Sterownik bramy 24V i supla?

Jagus

Witam
Posiadam taki oto https://allegro.pl/oferta/zdalne-sterow ... gJwQ_D_BwE sterownik do napędu bramy dwuskrzydłowej plus siłowniki super power jack które posiadają wbudowane krańcówki (wiem że to strasznie lipny i budżetowy zestaw ale jest po mojej modyfikacji która polegała na wymianie nakrętek w siłownikach na metalowe z brązu) całość chodzi już 4 rok i ma się dobrze.
Pomyślałem że było by fajnie móc sterować tym za pomocą supli mam sonoffa bez napięciowego, potrzebuje pomocy czy jest jakiś sposób by podłączyć sonoffa do tego sterownika? Myślałem o zastąpieniu tego modułu nadajnika 433mhz na płytce lub wpięciu się do niego pod piny sonoffem czy dobrze myślę?
Z góry dzięki za pomoc.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wydaje mi się, że dowolny sterownik rolet ze stykami beznapięciowymi powinien to ogarnąć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

A może zamiast tego sonoffa, pomyśl o Zamel-u SBW-02
Bez kombinowania - podłączasz i działa.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

klew wrote: Mon Feb 17, 2020 12:04 pm Wydaje mi się, że dowolny sterownik rolet ze stykami beznapięciowymi powinien to ogarnąć.
Sterownik rolet do bramy ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jagus wrote: Mon Feb 17, 2020 11:39 am Witam
Posiadam taki oto https://allegro.pl/oferta/zdalne-sterow ... gJwQ_D_BwE sterownik do napędu bramy dwuskrzydłowej plus siłowniki super power jack które posiadają wbudowane krańcówki (wiem że to strasznie lipny i budżetowy zestaw ale jest po mojej modyfikacji która polegała na wymianie nakrętek w siłownikach na metalowe z brązu) całość chodzi już 4 rok i ma się dobrze.
Pomyślałem że było by fajnie móc sterować tym za pomocą supli mam sonoffa bez napięciowego, potrzebuje pomocy czy jest jakiś sposób by podłączyć sonoffa do tego sterownika? Myślałem o zastąpieniu tego modułu nadajnika 433mhz na płytce lub wpięciu się do niego pod piny sonoffem czy dobrze myślę?
Z góry dzięki za pomoc.
Możesz się wpiąć bezpośrednio do sterownika niezależnie od 433.
Jaką masz centralkę ? Firma/model.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

Patryk wrote: Mon Feb 17, 2020 12:11 pm A może zamiast tego sonoffa, pomyśl o Zamel-u SBW-02
Bez kombinowania - podłączasz i działa.
Sterowniki bramowe z Supli dają tylko sygnał do sterownika napędu. Tutaj sterownik napędu to prosta płytka z dwoma przekaźnikami, które sterują siłownikami. Nie ma wejść na przycisk czy na sygnał z SBW (a przynajmniej tego nie widzę).

Także SBW bezpośrednio raczej nie ma jak tutaj podłączyć.

Ja widzę przynajmniej takie opcje:
1. Zostawić istniejący sterownik napędu i wpiąć się pod pilot i udawać pilot
2. Zrobić sterowanie tak jak do rolet, tyklo styki bezpotencjałowe, albo potencjałowe na 24V
klew

pzygmunt wrote: Mon Feb 17, 2020 12:32 pm
Możesz się wpiąć bezpośrednio do sterownika niezależnie od 433.
Jaką masz centralkę ? Firma/model.
Ten link na allegro to "napęd". Siłowniki 24V podpięte bezpośrednio.
Jagus

Tak te sterownik z linka steruje calym napędem bramy podpięty jest do zasilacza 24v nie ma tu żadnej innej centralki.
Działa ona w sposób opisany na aukcji w trybie 3 czyli jak nacisnę przycisk na pilocie A to naped sie zamyka aż dojedzie do krańcówki, gdy chcę otworzyć naciskam na pilocie przycisk B i znów gdy naped spotka sie z krańcówka następuje odcięcie zasilania.
Czyli nie bardzo wiem jak to można by zrobić nawet gdybym podłączył się do przycisku w pilocie sonoffem bo na zamykanie jest przycisk A a na otwarcie B.
Nie zależy mi na sterowaniu z pilota gdybym miał suple i tak pomyślałem że jest jakiś sposób by wyrzucić ten moduł 433mhz i wpiąć się za niego czy to wykonalne?
piomar2

Witaj Jagus.
Dokładnie mam takie rozwiązanie u siebie. Taki sterownik, siłowniki i bramę dwuskrzydłową.
Myślę, że rezygnacja z pilotów jest złym rozwiązaniem. Zrobienie sterowania tylko z supli to fajny pomysł ale co zrobić jak nie ma netu?!
Dlatego optymalnym rozwiązanie jest dubel pilotów i supli. Ja mam takie rozwiązanie i chwalę sobie. Pozostawiłem piloty, odczytałem z nich kody i na arduino mega mam 2 kanały (otwórz, zamknij), które "napędzają" nadajnik 433 dublujący pilota. Moje rozwiązanie na arduino mega załatwia wiele spraw w supli a brama to tylko część. Oczywiście do sterowania samej bramy można by użyć "mniejszego" sprzętu np. wemosa mini i nadajnika 433. Program do sterowania to nie jest skomplikowana rzecz. Czy Masz trochę wiedzy z elektroniki i Dasz radę to złożyć?
Jagus

piomar2 wrote: Mon Feb 17, 2020 4:32 pm Witaj Jagus.
Dokładnie mam takie rozwiązanie u siebie. Taki sterownik, siłowniki i bramę dwuskrzydłową.
Myślę, że rezygnacja z pilotów jest złym rozwiązaniem. Zrobienie sterowania tylko z supli to fajny pomysł ale co zrobić jak nie ma netu?!
Dlatego optymalnym rozwiązanie jest dubel pilotów i supli. Ja mam takie rozwiązanie i chwalę sobie. Pozostawiłem piloty, odczytałem z nich kody i na arduino mega mam 2 kanały (otwórz, zamknij), które "napędzają" nadajnik 433 dublujący pilota. Moje rozwiązanie na arduino mega załatwia wiele spraw w supli a brama to tylko część. Oczywiście do sterowania samej bramy można by użyć "mniejszego" sprzętu np. wemosa mini i nadajnika 433. Program do sterowania to nie jest skomplikowana rzecz. Czy Masz trochę wiedzy z elektroniki i Dasz radę to złożyć?
Część dzięki widzisz super pomysł gdybyś mógł udostępnić jakieś fotki schematy itp. to z lutowaniem i złożeniem bym sobie poradził. Mam arduino nano i uno jak coś.

Return to “Pomoc”