Prośba o pomoc w wyborze sterowników do rolet

wszedzietekable

Witam,

Jestem na etapie rozprowadzania elektryki w domu i pojawiało się pewne pytanie związane ze sterowaniem roletami. Mój początkowy plan był taki, że każda roleta będzie sterowana przyciskiem, a dodatkowo zbiorę wszystkie kable w jedno miejsce i zrobię guzik do obsługi wszystkich rolet na raz. Elektryk poinformował mnie, że jeżeli po prostu tak to połączymy, to każdy przycisk będzie działał na wszystkie pozostałe i konieczne jest użycie dodatkowych modułów. Elektryk znalazł moduł do obsługi kilku rolet na raz, mógłbym kupić 4-5 takich sterowników (mam około 18 rolet) i zamontować je w tym centralnym punkcie. Problemem jest bardzo duży koszt takich sterowników.

Mój aktualny pomysł jest taki żeby zostać przy opcji przycisku w każdym pomieszczeniu i dodatkowo dorzucić sterownik Supla do każdego przycisku. Dzięki temu będę mógł sterować roletą w każdym pomieszczeniu przy użyciu przycisku (które są już zamówione i zapłacone), a dodatkowo będę miał możliwość sterowania przez aplikację.

Pytanie teraz brzmi, czy lepiej zastosować pojedyncze sterowniki czy dociągnąć kable w jedno miejsce i zastosować te potrójne?

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wpięciem tych sterowników do alarmu?

Z góry dzięki za odpowiedź
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Osobiście polecam rozwiązanie z modułem przy każdej rolecie (pod każdym przyciskiem).
W innym wypadku będziesz musiał ciągnąć po dwa przewody od każdej rolety. Jeden od silnika i jeden od przycisku.
Razem 36 kabli. Sterowanie na szynę DIN + okablowanie zapewne wyjdzie Cię podobnie jak moduły przy każdej rolecie.

Jeśli masz budżet to kable pociągnąłbym wszędzie tak czy inaczej z tym, że do każdego punktu poprowadziłbym dodatkowo skrętkę. Do okien, rolet, grzejników, drzwi itd. Dzisiaj ich może nie wykorzystasz ale kto wie co będziesz chciał zrobić w przyszłości. No i wszędzie puszki kieszeniowe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Dawidr

Witam.
To mój pierwszy post na forum i nie chciałbym robić bałaganu. Więc podłącze się pod pytanie kolegi.
Noszę się z zamiarem zakupu ZAMEL Srw-01.
I tu pojawiają się pierwsze pytania, mianowicie.
1. Czy ten model bez problemu połączę z roletami, na razie są tylko tradycyjne przełączniki.
2. Czy ilość przewodów w puszcze jest odpowiednia (załączam zdjęcia), pytam ponieważ czytałem iż przy źle wykonaj instalacji pojawiają się pewne problemy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Czy do tej puszki wchodzą tylko te trzy przewody w białej izolacji w prawym, górnym rogu?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Been thanked: 1 time

Dawidr wrote: Thu Mar 19, 2020 4:40 pm Witam.
To mój pierwszy post na forum i nie chciałbym robić bałaganu. Więc podłącze się pod pytanie kolegi.
Noszę się z zamiarem zakupu ZAMEL Srw-01.
I tu pojawiają się pierwsze pytania, mianowicie.
1. Czy ten model bez problemu połączę z roletami, na razie są tylko tradycyjne przełączniki.
2. Czy ilość przewodów w puszcze jest odpowiednia (załączam zdjęcia), pytam ponieważ czytałem iż przy źle wykonaj instalacji pojawiają się pewne problemy.
zakładam że ten przełącznik ktorym sterujesz teraz recznie rolety działa tak :
- najważniejsze : silnik rolety ma krańcówki
- i jak naciśniesz i trzymasz przycisk "góra" to roleta jedzie w górę aż sie całkowicie otworzy i krańcówka zatrzyma roletę, ty puszczasz przycisk
- naciśniesz i trzymasz drugi przycisk "dół" to roleta jedzie w dół aż sie całkowicie zakmnie i krańcówka zatrzyma roletę, ty puszczasz przycisk

i jeśli tak masz to wg mnie jest ok i możesz kupowować SRW-01 (dokładnie takie same kable mam w puszkach i nie będąc elektrykiem sobie poradziłem) , tzn , jesli dobrze widzę:
1) W prawym górnym rogu : kabel 3 żyłowy - doprowadzone zasilanie do puszki
2) W lewym górnym rogu : kabel 4 żyłowy - kabel od rolety
3) N (niebieski) z kabla zasilania połączony z N kablem od rolety - jak kupisz SRW-01 to trzeba to jeszcze połączyć do zacisku N sterownika
4) uziemienie kabla zasilania (żółto zielony kabel) połączony z uziemieniem rolety - tu nic nie musisz zmieniać
5) Czarny przewód i brązowy przewód kabla od rolety odpinasz z obecnego przełącznika (ktorym sterujesz recznie otwieranie / zamykanie) i podłączasz do zacisków M sterownika (sterowanie pracą : góra dół )
6) Brązowy przewód kabla zasilania ktory jest przyłączony przełącznika : nie musisz go odłączać , tylko połącz to jeszcze kablem do zacisku L sterownika
7) i na koniec : zaciski IN1 i IN2 sterownika połącz w miejsce kabelków odłączonych od przełącznika w punkcie 5
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Aj, już jednak wzrok coraz gorszy :lol: . Wydawało mi się, że w lewym, górnym rogu to kostka połączeniowa :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Dawidr

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Tak, rzeczywiscie działa to tak jak wyżej zostało opisane :)
Jutro więc dokonuje zamówienia sterowników SRW-01.
O wynikach swojej pracy oczywiście poinformuję.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pamiętaj wyłączyć zasilanie (wyłącz bezpieczniki) przed rozpoczęciem prac z elektryką.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Dawidr

Oczywiście Panie Zygmuncie, bezpieczeństwo to podstawa👍

Return to “Pomoc”