Sonoff Touch

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Gdy podłączę ze zwartym GPIO0-GND, nic się nie dzieje. Gdy po podłączeniu pod USB odłączę GPIO0 od masy, również nic się nie dzieje.

Gdy podłączę bez zwartego GPIO0-GND, na sonofie mruga niebieska dioda.

Raz (nie wiem jak) nawet wybootował ten chiński oryginalny soft bo się zaczął świecić diodą w trybie ciągłym i rozsyłał sieć wifi ITEAD-cośtam...

W nodemcu mam dwa porty - COM3 i COM6. COM3 był jeszcze przed zainstalowaniem tego urządzonka na USB. Po jego zainstalowaniu pojawił się COM6. Jeden i drugi pusty w każdym w/w przypadku.

:(
Espablo

To może zrób inaczej. Połącz RX i TX oraz GND. Podepnij przejściówkę do USB. Uruchom Putty. Teraz podepnij VCC powinieneś coś zobaczyć w putty - nieważne co. To znaczy, że połączenia masz dobrze zrobione.
Odepnij VCC.
Zewrzyj GPIO0 z GND.
Podepnij VCC.
W putty powinieneś zobaczyć coś takiego
putty1.png
To znaczy, że ESP jest gotowe do wgrania nowego softu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
fracz

Połączyłem RX i TX oraz GND. Podpiąłem przejściówkę do USB. Uruchoiłem Putty na COM6. Podpiąłem VCC. Nic się nie wyświetliło.

Jak "zawadziłem" przypadkiem o przy podłączaniu VCC o jeden z tych pinów obok GPIO0 to putty wyświetlił "Error reading from serial device", ale chyba nie o takie cokolwiek chodziło.

Po podłączaniu VCC na adapterze tylko zaświeca się czerwona dioda.

Z COM3 też próbowałem i też nic.
Espablo

fracz wrote:Połączyłem RX i TX oraz GND. Podpiąłem przejściówkę do USB. Uruchoiłem Putty na COM6. Podpiąłem VCC. Nic się nie wyświetliło.

Jak "zawadziłem" przypadkiem o przy podłączaniu VCC o jeden z tych pinów obok GPIO0 to putty wyświetlił "Error reading from serial device", ale chyba nie o takie cokolwiek chodziło.

Po podłączaniu VCC na adapterze tylko zaświeca się czerwona dioda.

Z COM3 też próbowałem i też nic.
Podłączyłeś RX-TX i TX-RX?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
fracz

O. Zamieniłem RX z TX (odwrotnie niż na zdjeciu z tego wątku) i w puttym są krzaki. Walczę. Zaraz dam znać.
wojtas567

Żebyś miał pewność na którym porcie com masz urządzenie to włącz najpierw program modemcu sprawdź które tam są już porty a potem podłącz programator i za chwilę pojawi Ci się kolejny port.
Sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie masz błędu przy sterowniku mój komputer/zarządzaj/menadżer urządzeń i tam w portach przy urządzeniu nie ma błędu ze sterownikiem.
Pozdrawiam
Wojtek
Espablo

fracz wrote:O. Zamieniłem RX z TX (odwrotnie niż na zdjeciu z tego wątku) i w puttym są krzaki. Walczę. Zaraz dam znać.
Dobry znak. Ustawienia w putty masz takie.
viewtopic.php?f=6&t=376&start=20#p6402
fracz

Po wykonaniu drugiego kroku (odpiąć VCC, zewrzeć GPIO, podłączyć VCC) w puttym pojawiają się krzaki, zawsze takie same. Putty ustawione wg screena.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

fracz wrote:Po wykonaniu drugiego kroku (odpiąć VCC, zewrzeć GPIO, podłączyć VCC) w puttym pojawiają się krzaki, zawsze takie same. Putty ustawione wg screena.
Wygląda, że masz źle ustawioną prędkość - speed 78800
Wykonaj najpierw pierwszy krok. Nie zwieraj GPIO. Uruchom normalnie przez podanie napięcia
fracz

W momencie gdy putty pokazywało owe krzaki, włączyłem jeszcze raz nodemcu i kliknąłem "Flash" i przeszło :-D

Czy da się sprawdzić bez podłączania do 230V czy się wgrało? Po podpięciu wszystkich czterech bez zwierania GPIO0 mruga niebieska dioda.

Return to “Nowości”