Czołem,
Na prośbę i na potrzeby kolegi @bulek68 przygotowałem moduł 8 przekaźników i 12 wejść z optoizolacją. Bazując na projekcie kolegi @elmaya ułożyłem wszystko na jednej płytce.
Podstawą jest Wemos D1 mini i MCP23017 jako expander GPIO.
Logika 3.3 V zasialana jest przez HLK-PM01.
Wszystkie wejścia i przekaźniki działają na 12V i są zasilane dodatkowym zasilaczem HLK-10M12 i mają diody sygnalizacyjne LED.
8 wejść jest podłączonych do MCP23017 a 4 bezpośrednio (poprzez opto) do Wemosa.
Kolega @bulek68 chciał, żeby ten moduł można było zainstalować na szynie na DIN w podobnym profilu montażowym: https://pl.aliexpress.com/item/32628803017.html dlatego wymiary to 72x200mm.
Bazowym przekaźnikiem jaki użyliśmy jest RM50-3011-85-1012 relpola ale będzie też pasował niebieski kolega z Chin.
Moduł ma możliwość zmiany adresacji expandera MCP23017 więc można połączyć 2 moduły razem przy użyciu wyprowadzonych złącz.
Wszystkie małe elementy są przygotowane do montażu SMD i tak też planujemy zamówić.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany taką płytką niech daje znać bo im więcej się zamówi tym tańsza.
Tak wygląda sam moduł jeszcze w projekcie.
Moduł 8xRELAY + 12 wejść opto
-
kinium
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
piotrekk
jakich użyłeś scalaków po za mcp23017?
ja zrobiłem płytkę do obudowy na szynę, ale niestety uszkadza mi się mcp23017 od wejść, dorabiam właśnie optoizolację dla wejść i sprawdzę czy pomoże
u mnie wejścia podpiłem bezpośrednio pod mcp23017 a wyjścia pod drugie mcp23017 i uln2308
![Image]()
ja zrobiłem płytkę do obudowy na szynę, ale niestety uszkadza mi się mcp23017 od wejść, dorabiam właśnie optoizolację dla wejść i sprawdzę czy pomoże
u mnie wejścia podpiłem bezpośrednio pod mcp23017 a wyjścia pod drugie mcp23017 i uln2308
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kinium
-
bulek68
W temacie szczegółów zamawiania.
Jeśli zamówimy 20 szt to pojedyncza płytka wyjdzie w raz z kosztami pakowania i transportu do każdego z osobna max 50zl.
Oczywiście zakładam że obejdzie się bez cła.

Swoją drogą ukłon dla kinium że założył iż opto może być niezbędne
Jeśli zamówimy 20 szt to pojedyncza płytka wyjdzie w raz z kosztami pakowania i transportu do każdego z osobna max 50zl.
Oczywiście zakładam że obejdzie się bez cła.
W tej obudowie też wygląda to super...piotrekk wrote: Wed Apr 01, 2020 6:57 am jakich użyłeś scalaków po za mcp23017?
![]()
Swoją drogą ukłon dla kinium że założył iż opto może być niezbędne
Robie podobny pcb z tym ze przekaznikow 16( 8 rolet ) i wejscia AC do tego w planie 2 wejscia centralne na otwieranie i zamykanie wszystkich kanałów choć narazie nie wiem jeszcze jak kod zmodyfioować pod te centralne sterowanie
Do tego wymyśliłem jeszcze sobie wyswietlacz. Narazie w fazie testów.
https://drive.google.com/file/d/1_9bOvR ... p=drivesdk
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jak w końcu przepiszę rolety na "nową bibliotekę", to dodanie przycisku centralnego będzie bardzo prosteradzik_r wrote: Wed Apr 01, 2020 11:10 am Robie podobny pcb z tym ze przekaznikow 16( 8 rolet ) i wejscia AC do tego w planie 2 wejscia centralne na otwieranie i zamykanie wszystkich kanałów choć narazie nie wiem jeszcze jak kod zmodyfioować pod te centralne sterowanie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bulek68
W temacie prototypów 
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja również rozpocząłem podobny projekt , najpierw miałby na Arduino mega , ale często rwało się połączenie a przekaźniki nie miały podtrzymania po resecie , później przeszedłem na wemos było dużo lepiej .
Długo nie mogłem się zdecydować na konfiguracje przez co chwile musiałem wklepywać ustawienia w cloudzie od nowa i to spowodowało ze projekt zarzuciłem na inne czasy . Mój projekt był robiony pod inna obudowę i miał być również mały oled
Byłbym zainteresowany 1szt płytki
Długo nie mogłem się zdecydować na konfiguracje przez co chwile musiałem wklepywać ustawienia w cloudzie od nowa i to spowodowało ze projekt zarzuciłem na inne czasy . Mój projekt był robiony pod inna obudowę i miał być również mały oled
Byłbym zainteresowany 1szt płytki
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Jakich użyłeś przekaźników?piotrekk wrote: Wed Apr 01, 2020 6:57 am jakich użyłeś scalaków po za mcp23017?
![]()
-
QLQ
@kinium bardzo fajny projekt. Jak.zwylke plytka zrobiona perfekcyjnie.
Co do zasilania. Sam jestem w szoku bo mam zrealizowany pjkt @elmaya 12 relay touch i wszystko chodzi na zasilaczu 5v 700mA . Od 1.5 miesiaca nie było zadnej zwiechy czy innych dziwnych objawów. Te 2 zasilacze może sie mylę ale chyba za dużo.
PS. W założeniu miało być to zasilane 5v 2amp.
Co do zasilania. Sam jestem w szoku bo mam zrealizowany pjkt @elmaya 12 relay touch i wszystko chodzi na zasilaczu 5v 700mA . Od 1.5 miesiaca nie było zadnej zwiechy czy innych dziwnych objawów. Te 2 zasilacze może sie mylę ale chyba za dużo.
PS. W założeniu miało być to zasilane 5v 2amp.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....