Sonoff RF z pilotem pod sterowanie bramą (bezprądowy)

axl2

Witam,

Z tego co rozeznałem już temat aby wysterować bramę potrzebuję sonoff'a przerobionego na tzw. bezprądowy. Ogólnie można już taki zmodyfikować dostać na necie, problem w tym że zależy mi aby miał też możliwość dodatkowego wysterowania pilotem 433mhz a takich nigdzie nie znalazłem. Nie widzi mi się z moją wiedzą przecinać ścieżki w sonoffie SV dlatego chciałbym dopytać czy coś w tym temacie da się zrobić? może jest jakiś inny moduł który ogarnie i pilot i sterowanie bezprądowe? :roll:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sterowanie pilotem powinieneś mieć w samej bramie. Supla to dodatek do istniejących pilotów. Przeróbki sonoff-a to pomysł jaki odradzam. Przeróbka Sonoff SV to już jest do zaakceptowania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Czemu chcesz dorabiać sterownie pilotem? Twój napęd tego nie ma?

Jeśli nie ma, a chcesz dołożyć pilot, to ja bym kupił jakiegoś gotowca z szyfrowaniem kodów. Bo takie samoróbki na sonoffy, albo inne własne pomysły, będą pewnie oparte o jakiś stały sygnał wysyłany po radiu, który jest łatwo skopiować.
Producenci bram często sprzedają gotowe moduły i piloty z wyjściami bezpotencjałowymi. (np. https://allegro.pl/listing?string=radioodbiornik%20433 ) - można dostać jedno lub dwu-kanałowe gotowce.
Dzięki temu masz sterowanie po radiu zrobione w miarę bezpiecznie.

Do Suplowego rozwiązania - najłatwiej kupić gotowca w stylu SBW-01, SBW-02. Jeśli już chcesz sam grzebać, to kup układ, w który od storny mechanicznej/elektrycznej nie trzeba ingerować, np. Yunshan (np na allegro za 36 zł https://allegro.pl/oferta/modul-przekaz ... 8255295689 ).

Jeśli natomiast nie chcesz grzebać za bardzo w elektronice, ani w oprogramowaniu, to czyni Cię to idealnym klientem na gotowe rozwiązania. SBW-01 i 02 wcale nie są tak drogie jak się wydaje ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
axl2

No właśnie temat jest taki że mam problem w wysterowaniu bramy oryginalnym pilotem. Nie otworzę bramy z odległości więcej jak ok 2m :| dodałem już antenę 433mhz i zmieniłem pilot na inny ale dalej to samo. Prawdopodobnie przyczyna leży po stronie sterownika bramy ale żeby go nie zmieniać pomyślałem właśnie o montażu sonoff szczególnie że mam takowego na supli w kotłowi i zero problemów. Kłopot w tym że uciążliwe będzie ciągłe wyciąganie telefonu w samochodzie by otworzyć wrota więc liczyłem jakoś pogodzić RF z WIFI ale widzę że to chyba nie będzie takie proste :roll:

P.S.
to tylko brama wjazdowa (nie garażowa) więc na zabezpieczeniu typu zmienny kod w pilocie jakoś szczególnie mi nie zależy
MadOnion78

ROB-01 + P-257/2
Miałem kiedyś wpakowany do lampy ostrzegawczej - otwierałem pilotem z 200m ; )
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
axl2

Dzięki za info Panowie. Chyba odpuszczę póki co wifi i dorzucę radioodbiornik zaproponowany przez "klew"
https://allegro.pl/oferta/radioodbiorni ... 4fdc5fa1b8
szczególnie że druga brama do garażu ma napęd NICE i mógłbym sterować dwoma furtkami z jednego pilota. Sonoff'a zawsze można dodać :)
axl2

MadOnion78 wrote: Fri Feb 28, 2020 7:32 am ROB-01 + P-257/2
Miałem kiedyś wpakowany do lampy ostrzegawczej - otwierałem pilotem z 200m ; )
widzę że ten sterownik ma to co potrzebuję: wifi i sterowanie RF hmm, ciekawa opcja szczególnie że koszt taki sam jak radioodbiornika nice. Korzystałem z tego ich systemu extafree? jak to działa

Return to “Pomoc”