogę z suplą cos mierzyć? Parametry wody, temperaturę , pH, azoty czy co się tam mierzy? Wiem że są wśród was "wariaci " którzy znają się na jednym sie i na supli i na akwariach.
Najlepiej jakbym nie musiał za dużo budować bo jeszcze nie umiem, ewentualnie mogę komuś zlecić
chyba że jest coś gotowego? Temat do dyskusji który nie obejdzie się bez @qlq 
Zawsze pozytywny 
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
-
QLQ
Ja tam mierzę jedynie temperaturę. Wczesniej mierzyłem jeszcze ph ale.sonda padła. Obecnue w akwa NIC a Nic nie robię. Wodę raz na miesiac dolewam bo paruje. O tyle.
Dopóki nie rozrosna sie rośliny jest troche zabawy ale potem juz nic nie trzeba robic. Kwestia dobrego (wydajnego filtra).
A I NAJWAŻNIEJSZA RZECZ DO KTÓREJ DOSZEDŁEM: IM WIĘCEJ GRZEBIESZ TYM JEST GORZEJ.
Obecnie tak wygląda:9
Dopóki nie rozrosna sie rośliny jest troche zabawy ale potem juz nic nie trzeba robic. Kwestia dobrego (wydajnego filtra).
A I NAJWAŻNIEJSZA RZECZ DO KTÓREJ DOSZEDŁEM: IM WIĘCEJ GRZEBIESZ TYM JEST GORZEJ.
Obecnie tak wygląda:9
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Vallhalen
OOO!! Bardzo ładnie! Czyli supla teraz u ciebie steruje tak jak na Twoim filmie, swiatlem i filtrem i tyle? Moze to i dobre rozwiazanie 
Zawsze pozytywny 
-
QLQ
Tak. Normalne akwarium, żaden hi tech. Bez nawozów na kranówce.Vallhalen wrote: Wed Feb 12, 2020 5:39 am OOO!! Bardzo ładnie! Czyli supla teraz u ciebie steruje tak jak na Twoim filmie, swiatlem i filtrem i tyle? Moze to i dobre rozwiazanie![]()
Stetowanie jest 2x światło +harmonogram, grzałka +ds18 i skrypty @fracz, filtr, napowietrzacz. Ogolnie 6 przekaźnikow 2 esp8266. Mam juz zrobione prawie 12 touch button ale czekam na oststni układ sterujacy przekaznikami. Nie wiem do czego to wykorzystam ale robilem wlasnie pod akwa aby dodac 4 listwy led jeszcze
Na zdjeciu nie widac ale to 300ltr. 60x50x100
-
dogu18
Witam.
Dziś postawiłem akwarium i jako że suple mam do wielu rzeczy to też chcę nią sterować oświetleniem.
Mam oświetlenie Aquael dat&night które zmienia kolor szybkim wyłączeniem i włączeniem.
Niestety sceny działają tylko z określeniem minut.
Macie pomysł jak to ogarnąć?
Oraz jak zabezpieczyć da żeby mierzył temperaturę?
Dziś postawiłem akwarium i jako że suple mam do wielu rzeczy to też chcę nią sterować oświetleniem.
Mam oświetlenie Aquael dat&night które zmienia kolor szybkim wyłączeniem i włączeniem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
QLQ
Jeden kanał ustawić jako Gate i ustawić czas na np 2sek a przekaźnik podłączyć tak aby był normalnie zwarty. Po zadziałaniu kanału będzie przelqczal rodzaj oświetlenia jak go wysterujesz o określonej godzinie. Zrobić w szeregu z drugim przekaznikiem jako włączający/wyłączający szeregowo i ten kanał jako normalny włącznik światła...dogu18 wrote: Mon Apr 12, 2021 1:57 pm Witam.
-
dogu18
Też tak myślałem. Tylko w tym miejscu fajnie by się wykorzystało sonoff Basic tylko że on ma tylko jeden przekaźnik. Chyba że by go jakoś zmodyfikować.QLQ wrote: Mon Apr 12, 2021 3:48 pmJeden kanał ustawić jako Gate i ustawić czas na np 2sek a przekaźnik podłączyć tak aby był normalnie zwarty. Po zadziałaniu kanału będzie przelqczal rodzaj oświetlenia jak go wysterujesz o określonej godzinie. Zrobić w szeregu z drugim przekaznikiem jako włączający/wyłączający szeregowo i ten kanał jako normalny włącznik światła...dogu18 wrote: Mon Apr 12, 2021 1:57 pm Witam.
Chyba że znajdzie się jakiś fajny gotowy moduł w obudowie.
Bo nie chce mi się tworzyć od zera czegoś na ESP ..
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
QLQ
Zapomniałem się pochwalić bo się trochę zmieniło. J/w pisałem moduł zmieniony na 12 touch soft made in @elmaya- działa obecnie tylko 7 kanałów- 1 światło, 2 światło, 3 temp, 4 CO2, 5 filtr, 6 napowietrzacz, 7 grzałka.
.
A tak dziś wygląda:
A tak dziś wygląda: