1. Mam zarejestrowane konto w serwisie cloud.supla.org
2. Mam jakieś tam ID i hasło które wpisałem w pliku location.txt
3. Mam jakieś tam ID i hasło które wpisałem na smartphonie
I wszystko działa , nazwałem to „Kotłownia”, mam dwa termometry, wyłącznik zasilania, otwieranie bramy i otwieranie furtki.
Teraz potrzebuję podłączyć drugie RPi, które nazwałbym np. „Mieszkanie”, tam by był wyłącznik zasilania, otwieranie bramy, dwa termometry, wyłącznik światła.
Czy mogę go dodać do tego samego konta, gdzie przy uruchomionej aplikacji na smartphonie mógłbym się przełączać pomiędzy dwoma RPi (np. w formie zakładek Kotłownia, Mieszkanie), a nie miałbym pomieszanych ich funkcji na jednym ekranie?
Co to są „lokalizacje”, czy pod tą nazwą kryją się następne urządzenia ?
Co to są „Identyfikatory dostępu”, jak je dodawać i gdzie?
Czy mógłby ktoś opisać punkt po punkcie po kolei jak to zrobić ?
Na przykład:
1. Wyłącz fizycznie już urządzenie skonfigurowane i pracujące żeby nie mieszało
2. Włącz drugie RPi
3. W pliku location.txt wpisz ID takie a takie odczytane stąd a stąd
Itd...
Itd...
Okropnie zagmatwana i nie intuicyjna jest ta strona https://cloud.supla.org/, haseł, identyfikatorów dostępu, podpisów, przypisz lokalizacje, przypisz identyfikator dostępu, włączone, połączone, usuń itd... głowa boli !
Brakuje takiego opisu.
Jak dodać drugie RPi do istniejącego konta ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Utwórz nowa lokalizację i nazwij ją "Mieszkanie", poprzednią nazwij "Kotłownia". W drugim urządzeniu wpisujesz id lokalizacji pod którą ma być podpięta. Na stronie jest pomoc w której opisane jest co to lokalizacja, a co to identyfikator dostępu. Wystarczy kliknąć w znak zapytania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Charly
Dobra, zrobiłem to.
Później opiszę to dokładnie co i jak trzeba robić, bo może znajdzie się taki dziadek jak ja po sześćdziesiątce, który tak w mig tego nie ogarnia.
Okazuje się że ta druga lokalizacja, czyli to drugie urządzenie (nie wiadomo dlaczego nazwane lokalizacją, wszak mogą leżeć obok siebie), a w aplikacji nie ma zakładek, ani w menu drugiego urządzenia tylko jest przewijane pod pierwszym.
Dzięki !
Później opiszę to dokładnie co i jak trzeba robić, bo może znajdzie się taki dziadek jak ja po sześćdziesiątce, który tak w mig tego nie ogarnia.
Okazuje się że ta druga lokalizacja, czyli to drugie urządzenie (nie wiadomo dlaczego nazwane lokalizacją, wszak mogą leżeć obok siebie), a w aplikacji nie ma zakładek, ani w menu drugiego urządzenia tylko jest przewijane pod pierwszym.
Dzięki !
-
Charly
Oj to niedobrze, bo gdybym tego drugiego RPi dodał do lokalizacji już istniejącej, czyli w moim wypadku „Kotłownia” to będę miał wymieszane urządzenia którymi steruję, np. będę miał 4 termometry i każdy z nich będzie miał podpis „Termometr”. Czy istnieje możliwość określenia (zmiany nazwy Termometr na np. T-CO, T- zewnętrzna, T-mieszkanie)?
-
Charly
A to dobrze, dopiero drugi dzień z tym robię to proszę o wybaczenie.