Czujniki w bibliotece SuplaDevice

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukfud wrote: Mon Mar 02, 2020 11:33 pm
klew wrote: Mon Mar 02, 2020 10:59 pm Czemu chcesz aby "Gas Sensor" czytał temperaturę z DSa?

We wstawionym przez Ciebie kodzie jest błąd. W "onInit" powinieneś używać "getHumi" a nie "getValue".
W tym typie sensora (temperatura + wilgotność) powinieneś używać metody setNewValue z dwoma argumentami:
Jak już używam kanału z dwiema wartościami to czemu nie, przy okazji będzie czujnik temperatury w kuchni.
Ok, widzę błąd, ale odczyt jest poprawny. Zmienię
lukfud wrote: Mon Mar 02, 2020 10:09 pm W onInit powinieneś też wstawić kod inicjalizujący GPIO do odczytu analogowego, a konstruktor powienien przyjmować nr GPIO do odczytu gazu - tak aby to A0 nie pojawiało się bezpośrednio w kodzie GasSensor'a.
No dobrze, tylko nie wiem jak ;) mógłbyś podać przykład?
Zobacz sobie https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... r/binary.h

Tam masz sensor, który przyjmuje dwa parametry w konstruktorze (jeden to pin), zapisuje go w zmiennej w klasie, oraz używa tej zmiennej w metodzie "onInit" aby ten pin zainicjalizować.

Co do termometru, to lepiej użyj do niego dedykowanego kanału. Wkrótce ma się pojawić "kanał ogólnego przeznaczenia" i tam taki sensor gazu będzie idealnie pasował. Kanały ogólnego przeznaczenia będą miały tylko jedną wartość na kanał.
Pewnie szkoda Ci miejsca na ekranie telefonu i wolałbyś mieć dwa odczyty (tak jak przy temperatura+wilgotność) - tylko to nie tędy droga, aby wszystko wstawiać w sensor typu temp+wilg.
Lepiej zachęcać Twórców do umieszczenia na roadmapie jakiegoś konfigurowalnego interfejsu graficznego do aplikacji na telefonie - tak aby np dało się grupować kanały sensorów po 2-3 (?) w jednym wierszu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Mon Mar 02, 2020 11:47 pm
Co do termometru, to lepiej użyj do niego dedykowanego kanału. Wkrótce ma się pojawić "kanał ogólnego przeznaczenia" i tam taki sensor gazu będzie idealnie pasował. Kanały ogólnego przeznaczenia będą miały tylko jedną wartość na kanał.
Pewnie szkoda Ci miejsca na ekranie telefonu i wolałbyś mieć dwa odczyty (tak jak przy temperatura+wilgotność) - tylko to nie tędy droga, aby wszystko wstawiać w sensor typu temp+wilg.
Lepiej zachęcać Twórców do umieszczenia na roadmapie jakiegoś konfigurowalnego interfejsu graficznego do aplikacji na telefonie - tak aby np dało się grupować kanały sensorów po 2-3 (?) w jednym wierszu.
Pomiar temperatury to tylko dodatek w tym małym projekcie. Wiem, że ma być ogólny kanał, ale nie wiem kiedy, więc też nie wiem czy lepiej poczekać. Póki co zostawię sam analogowy odczyt na kanale termometru, choć chciałem użyć kanału wilgotności, bo jako chyba jedyny nie wyświetla jednostki w app telefonu.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
markos

klew wrote: Mon Feb 24, 2020 11:06 am Wkrótce zrobię BME*. Jeśli ktoś na coś bardzo czeka, to piszcie :)
+1
dogu18

m4riolos wrote: Tue Mar 03, 2020 11:18 am
klew wrote: Mon Feb 24, 2020 11:06 am Wkrótce zrobię BME*. Jeśli ktoś na coś bardzo czeka, to piszcie :)
+1
czy bme już jest??
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
klew

dogu18 wrote: Fri Apr 03, 2020 2:18 pm
czy bme już jest??
Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
dogu18

klew wrote: Sat Apr 04, 2020 5:00 pm
czy bme już jest??
Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
Czy jest szansa ze to ogarniesz? czy temat leży i czeka na lepsze czasy :)
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
klew

dogu18 wrote: Sun Apr 05, 2020 11:29 am
czy bme już jest??
Mogę wrzucić kod, tylko nie mam jak sprawdzić czy działa.
elmaya

klew wrote: Sun Apr 05, 2020 8:17 pm

And you don't know anyone who can test it? :lol:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Sun Apr 05, 2020 8:17 pm

Jak wrzucisz to mogę przetestować, ewentualnie jakby coś nie działało to poprawię :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
shimano73
Been thanked: 1 time

Tak prośba aby przy bme i bmp można było ustawic adresy 76 i 77 podczas definiowania czujnika np addBME280(76) bo w wersji Primary GUI v2 jest to trochę kłopotliwe do zrealizowania .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Arduino IDE”