Obciążalność row-01

Sterownik jednokanałowy
rafal.w30
Posty: 6
Rejestracja: czw lut 13, 2020 10:16 pm

czw lut 13, 2020 10:21 pm

Witam,
Może ktoś się orientuje dlaczego można podłączyć tylko 60W maks przy żarówkach led?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 114
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt lut 14, 2020 5:02 am

Zasilacze impulsowe znajdują się na wyposażeniu coraz większej ilości urządzeń elektrycznych, w tym między innymi w żarówkach LED, żarówkach energooszczędnych, sterownikach świetlówek. Jest to jednocześnie najgorszy możliwy typ obciążenia. Wynika to z faktu że na wejściu takich zasilaczy znajdują się kondensatory które w momencie załączenia zasilania stanowią praktycznie zwarcie – przez czas kilku milisekund mogą płynąć tam prądy o wartościach 100-200-krotnie wyższych niż znamionowe prądy takiego zasilacz
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
rafal.w30
Posty: 6
Rejestracja: czw lut 13, 2020 10:16 pm

pt lut 14, 2020 6:13 am

Czyli raczej nie ryzykować z sześcioma żarówkami:

https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-e ... e=facebook

i jedną tradycyjną?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 114
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt lut 14, 2020 9:02 am

Z tego co się orientuję, żarówki filamentowe nie posiadają przetwornicy. Więc śmiało możesz zastosować.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
rafal.w30
Posty: 6
Rejestracja: czw lut 13, 2020 10:16 pm

pt lut 14, 2020 11:06 am

Ok dzięki za informację, podpytam jeszcze co się stanie jeśli przekroczy się "limit" obciążenia?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 774
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lut 14, 2020 11:13 am

Największe prawdopodobieństwo, że zapieką się styki przekaźnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 114
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt lut 14, 2020 12:06 pm

Wszystko zależy od tego ile przekroczysz próg mocy i w którym momencie włączania, pracy przekaźnika czy wyłączania.
Jeżeli chodzi o zastosowanie tego co podałeś wcześniej, możesz podłączyć.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ