Witam
Zaczynam dopiero zabawę z inteligentny domem.
Zmobilizowała mnie sytuacja w której muszę obsłużyć wyłączanie klimatyzacji w apartamencie przy otwartych oknach.
Czy w oparciu o suplę można zautomatyzować ten proces?
Kupuję 4 kontaktrony sygnalizujące otwarte okno, do tego włącznik 10A.
O ile włączników na suplę jest pełno o tyle mam problem ze zlokalizowaniem kontaktronów na Suplę. Proszę o pomoc. Pełno tego dla Sonoff ale dla supli nie widzę:-(
Dodatkowo mam dwa pytania pomocnicze:
- czy da się zrobić taką regułę że jak jeden z 4 jest otwarty to stycznik odcina prąd.
- co w sytuacji jak np. nie będzie prądu a w tym czasie ktoś otworzy okno - czy kontaktron wysyła swój stan co jakiś czas czy tylko wysyła zmianę stanu i jak otworzy się okno to po przywróceniu zasilania nie wyśle stanu?
Pytanie trochę lamerskie pewnie ale dopiero zaczynam zabawę z takimi urządzeniami.
Sterowanie klimatyzacją
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Myslałem że masz cos z wyższej półki wtedy na płucie sterowniczej mozna by poszukac sygnału do sterowania a tak to jedynym takim fachowym rozwiązaniem może być moduł który się nazywa dry contact i wtedy za pomoca irdy wysyła sygnał jak dostanie informację z kontraktonu o zatrzymaniu bądź uruchomieniu klimatyzatora . Poszukaj w sieci takiego modułu ale uprzedzam że to nie jest tanie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tego tak prosto na Supli nie zrobisz.
Zwykłych kontaktronów jest masa, ale musisz je podpiąć pod jakiś układ sterujący - co z reguły wymaga podania zasilania. Gotowych układów na baterie do Supli nie widziałem, ale zrobić się da.
Drugi problem to brak tzw. "logiki". Czyli na chwilę obecną Supla natywnie nie wspiera reguł. Też da się to obejść, ale trzeba pokombinować.
Trzecia rzecz - zaniepokoił mnie ten "włącznik 10A" - chcesz odłączać zasilanie od klimy? Ja bym tego unikał. Musisz znaleźć sposób sterownia klimą - np. jak masz pilot, to można udawać pilot IR, albo można się gdzieś wpiąć, aby dać sygnał klimatyzacji, aby się wyłączyła.
Zwykłych kontaktronów jest masa, ale musisz je podpiąć pod jakiś układ sterujący - co z reguły wymaga podania zasilania. Gotowych układów na baterie do Supli nie widziałem, ale zrobić się da.
Drugi problem to brak tzw. "logiki". Czyli na chwilę obecną Supla natywnie nie wspiera reguł. Też da się to obejść, ale trzeba pokombinować.
Trzecia rzecz - zaniepokoił mnie ten "włącznik 10A" - chcesz odłączać zasilanie od klimy? Ja bym tego unikał. Musisz znaleźć sposób sterownia klimą - np. jak masz pilot, to można udawać pilot IR, albo można się gdzieś wpiąć, aby dać sygnał klimatyzacji, aby się wyłączyła.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
unky
Ok, jak na Supli nie można ustawiać reguł to szkoda zachodu z Suplą.klew wrote: Thu Feb 27, 2020 9:21 am Tego tak prosto na Supli nie zrobisz.
Czyli pozostałby mi Sonoff chyba i działanie w chmurze - tam widziałem kontaktrony bezprzewodowe ale znów martwi mnie ta praca w chmurze i konieczność dostępu do internetu.
Tak, miałby to być stycznik 10A co odetnie zasilanie od klimy.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tak jak napisał wcześniej @klew. Odłączanie klimy w trakcie jej działania poprzez odcięcie zasilania całego urządzenia, to proszenie się o kłopoty. Wiem, że przy normalnym użytkowaniu energetyka może wyłączyć zasilanie, ale są to sporadyczne przypadki. Natomiast sterowanie klimatyzacją poprzez wyłączanie i załączanie jej zasilania może skutkować uszkodzeniem urządzeń klimatyzacji.
Pomyśl np. o zakupie dodatkowego pilota i wpięciu się w miejsce włącznika klimy w pilocie.
Pomyśl np. o zakupie dodatkowego pilota i wpięciu się w miejsce włącznika klimy w pilocie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zrób sobie prosty układ oparty o Arduino, który jak wykryje otwarte okno to wyśle odpowiedni kod po IR wyłączający klimę.
Sam układ banalnie prosty. Co do kodu to pewnie z 10 linijek zajmie.
Zamkniesz się w kosztach na poziomie kilkudziesięciu zł.
Sam układ banalnie prosty. Co do kodu to pewnie z 10 linijek zajmie.
Zamkniesz się w kosztach na poziomie kilkudziesięciu zł.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
unky
Czyli arduino do wysyłania sygnału IR, a czujki w oparciu o Sonoff? Sonoff będzie wyzwalała arduino które wyśle kod IR?
Dobrze myślę?
Dobrze myślę?