Dziś - od wczoraj wieczora na innej lokalizacji, zupełnie inne wifi i urządzenie, mam taką samą sytuację.
Czego to może być przyczyną >?
Supla - SonOff Basic - w Supla rozłączony a jest podłączony do wifi
-
szym3k
Softu, incan nie jest w 100% stabilny, wygraj soft @Zybi jest starszy ale w 100% stabilny i bezproblemowy
-
local
Witam.
Mam podobny problem.
2x Shelly 1
1x Sonoff RF_R2 v1
Problem zauważyłem ok. 16 wczoraj.
Wszedłem w tryb konfiguracji i ponownie podłączyłem do clouda ale dziś od rana wszystko rozłączone
Mam jeszcze esp8266-01s jako termometr i działa bez problemów.
W czym może być problem ?
Edit: Problem rozwiązany.
Mam podobny problem.
2x Shelly 1
1x Sonoff RF_R2 v1
Problem zauważyłem ok. 16 wczoraj.
Wszedłem w tryb konfiguracji i ponownie podłączyłem do clouda ale dziś od rana wszystko rozłączone
Mam jeszcze esp8266-01s jako termometr i działa bez problemów.
W czym może być problem ?
Edit: Problem rozwiązany.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
Lesna
Witam też mam problem sonoff Basic mam podłączony do routera z kartą SIM i jest niestabilny. Wczoraj działał dziś już nie. Dwa inne sonoffy mam podłączone pod innej sieci wi fi ale tam internet z Neostrady i jest wszystko ok.
Moje pytanie (tak gdzieś obiło mi się o uszy) czy jest różnica na mobilnym Internecie ? Czy to poprostu zwykły przypadek?
Pozdrawiam serdecznie Arek
Moje pytanie (tak gdzieś obiło mi się o uszy) czy jest różnica na mobilnym Internecie ? Czy to poprostu zwykły przypadek?
Pozdrawiam serdecznie Arek
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Routery GSM mają często ograniczenie ilości podłączonych urządzeń. Te najtańsze mogą obsłużyć tylko 5. Sprawdź parametry swojego modelu.
W przypadku routerów GSM problemem może być również stabilność połączenia po sieci komórkowej. Dla sieci komórkowych priorytetem są usługi głosowe (na dodatek wyższy priorytet mają np. abonamentowcy niż użytkownicy usług na kartę). W przypadku mocno obciążonej stacji bazowej, w zasięgu której jest Twój router to też może być przyczyną rozłączania się Sonoffa.
W przypadku routerów GSM problemem może być również stabilność połączenia po sieci komórkowej. Dla sieci komórkowych priorytetem są usługi głosowe (na dodatek wyższy priorytet mają np. abonamentowcy niż użytkownicy usług na kartę). W przypadku mocno obciążonej stacji bazowej, w zasięgu której jest Twój router to też może być przyczyną rozłączania się Sonoffa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Lesna
Witam, na wstępie chciałbym podziękować za informację. Jestem w szoku, że tak szybko.
Ruter mam Router Huawei CPE B593s-22 LTE 4G 2x ANTENY użytkowników było ma 3 internet działa a sonoff nie. Mam na abonament na firmę w Orange.
Ruter mam Router Huawei CPE B593s-22 LTE 4G 2x ANTENY użytkowników było ma 3 internet działa a sonoff nie. Mam na abonament na firmę w Orange.
-
Lesna
Przy okazji mam pytanie. Czy jest możliwość jakiejś konfiguracji która by sprawiła, że sonoff działa na wi-fi w przypadku braku internetu ?
Planuję (już zakupiłem i jestem w trakcie robienia) by wczasowicze którzy przyjadą do mnie nad morze mogli sobie drzwi do swoich apartamentów i korytarza otwierali przez telefon. Mam zasilanie awaryjne więc karty zadziałają ale sonoffy chyba nie? Skoro działają w chmurze.
Planuję (już zakupiłem i jestem w trakcie robienia) by wczasowicze którzy przyjadą do mnie nad morze mogli sobie drzwi do swoich apartamentów i korytarza otwierali przez telefon. Mam zasilanie awaryjne więc karty zadziałają ale sonoffy chyba nie? Skoro działają w chmurze.
-
juras
Ja do bram, wjazdowej i garazowej balem sie jednak uzywac "czystych chinczykow" a w pensjonacie/hotelu?
Te chinskie chyba nie spelniaja zadzych norm / standardow i moze sie okazac, ze inni turysci tez beda miec dostep nie do swojego pokoju - ich praca bywa dosyc chimeryczna .
Troche ryzykownie
W domu do swiatla, RTV to ja bym zrozumial, tanio i w razie czegos nieszkodliwe (o ile nie spali domu)
BTW. Modul to tylko urzadzenie wykonawcze i musi miec dostep do serwera zarzadzajacego czy to chmura supli czy Twoja instancja lokalna
Musisz "postawic" Sobie suple w obiekcie albo na malinie (nie wiem czy to nadaje sie do takiego obciazenia (czy karta dlugo wytrzyma) albo na NAS'ie np. QNAP'a jesli takowy masz albo ... poszukaj na forum na czym jeszcze da sie suple-cloud postawic
Te chinskie chyba nie spelniaja zadzych norm / standardow i moze sie okazac, ze inni turysci tez beda miec dostep nie do swojego pokoju - ich praca bywa dosyc chimeryczna .
Troche ryzykownie
W domu do swiatla, RTV to ja bym zrozumial, tanio i w razie czegos nieszkodliwe (o ile nie spali domu)
BTW. Modul to tylko urzadzenie wykonawcze i musi miec dostep do serwera zarzadzajacego czy to chmura supli czy Twoja instancja lokalna
Musisz "postawic" Sobie suple w obiekcie albo na malinie (nie wiem czy to nadaje sie do takiego obciazenia (czy karta dlugo wytrzyma) albo na NAS'ie np. QNAP'a jesli takowy masz albo ... poszukaj na forum na czym jeszcze da sie suple-cloud postawic
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Z routerem nie powinno być problemu. Według specyfikacji: "z łącza mobilnego swobodnie korzystać może jednocześnie 32 klientów WiFi, a także 4 komputery w przewodowej sieci LAN.".
Tylko pamiętaj, że liczymy każde urządzenie (smartfon, tablet, laptop, komputer, sterownik Wi-Fi, itd.). Tak więc 32 to może okazać się bardzo mało.
Ps.
Jak przedmówcy napisali, zastosowanie Sonoff'a w celach innych niż DIY jest mało poważne. Ale to Twój pensjonat/hotel/domki, więc jak to mówią - kto bogatemu zabroni.
Tylko pamiętaj, że liczymy każde urządzenie (smartfon, tablet, laptop, komputer, sterownik Wi-Fi, itd.). Tak więc 32 to może okazać się bardzo mało.
Ps.
Jak przedmówcy napisali, zastosowanie Sonoff'a w celach innych niż DIY jest mało poważne. Ale to Twój pensjonat/hotel/domki, więc jak to mówią - kto bogatemu zabroni.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak