CNC frezowanie płytek PCB

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
dobo

Zibi wrote: Tue Mar 24, 2020 6:35 pm Nie porównujmy tych maszyn, która ma mocnieszy silnik itp sama różnica w cenie mówi za siebie. Ja swoją szukałem i dostosowałem do swoich potrzeb taka w zupełności mi wystarczy. Profesjonalizmem nie zaprzątam sobie głowy, bo do tego mi daleko.
@Zibi jak najbardziej się z Tobą zgadzam i nie neguję bo to fajowa zabawka, która wciąga i za nie duże pieniądze.
Jak opanujesz swoją, a ja dla siebie jeszcze nie zakupię to pewnie się uśmiechnę w Twoim kierunku bo mam parę zaślepek do wycięcia pod wyświetlacze OLED :)
Last edited by dobo on Tue Mar 24, 2020 6:59 pm, edited 1 time in total.
Zibi

Dokładnie tak zabawa jest wciąga lepiej jak narkotyk :lol:
Ostatnio tylko frezarka wciągnęła mnie bardzo tutaj były moje pierwsze próby pod okienko oleda. Czekam na lepsze frezy to efekt będzie jeszcze lepszy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
shimano73
Been thanked: 1 time

Jeśli w tych frezarkach są wyłączniki krańcowe mechaniczne wymieńcie je czym prędzej na fotoelektryczne . Zaiszedzicie laminat , frezy a przede wszystkim zdrowie 🤣. Ja długo się bawiłem pożyczona frezarka i gdy po 3mc opanowałem frezowanie to zaczęła się zatrzymywać w połowie pracy , taki zwis i tylko reset pomagał . W prostych sterownikach krańcówki podłączone są rownolegle tzn obojętnie która zadziała system się zatrzymuje ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
maffiu

Zibi wrote: Tue Mar 24, 2020 2:17 pm Witam

Od jakiegoś czasu męczył mnie temat robienia płytek i postanowiłem, że spróbuję swoich sił z maszyna cnc. Jako, że zawsze lubię stworzyć jakiś projekt oparty o suple włączając w to Wemosa to postanowiłem usprawnić to, ponieważ wcześniej lutowałem coś na drukowanej co nie zawsze wyglądało estetycznie.
Często zdarza mi sie kiedy coś robię to wprowadzam zmiany i fajnie mieć pod ręką możliwość wrzucenia tego na płytkę i zrobienia gotowca.
Nigdy wcześniej nie miałem w ogóle do czynienia z cnc itp maszynę posiadam ponad tydzień więc mam nadzieję że z czasem bardziej opanuje temat.
Elektronika zajmuje się hobbystycznie, a supla wiadomo uzależnia :mrgreen: na początek mały projekt do czujnika gazu. Pytkę robiłem na pękniętym frezie połamałem 10 frezów i 10 płytek zanim się coś udało :mrgreen: ale światełko w tunelu jest :lol:

Rzuć sobie okiem na program easel kiedyś robiłem jakieś testy frezarki w zasadzie to do dziś finalna nie jest złożona miała być metr na metr program był wtedy o tyle fajny ze ze bym przez www do tego strona z różnymi projektami i bez problemu wrzucałem każdy rysunek i go cięło niewiem Jak teraz wyglada ten projekt ale wydaje mi się ze warte rzucenia okiem
Zibi

maffiu dzięki zerknę każda informacja jest cenna. Od chińczyka dostałem w pakiecie kilka programów rzuciłem okiem. Jest program do lasera, pcb, grawerki z różnymi przykładami nawet jest ich sporo.
Jak już skończę konfigurację ustawień i testy na pcb co było bardzo trudne do opanowania, chce pobawić się laserem i grawerką.
Zibi

Kolejna płytka zrobiona tym razem do rolet. Będzie mały update rolet.
Sterowanie z pilota TV, żeby po załączeniu z pilota ikona w supli również sygnalizowała że mam otwarte lub zamknięte rolety i do tego jeszcze płytka która będzie grała muzyczka relaksacyjna kiedy rolety będą się zamykać lub otwierać :lol: Kobicie mojej pomysł się spodobał :lol:
Dziękuje Elmaya i Piomar2 za soft.

Tutaj prosty schemat mam nadzieję, że Robert mnie za mocno nie skrytykuje za schemat :D Easy nie jestem mocny :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Elektryk Szczecin

Dobra robota niema do czego się przyczepić schemat jest czytelny a płytka profesjonalna pozdrawiam.

piomar2

Widać, widać postępy. Oby tak dalej...Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi, jest bardzo dobrze. Miło mi, że skorzystałeś z mojego poradnika, a wygląd "płytki frezowanej" :lol: kusi mnie do zakupu takiej frezarki :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi

Dziękuję Panowie za dobre słowa to doda mi motywacji, żeby jeszcze dopracować pewne rzeczy. Myślałem, że trzeba wydać więcej €€€, ale jak się okazuje mozna maszyną za 500zl też zrobić fajne pcb czy wyciąć ekrany. Trzeba poświęcić trochę czasu na ustawienie maszyny i programy, ale potem mordka się cieszy :lol: Do domowych projektów super zabawka polecam.
Tutaj mały projekt do czujnika gazu, płytka którą wyżej wrzucałem skończona.

Return to “Pomysły i koncepcje”