SBW-02 pierwsza konfiguracja

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zmień adres serwera na 51.83.204.250
SUPLA.... Nareszcie w domu.
juras

Ok, dzieki.
Myslalem ze chodzi tylko o IP dla mojej instancji a nie o IP domeny supli.org :)
To niestety juz w domu lokalnie
Tylko w module czy w kliencie tez lepiej zmienic?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W module
SUPLA.... Nareszcie w domu.
juras

Nie wiem czy to przypadek, ale mam wrazenie, ze "dosyc" slaby zasieg WiFi jest w tym module
Umieszczenie modulu ok. 12m od router'a z czego ponad 6m to otwarta przestrzen a do tego tylko dwie sciany dzielace.
Wczoraj podczas silnej ulewy modul sie rozlaczyl i juz do rana "sam" nie polaczyl.
Wszedlem rano w tryb konfig. i sprawdzilem czy ustawiona mam domene czy IP - IP ustawione ale po restarcie polaczyl sie i teraz dziala
Nie wiem dlaczego nie polaczyl sie ponownie z routerem, zwazywszy, ze router widzial go i wskazywal w GUI dwa paski "zasiegu" na 4 mozliwe
To byly "chwilowe widzenia" bo co jakis czas "gubil" sie a supla cloud juz go nie odswiezyla ani razu
Podobnie mialem w garazu (4 m od router'a) ale od zmiany na IP zamiast domeny dziala caly czas - zobacze co bedzie gdy znowu prad zaniknie albo internet
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Hej. Poczekajmy jak pisałeś czy przy ponownym rozłączeniu się połączy. Wtedy będziemy myśleć co dalej.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
juras

W obudowie napedu nie ma szans na odlegly montaz modulow SBW-02 i radiowego od pilotow, poniewaz miejsce jest ograniczone.
Jaka powinna byc minimalna odleglosc miedzy nimi, zeby nie zaklocaly swojej pracy, ktos moze testowal/wie ?
Mowimy o centymetrach czy metrach? :)

Niestety, odczuwalne sa zaklocenia miedzy modulami SBW-02 i radiowym od pilota w moim Spin'ie garazowym i Robus'ie wjazdowym.
Mirosław F.

Raczej mowa tutaj o centymetrach. SBW-02 nie powinno mieć większego wpływu na zasięg pilota napędu bo to inna częstotliwość.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
juras

Oczywiste to sie wydaje, ale jednak ... cos zakloca jego prace/zasieg
Tylko SBW-02 przychodzi mi do glowy, poniewaz obydwie bramy gorzej teraz reaguja na pilota
Wrazenie jest jakby usypialy sie moduly radiowe i reaguja dopiero gdy zderzak jest prawie w bramie i to po kilkukrotnym wcisnieciu przycisku.
Czy jakies pole magnetyczne moze byc wytwarzane w module, ktore ma jednak wplyw na radio? Bo ewidentnie cos go zakloca i to cos raczej jest w/z SBW-02
Z telefonu otwiera za kazdym razem a z pilota juz nie.
Chyba ktos juz pytal, czy brak internetu ale w zasiegu router'a WiFi mloduly beda sie zalaczac z aplikacji czy potrzebny jest zawsze Cloud?
Czy nie jest tak, ze aplikacja zawsze laczy sie z cloud'em i dopiero "powrot" do routera zeby zadzialaly moduly (taka mala petla) ?
Nie mam na mysli harmonogramow, skryptow itp. a tylko wlacz/wylacz z aplikacji
Mirosław F.

Pokaż mi zdjęcie zamontowanego modułu w napędzie.
Odepnij moduł od zasilania i sprawdź dokładnie zasięg pilota.
Następnie podepnij moduł do zasilania i sprawdź ponownie zasięg.
Last edited by Mirosław F. on Thu Mar 12, 2020 8:15 am, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
juras

miroph wrote: Thu Mar 12, 2020 7:56 am Hej jak już wcześniej rozmawialiśmy proponuję wymianę modułu na nowy.
To do mnie?
Juz sie pogubilem :)
Ja mam dwie sztuki i chyba jeszcze nie myslalem o wymianie ;)

Return to “ZAMEL SBW-02”