ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz mar 29, 2020 6:02 pm

Wszytko zależny co masz na myśli pisząc nie skomplikowany, na pewno nie 1 do 1, każdy z nich potrzebuje innej biblioteki , ale mając jakieś pojęcie o programowaniu, nie jest trudne dorobić czujnik BMP280 na podstawie kodu dla BME280 jak również dla każdego innego czujnika .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
twardowskia
Posty: 9
Rejestracja: śr sty 22, 2020 7:15 am

pn mar 30, 2020 7:19 am

Czy w kodzie wystarczy dodać:
#include <Adafruit_BMP280.h>
oraz
Adafruit_BMP280 bmp; // I2C

czy dalej w SUPLA_BOARD_SETTINGS_H oraz SUPLA_SETTINGS_H także?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 316
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn mar 30, 2020 8:51 am

twardowskia pisze:
pn mar 30, 2020 7:19 am
Czy w kodzie wystarczy dodać:
#include <Adafruit_BMP280.h>
oraz
Adafruit_BMP280 bmp; // I2C

czy dalej w SUPLA_BOARD_SETTINGS_H oraz SUPLA_SETTINGS_H także?
Kolega chyba liczy na gotowca. Autor Primery_GUI v2 obecnie jest dość zajęty jak większość z uwagi na przymusową opiekę nad dziećmi, przy których ciężko zebrać myśli:( Sugeruję uzbroić się w cierpliwość, a na pewno ktoś pomoże.
twardowskia
Posty: 9
Rejestracja: śr sty 22, 2020 7:15 am

pn mar 30, 2020 9:51 am

Nie będę ukrywał że na pomoc liczę;-)
Myślałem że dojdę do metody dokonfigurowania tego czujnika, ale brakuje wiedzy programistycznej...
Oczywiście mam świadomość że nie można tak od razu oczekiwać pomocy;-)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn mar 30, 2020 10:31 am

Odezwę się wieczorem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn mar 30, 2020 7:53 pm

Jak zapowiedziałem tak czynię, uaktywniłem czujnik BMP280. jest to wersja testowa z przypisana na stałe wysokością npm. Należy zwrócić wagę że czujniki BMP280 i BME280 standardowo ustawione są na adres 76.Aby było możliwe użycie obu czujników, należy jednemu z nich zmienić adres na 77. Program przetestowałem na wemos v3 .
Miłego testowania ;)
Załączniki
Primary_GUI-Master_bmp280.zip
(21.29 KiB) Pobrany 42 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
twardowskia
Posty: 9
Rejestracja: śr sty 22, 2020 7:15 am

wt mar 31, 2020 5:24 am

Podziękowania za kod!
Wprowadziłem wysokość n.p.m. swoją: wartość ciśnienia jest o około 2-3 hPa wyższa niż podawana na portalach pogodowych, myślę że taka różnica jest ok;-)
Podczas kompilacji weryfikacja przebiegła prawidłowo ale podczas wgrywania pojawił mi się błąd dotyczący bmp_channel.temp w linii:

Kod: Zaznacz cały

pressure_sea = pressure / pow(2.718281828, - (bmp_channel.elevation / ((273.15 + bmp_channel.temp) * 29.263))) / 100.0F;
Ponownie uruchomiłem Arduino Ide i poszło...
Byłem już całkiem blisko sukcesu własnej próby, ale z korektą do wartości względnej n.p.m. bym pewnie nie dał rady: jeszcze raz dziękuję!
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

wt mar 31, 2020 9:02 am

Wgrałem soft do Sonoff Touch 1gang. Działa wszystko łącznie z podłączonym do niego DS18B20.
Proszę o pomoc jak zrobić żeby dioda WiFi gasła po zalogowaniu modułu do sieci.
Teraz świeci ciągle.

EDIT: Temat rozwiązany.
twardowskia
Posty: 9
Rejestracja: śr sty 22, 2020 7:15 am

wt mar 31, 2020 10:54 am

Moja instalacja jest na Lolin D1 mini Pro...

(podzielisz się metodą wygaszenia Leda po osiągnięciu Wifi?)
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

wt mar 31, 2020 11:04 am

twardowskia pisze:
wt mar 31, 2020 10:54 am
Moja instalacja jest na Lolin D1 mini Pro...

(podzielisz się metodą wygaszenia Leda po osiągnięciu Wifi?)
Błędnie dodałem "diodę" w pliku supla_board_settings.cpp (odwrócona logika)

Było:
add_Led_Config_Invert(LED_CONFIG_PIN);
Jest:
add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
ODPOWIEDZ