Odświeżanie stanu czujnika sonoff gate

madu
Posty: 7
Rejestracja: śr wrz 13, 2017 6:22 pm

pt sie 23, 2019 6:09 am

może już ktoś to przerabiał i wie jak to rozwiązać
zrobiłem sterowanie bramą na sonoff gate i sterowanie otwarciem czy zamknięciem działa
natomiast właściwy stan bramy pokazany jest tylko raz
po odświeżeniu ustawień na koncie - pierwsze otwarcie/zamkniecie jest pokazana zmiana
i potem muszę na stronie ponownie zapisać ustawienia aby pokazało w apce właściwy stan bramy
(czujnik krańcowy mechaniczny nie ma mowy o niepewnym sygnale)
sonoff basic flash-owałem osobiście do SONOFF-gate-p5-DS1B20 by@Zybi
chyba ze to inna przyczyna że stan bramy nie jest odświeżany na koncie a tym samym w aplikacji w telefonie
(konto na serwerze założone około 3tyg temu jeśli to ma jakieś znaczenie)
krystiant
Posty: 2
Rejestracja: ndz maja 26, 2019 7:11 pm

śr sie 28, 2019 11:53 am

Też mam podobny problem z czujnikiem wilgotności/temperatury...
Sonoff basic z sofetm SONOFF-p4-DHT22 by@Zybi (kupiony na allegro, bo sam jeszcze nie czuję się na siłach żeby samemu coś kombinować)
Co jakiś czas przestaje wyświetlać wartości z czujnika - sterowanie przekaźnikiem działa cały czas. Ja sobie radzę robiąc restart sonoffa odcinając zasilanie.
Czyżby jakiś bug w oprogramowaniu dodatkowej funkcjonalności? Z drugiej strony, gdyby faktycznie błąd, to przypadków z problemami musiałoby być więcej...
Na razie 2 x sonoff 4ch do sterowania orchodarium (oświetlenie, zraszacz, fogger, wodospad, wentylator)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1627
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sie 28, 2019 12:03 pm

krystiant pisze:
śr sie 28, 2019 11:53 am
Też mam podobny problem z czujnikiem wilgotności/temperatury...
Sonoff basic z sofetm SONOFF-p4-DHT22 by@Zybi (kupiony na allegro, bo sam jeszcze nie czuję się na siłach żeby samemu coś kombinować)
Co jakiś czas przestaje wyświetlać wartości z czujnika - sterowanie przekaźnikiem działa cały czas. Ja sobie radzę robiąc restart sonoffa odcinając zasilanie.
Czyżby jakiś bug w oprogramowaniu dodatkowej funkcjonalności? Z drugiej strony, gdyby faktycznie błąd, to przypadków z problemami musiałoby być więcej...
zobacz to
viewtopic.php?f=26&t=5177&hilit=dht22
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
peterson13
Posty: 51
Rejestracja: ndz sty 08, 2017 5:05 pm

śr sie 28, 2019 12:53 pm

Madu - spróbuj czujnik otwarcia / zamknięcia podłączyć przez transoptor.
Miałem podobny problem przy sonoff'ie basicu.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1627
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sie 28, 2019 1:45 pm

mnie się wydaje, że brakuje pull-up na wejściu czujnika otwarcia
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mmof
Posty: 29
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

śr lut 12, 2020 4:57 pm

madu pisze:
pt sie 23, 2019 6:09 am
może już ktoś to przerabiał i wie jak to rozwiązać
zrobiłem sterowanie bramą na sonoff gate i sterowanie otwarciem czy zamknięciem działa
natomiast właściwy stan bramy pokazany jest tylko raz
po odświeżeniu ustawień na koncie - pierwsze otwarcie/zamkniecie jest pokazana zmiana
i potem muszę na stronie ponownie zapisać ustawienia aby pokazało w apce właściwy stan bramy
(czujnik krańcowy mechaniczny nie ma mowy o niepewnym sygnale)
sonoff basic flash-owałem osobiście do SONOFF-gate-p5-DS1B20 by@Zybi
chyba ze to inna przyczyna że stan bramy nie jest odświeżany na koncie a tym samym w aplikacji w telefonie
(konto na serwerze założone około 3tyg temu jeśli to ma jakieś znaczenie)
Ja mam wgranego gate od Zybiego i u mnie kontaktrony działają bez napięcia czyli masa do gpio a termometry bez rezystorów podłączone i nic się nie dzieje działa idealnie mam to zro zrobione na sonoff sv.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 61
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

sob lut 15, 2020 4:23 pm

Na moje oko ten sonoff gate to nic innego jak wlasnie sv-ka. Ja mam do sv-ki na okolicznosc bramy wgrany incan easy. Bez transoptorow ibez pull-upow. Dziala idealnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”