CNC frezowanie płytek PCB

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zybi

Ładne to to.
Dawno, dawno temu swoją pierwszą płytkę też frezowałem, ale ręcznie scyzorykiem.
Płytki były do aparatury jednokanałowej z książki "Budowa i pilotaż radiomodeli" Wojciechowskiego.
Frezy nie były jednak tak fantazyjne lecz tylko linie proste.
Mam je po dzień dzisiejszy :mrgreen:
Zibi

Zybi to dopiero było wyzwanie to masz zdolności artystyczne :mrgreen: Chętnie bym zobaczył jak to kiedyś się robiło, bo były inne realia jaka to musiała być radość i satysfakcja.
Zibi

Dzisiaj robiłem próbę cienkim frezem 0.1mm 10st efekt jest zadowalający tylko trzeba uważać, bo łatwo można złamać frez.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
edm
Been thanked: 2 times

Super :D. Jeśli to nie problem pochwal się w tym temacie swoimi kolejnymi osiągnięciami.
Póki co walczę z remontami żeby się wprowadzić. Lecz z czasem chętnie zamówiłbym kilka płytek pod rolety, 16 x relay itp. jak będziesz zainteresowany.
PS. Na co dzień programuje obrabiarki cnc (multitaski, centra obróbcze - tokarko frezarki, itp), materiały trudno obrabialne, lecz to trochę inna para kaloszy.
Pozdrawiam.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
dobo

Zibi wrote: Fri Apr 03, 2020 4:09 pm Dzisiaj robiłem próbę cienkim frezem 0.1mm 10st efekt jest zadowalający tylko trzeba uważać, bo łatwo można złamać frez.
Tak z ciekawości ile czasu zajmuje wykonanie takiej płytki?
Zibi

edm wrote: Fri Apr 03, 2020 5:47 pm Super :D. Jeśli to nie problem pochwal się w tym temacie swoimi kolejnymi osiągnięciami.
Póki co walczę z remontami żeby się wprowadzić. Lecz z czasem chętnie zamówiłbym kilka płytek pod rolety, 16 x relay itp. jak będziesz zainteresowany.
PS. Na co dzień programuje obrabiarki cnc (multitaski, centra obróbcze - tokarko frezarki, itp), materiały trudno obrabialne, lecz to trochę inna para kaloszy.
Pozdrawiam.
Oczywiscie możemy spróbować tylko x16 relay będzie dość spora płyta nie wiem czy moja maszyna pomieści się z obszarem roboczym. Musiałbym mieć schemat wygenerować gerbery wtedy bym widział.
Ja z cnc i takimi rzeczami nigdy nie miałem styczności maszynę mam około miesiąca. Jako, że coraz więcej wciągam się w suple i elektronikę postanowiłem, że spróbuję swoich sił z cnc i ubarwie swoje projekty w płytkę Pcb czy wycięcie obudowy pod elektronike ekranu itp.
dobo wrote: Fri Apr 03, 2020 7:38 pm
Zibi wrote: Fri Apr 03, 2020 4:09 pm Dzisiaj robiłem próbę cienkim frezem 0.1mm 10st efekt jest zadowalający tylko trzeba uważać, bo łatwo można złamać frez.
Tak z ciekawości ile czasu zajmuje wykonanie takiej płytki?
Frezowanie PCB do szybkich nie należy, generalnie z tego czasu jak mam maszynę i robię płytki testuje to zależy od kilku czynników. Tą płytkę robiłem 40 min, ale było to na bardzo cienkim frezie i wolnym posuwie i ścieżki jechałem dwa razy. Jeśli użyjemy innego freza to wystarczy 20min jeśli dobrze zbierze pozostałości miedzi z rowków. Najważniejszym etapem moim zdaniem w frezowaniu płytek jest autolevel bez tego płytki nie zrobisz, no chyba że masz idealny prosty stół i podłogę na której stoi.
shimano73
Been thanked: 1 time

Z tanimi frezarkach często jest tak ze ich precyzyjność nie jest ich zaleta , szczególnie przy tak precyzyjnych obrobkach . Frezarka którą testowałem przy dużych płytkach miała z tym problemy . Płytki o wymiarach 85x150 nie dało się wydrukować, ponieważ w jednym miejscu ładnie frezowało a na drugim końcu przestało jej dotykać albo łamało frez. Optymalny wymiar był 50x50mm.
Dlatego tez rozważam budowę własnej frezarki na stole o grubości 40mm na łożyskach liniowych i śrubach kulowych .
Taka mi się podoba ale cena jest zabójcza
https://youtu.be/a30e6ksGgXw
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zibi

Shimano73 a robiłeś probe? Jeśli nie to nawet płytka 5x5 może nie wyjsc. Tak jak piszesz złamie się frez i efekty mizerne. Ja na tą frezarkę jeśli chodzi o dokładność nie narzekam. Myślę, że wina nie leży w dokładności sprzętu, jeśli zrobimy odpowiedni leveling to nawet taka płytkę zrobisz bez problemu. Na małych płytkach jest łatwiej, ale jeśli ustawisz dobrze maszynę i zrobisz leveling to robienie płytki to czysta przyjemność. Ja zacząłem stosować i bez problemu zrobię większą byle tylko w obszarze roboczym maszyny się zmieścić. Zanim do tego doszedłem to poszło do śmietnika 15szt płytek i 10 frezów. Dobrze, że tanie płytki 15 szt 6zl :lol:

https://youtu.be/7TRqrLqnKa0
shimano73
Been thanked: 1 time

Pisałem już wyżej , gdy opanowałem już programy do g-code itp to frezarka zaczęła się wieszać , nie wiedziałem dlaczego , a ze był to pożyczony sprzęt to go oddałem .
Później się okazało ze to wina mechanucznych krancowek które się zalaczaly i blokowały maszynę . .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
piomar2

Zibi jesteś WIELKI!!! Włożyłeś ogrom pracy i poświęciłeś sporo czasu na opanowanie tworzenia płytek. Temat zacząłeś od "0" no i proszę jakie wyniki. Sam na bazie przygotowanej przez Zibiego wyfrezowałem sobie kilka płytek. Wychodzą SUPER!
Pozdrawiam kolego...
IMG_20200407_111643.jpg
IMG_20200407_111718.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomysły i koncepcje”