Touch 2 Gang - 22:00 uruchomienie światła

bigthomas

Witam,
Mam problem z urządzeniem omawianym w wątku: viewtopic.php?f=11&t=5107
Posiadam kilka takich samych urządzeń i tam problemu nie ma, więc to raczej nie wina softu (bo na każdym mam taki sam, w supli wyłączam niepotrzebne kanały).
Tylko na jednym, gdzie mam "2 Gang" występuje problem, na jednej linii jest zwykła żarówka LED, natomiast na drugiej linii jest żarówka LED na pilota (biedronkowa, zmieniająca kolory etc.) Gdy wyłączę żarówkę LED tą biedronkową dedykowanym do niej pilotem to na włączniku widać, że jedna linia jest włączona a druga wyłączona i to jest OK. Natomiast nie wiem dlaczego punkt 22:00 (testowałem to 3 dni i za każdym razem była to 22:00) światło automatycznie się włącza i to obydwie linie. Jak wyłączę obie żarówki poprzez wyłącznik to problemu nie ma.
W ustawieniach włącznika mam ustawiony, aby po przywróceniu zasilania miały stan OFF - to działa.
Ale włączanie światła i to jeszcze o tak ustalonej jednej godzinie to jest dziwne. W supli mam ustawione harmonogramy, ale dla zupełnie innych urządzeń, jak również w harmonogramach nie mam nigdzie podanej godziny 22:00.
Co może być przyczyną samoczynnego uruchomieniu urządzenia o 22:00?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Linków bezpośrednich komuś nie przesyłałeś pocztą ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sprawdzałeś jak to się zachowuje przy utracie połączenia z WiFi lub serwerem? Spróbuj zresetować router i zobaczyć czy to ma wypływ.
Próbowałeś zmieniać też żarówkę, aby obie były "standardowe"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bigthomas

pzygmunt wrote: Mon Apr 06, 2020 8:19 am Linków bezpośrednich komuś nie przesyłałeś pocztą ?
Nikomu linków bezpośrednich nie przesyłałem.
Mam wprawdzie ustawione linki do innych urządzeń do aplikacji http widget, ale włącznik mam od niedawna a linki bezpośrednie w aplikacji już dość długo.
klew wrote: Mon Apr 06, 2020 9:21 am Sprawdzałeś jak to się zachowuje przy utracie połączenia z WiFi lub serwerem? Spróbuj zresetować router i zobaczyć czy to ma wypływ.
OK, sprawdzę przy braku połączenia z internetem, a następnego dnia wymienię na inną "normalną" żarówkę.
bigthomas

klew wrote: Mon Apr 06, 2020 9:21 am Sprawdzałeś jak to się zachowuje przy utracie połączenia z WiFi lub serwerem? Spróbuj zresetować router i zobaczyć czy to ma wypływ.
Przy rozłączonym WiFi problem nie występuje. Więc wymiana żarówki chyba nic nie da.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bigthomas wrote: Tue Apr 07, 2020 9:42 am
Przy rozłączonym WiFi problem nie występuje. Więc wymiana żarówki chyba nic nie da.
A resetowanie routera ma jakiś wpływ?
Wiesz jaki soft masz wgrany na to urządzenie?
Może dałoby radę go zresetować (wyczyścić flash i ponownie zarejestrować i skonfigurować w Supli?)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bigthomas

klew wrote: Tue Apr 07, 2020 9:46 am
Może dałoby radę go zresetować (wyczyścić flash i ponownie zarejestrować i skonfigurować w Supli?)
Co może dać reset routera, skoro problematyczne jest tylko jedno urządzenie która załącza się punkt 22:00 .
Soft mam wgrany ten sam na kilku urządzeniach z tego miejsca: viewtopic.php?f=11&t=5107&p=53913&hilit ... 5_3#p53913

Czyściłem EEPROM z funkcji dostępnych w sofcie i raz jeszcze konfigurowałem, ale efekt ten sam.
Wgrywałem również raz jeszcze soft i to samo.

Bardzo ciekawi mnie ta 22:00 czy czasem na serwerach supli nie jest jakiś mechanizm o tej właśnie godzinie uruchamiany i stąd ten problem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

bigthomas wrote: Tue Apr 07, 2020 1:29 pm Bardzo ciekawi mnie ta 22:00 czy czasem na serwerach supli nie jest jakiś mechanizm o tej właśnie godzinie uruchamiany i stąd ten problem.
Nie ma takich mechanizmów. Tym bardziej ciekawe jest to, że nawet jak się po wyczyszczeniu GUID zmienił to urządzenie załącza Ci się o konkretnej godzinie. Odłącz go od serwera i obserwuj.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Sprawdź, czy Twój dostawca Internetu nie zmienia Ci o tej godzinie adresu IP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Been thanked: 5 times

bigthomas wrote: Tue Apr 07, 2020 1:29 pm
klew wrote: Tue Apr 07, 2020 9:46 am

Co może dać reset routera, skoro problematyczne jest tylko jedno urządzenie która załącza się punkt 22:00 .
Soft mam wgrany ten sam na kilku urządzeniach z tego miejsca: viewtopic.php?f=11&t=5107&p=53913&hilit ... 5_3#p53913

Czyściłem EEPROM z funkcji dostępnych w sofcie i raz jeszcze konfigurowałem, ale efekt ten sam.
Wgrywałem również raz jeszcze soft i to samo.

Bardzo ciekawi mnie ta 22:00 czy czasem na serwerach supli nie jest jakiś mechanizm o tej właśnie godzinie uruchamiany i stąd ten problem.
To jest moja kompilacja softu, opcja czyszczenie eepromu nie generuje nowego GUIDa, weź wymasz eeprom innym programem i wygraj soft ponownie. Wtedy wygeneruje się nowy GUID.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Pomoc”