Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 10:11 am

Chodzi mi, czy może wiesz na jakim gpio jest button i relay w wersji 1gang  Tuya.
Tak jak to opisałeś w wersji dla 2gang - za co dziękuję.
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 38
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

śr lut 12, 2020 10:12 am

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 12, 2020 8:37 am
@ Elektryk Szczecin, wątek dotyczy innego tematu. Chodzi o zasilanie sterownika zamontowanego w puszce łącznika, w której to nie ma przewodu N (neutralnego). A starsze instalacje elektryczne w mieszkaniach / domach nie posiadają właśnie tego przewodu w puszkach łącznika.
Sterownik można jednak zasilić (jeśli pobiera mały prąd) przy pomocy kondensatora zamontowanego przy żarówce - patrz pierwsze strony tego tematu. Koledze @QLQ chodzi o to, czy już ma może ktoś schemat elektroniki przy takim sposobie zasilania urządzenia wykonawczego.
Proszę zobaczyć ze zasilanie jest przez żarówkę i inny spadek napięcia jest na 100W a inny 40W nie mówiąc o typach ( LED, halogeny..)
Co w przypadku zwarcia takiej żarówki. Nie chce nikogo krytykować (może to zwichniecie zawodowe) ale zasilanie przez tzw. pseudo N mi się nie podoba
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 908
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 10:21 am

Zasilanie jest nie przez żarówkę, tylko przez kondensator. Zasilacz urządzenia wykonawczego jest w ten sposób zasilany z "połówek" sinusoidy napięcia przemiennego. Działa to bezproblemowo przy żarówkach LED (mam tak podłączone, nawet w tym wątku jest mój filmik pokazujący jak to działa).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 10:24 am

Kolego @Elektryk.
Z całym szacunkiem.
Ale tak jak napisał @Robert, zapoznaj się z tym tematem opisanym w tym wątku oraz zapoznaj się np. z tą oferta:
https://a.aliexpress.com/_UqNqV

Edit:
Obecnie od paru dni używam wersję SINGLE  FIRE line 2gang Tuya ( w starym budownictwie, gdzie w "puszkach" nie ma przewodu N) i mogę powiedzieć, że działa prawidłowo na wszystkich rodzajach żarówek.
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 38
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

śr lut 12, 2020 10:38 am

Zasilanie prze kondensator można zrobić (odpowiedni kondensator do odpowiedniego zasilacza) ale co z sterowaniem żarówki jeśli mamy 2 przewody w puszce :) . Wyżej pisałem o podłączeniu takim tam kondensatora nie widzę https://www.youtube.com/watch?v=RhDMvTQ ... e=youtu.be
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 10:45 am

Zapoznałeś się z linkiem, który Ci posłałem. ???
Załączniki
Screenshot_20200212-114132.png
Screenshot_20200212-114132.png (537.6 KiB) Przejrzano 253 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 908
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 10:54 am

Zapoznaj się również z tym: viewtopic.php?p=47731#p47731
Jest tam link do filmu pokazującego działanie na żarówkach LED.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 38
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

śr lut 12, 2020 11:01 am

Patryk pisze:
śr lut 12, 2020 10:45 am
Zapoznałeś się z linkiem, który Ci posłałem. ???
W takim układzie L2, L musi być jakieś podtrzymanie zasilania (aku) tak jak w oświetlenie awaryjne i ewakuacyjne a nie tylko zasilanie przez kondensator
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 908
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 11:04 am

No a jednak nie ma tam żadnego podtrzymania (żadnego aku), a działa. Hmmm..., co te chińczyki wymyślili :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 11:06 am

Żadnego aku nie ma.
Tam jest "specjalny" układ elektroniczny oraz WYMAGANY kondensator, włączony równolegle z żarówka.
ODPOWIEDZ